Sari direct la conținut

Noul ministru italian de interne, Roberto Maroni, promite o politica mai dura fata de imigranti

HotNews.ro

Noul guvern al Italiei, condus de Silvio Berlusconi, depune juramanul la ora 17 in fata presedintelui Giorgio Napolitano, urmand ca marti si miercuri sa obtina si votul Camerei Deputatilor si al Senatului. Este a patra oara cand Silvio Berlusconi obtine functia de premier in Peninsula.

Liga Nord va dicta politica italiana in materie de imigratie

Imediat dupa ce a acceptat functia, Berlusconi a prezentat si lista cu ministrii viitorului cabinet. Cei mai multumiti se pot considera cei din partidul dreapta Liga Nord, care au obtinut 4 fotolii de ministri, printre care si cel de Interne.

Noul ministru de Interne este astfel Roberto Maroni, 53 de ani, de profesie avocat si fost ministru si in doua guverne precedente conduse de Berlusconi. Semn distinctiv: isi schimba des culoarea la rama ochelarilor, dar nu pozitia dura fata de straini. „Maroni va fi un garant al sigurantei publice, e ceea ce italienii cer”, declara liderul Ligii Nordului, Umberto Bossi, el insusi ministru pentru Reforme in noul guvern.

Potrivit majoritatii comentatorilor, a detine controlul asupra ministerului de Interne in Italia inseamna a controla politica imigrationista, care va fi apanajul direct al noului

ministru. Prin prisma propriilor declaratii, politica lui Roberto Maroni fata de imigranti si mai ales fata de romani, va fi din ce in ce mai dura.

„Ronde” de nuanta fascista risca s-ar putea subtitui fortelor de politie

Intr-un interviu acordat ziarului Ligii Nord, La Padania, imediat inainte de a fi nominalizat ministru de interne, Maroni a tinut sa precizeze: „lucram deja la un proiect de siguranta publica si imigratie, pe care il vom aduce in discutie in primele consilii de ministri, pentru a raspunde cererii de siguranta pe care o ridica cetatenii. E o promisiune facuta in campania electorala, trebuie mentinuta”.

Maroni este politicianul italian care incita cetatenii sa formeze asa zisele „ronde”, grupuri auto-organizate care sa patruleze pe strazile oraselor pentru a controla si preveni delincventa, grupuri care risca sa se substituie arbitrar fortelor de politie, cu rezultate din cele mai nefaste.

Usi inschise pentru extracomunitari si imigranti delincventi

Intr-un alt interviu, Maroni si-a exprimat clar pozitia negativa fata de acordarea actelor pentru alti cetateni imigranti: usi inchise, in special in fata extracomunitarilor: „nu putem pune in regula persoanele cu un act administrativ. Am exclus posibilitatea de intrare in legalitate a strainilor inca din programul nostru electoral. Mai mult, vrem sa aducem chestiunea in discutie in fata Uniunii Europene, pentru ca niciun stat membru sa nu incurajeze legalizarea sederii extra-comunitarilor”.

Un alt concept adoptat de Maroni este adoptarea „tolerantei zero”fata de imigrantii delincventi: „am promis toleranta zero si acum vom trece de la vorbe la fapte. In materie de siguranta publica cele doua prioritati sunt combaterea imigratiei clandestine si imbunatatirea controlului asupra teritoriului”, a declarat Maroni in alta ocazie.

„Stop romanilor, tratul Schengen trebuie revazut”

Dar punctul principal al discursului politic si electoral al lui Maroni sunt romanii. Cu ceva timp inainte de a fi ales ministru de interne, el declara cotidianului Il Messaggero: „Stop romanilor, tratatul Shengen trebuie revazut”. Maroni a promis ca va propune: „renegocierea in Comisia europeana a regulilor de libera circulatie a comunitarilor, punand limite cerute de siguranta nationala si cea a cetatenior”.

„Chestiunea romanilor trebuie infruntata cu institutiile de la Bruxelles”, a adaugat Maroni. „Nu putem fi receptacolul celor care ies din puscariile noilor membri UE si vin in Italia pentru ca aici li se pare ca e tara fagaduintei”. Cu romanii trebuie gasita o solutie. Cu o lege ad-hoc, avand in vedere ca sunt comunitari”- a repetat noul ministru intr-un alt interviu.

Reactiile romanilo, limitate si pasive

Reactiile comunitatii de romani la ultimele evenimente de cronica exacerbate de presa din Italia in timpul campaniei elctorale sunt limitate si pasive.

Liga Romanilor din Italia – LRI invita concetatenii sa se comporte civilizat, condamnand actele criminale: „Cerem romanilor sa se comporte demn si civilizat, respectand legile italiene si aratand ca suntem un popor onest si muncitor, care contribuie la cresterea economica a acestei tari minunate care ne gazduieste”, scrie Marian Mocanu, presedintele LRI, intr-o scrisoare deschisa cotidianului Il Giornale.

Mai mult, in ziarul Il Messaggero se poate citi apelul presedintei unei alte asociatii de romani, Simona Farcas, acela de a demara o campanie de denuntare a actelor criminale comise de romani: „ii sensibilizam pe conationalii nostri sa-i denunte pe romanii implicati in fenomene de delincventa si criminalitate. Comportamentul corect trebuie sa fie: ori stai in banca ta, ori te denuntam la politie”.

Pe de alta parte, Partidul Romanilor din Italia, aliat cu Berlusconi, si-a trimis reprezentatul sau, Mihai Muntean, la mitingul organizat de asociatiile de imigranti pe 5 mai la Roma. Manifestantii au cerut in cor sa nu mai fie priviti ca unicul pericol pentru siguranta publica: „Suntem muncitori, iar nu criminali”, a fost sloganul manifestatiei, preluat de agentia Ansa.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro