Sari direct la conținut

Bucuresti: Sindromul Falling Down

HotNews.ro

Trei evenimente fara legatura. 1: Marti, la amiaza, un biciclist loveste intentionat un pieton, politia il scapa pe pieton de bataie, biciclistul incepe sa plinga. 2: Articol pe HotNews.ro despre traficul haotic din Bucuresti – comentarii extrem de violente, cu mult peste media obisnuita. 3: Interviu exceptional pe HotNews.ro cu un matematician :), comentarii entuziaste, care apreciaza stropul de frumusete. Toate trei imi intaresc senzatia tot mai pregnanta din ultimul an: multi dintre bucuresteni sint la pragul rabdarii. Multi sint la un milimetru de sindromul expus de Michael Douglas in filmul Falling Down.

– Simtiti si voi ca se intetesc momentele in care granita nebuniei pare extrem de aproape? Asa s-a intimplat in cazul biciclistului de mai sus: a lovit intentionat un pieton care traversa banda galbena. Banda galbena, pentru biciclisti. Pentru el! A vrut sa-l si bata pe pieton, dar politia era prin preajma. La citeva minute, biciclistul a inceput sa plinga: a recunoscut ca si-a pierdut cumpatul, pentru ca-si pierduse de cateva zile servicul. „Nu am vrut decit sa ma razbun pe cineva. Pe oricine!”, a recunoscut.

– Traficul din Bucuresti a reusit sa atraga pe HotNews.ro sute de comentarii. Multe au fost sterse de moderatori, atit de violente erau. Violenta de limbaj cum n-am mai vazut de la suspendarea lui Traian Basescu. Interesant e ca tinta injuriilor nu erau doar autoritatile: cititorii se injurau intre ei! Am avut senzatia de iad virtual. Dar nu erau decit oameni normal, scosi din minti de probleme diverse, care au gasit o supapa.

– Interviul cu matematicianul Cristian Calude a fost una dintre acele mici bucurii ale vietii de ziarist. Sint realmente invidios pe colegul meu, Vlad Mixich, pentru ce a scos de la un om cvasi-necunoscut pentru majoritatea publicului. Public care, dupa ce l-a descoperit pe matematician, a inceput – atentie! – sa multumeasca pentru acest interviu. Aproape incredibil. Cit de puternic trebuie sa fie impulsul care il face pe un om, aflat la birou la 11 noaptea, sa scrie un mesaj de multumire unui om necunoscut? Cit de stresanta trebuie sa-i fi fost ziua de munca, daca a simtit asa?

E posibil ca legatura dintre cele trei evenimente sa para artificiala. Dar numarul de oameni pe care-i vad zilnic la capatul puterilor creste. Oameni stresati din cauza serviciului, a traficului, a familiei care nu le intelege aspiratiile, din cauza ritmului prea rapid in care traim, oameni aflati la un pas de a ceda.

Iar cedarea asta poate sa capete forme extreme. Vorbeam mai devreme de Falling Down, filmul in care un american ajuns la capatul rabdarii, jucat exceptional de Michael Douglas, isi pierde controlul si apeleaza la violenta pentru a-si rezolva (fals) frustrarile. Biciclistul a ajuns acolo deja.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro