Sari direct la conținut

Buldogul lui John McCain, Dr.Rice a lui Barack Obama sau strategul cu IQ-ul lui Bill Gates ce o consiliaza pe Hillary Clinton, decisivi in lupta pentru Casa Alba

HotNews.ro

Pe Susan Rice, unul dintre principalii consilieri pe probleme externe al lui Barack Obama, multi o considera Condi a democratilor. Randy Scheunemann, buldogul lui John McCain, este cel care traseaza liniile majore ale discursurilor senatorului de Arizona. Despre consilierul sef a lui Hillary Clinton, Mark Penn, se spune ca are coeficientul de inteligenta a fondatorului Microsoft, Bill Gates. Rolul celor care stau in spatele candidatilor la presedintia SUA devine tot mai important pe masura ce campania electorala intra pe ultimele sute de metri.

Dar cine sunt acesti consilieri? Sunt oamenii care stabilesc strategiile de campanie, hotarasc pozitiile candidatilor in chestiuni de securitate nationala sau de reforma a sistemului de sanatate, decid ce spune si cum se imbraca cel pe care-l sustin. Sunt cei care apar in fata ziaristilor atunci cand trebuie lamurite anumite probleme de imagine dar, de cele mai multe ori, sunt cei care stau in umbra candidatului si pregatesc cu minutiozitate urmatoarele miscari ale campaniei. Fiecare dintre cei trei candidati cu sanse reale de a ajunge presedinte al Statelor Unite beneficiaza de armate intregi de consilieri, personalitati cunoscute sau strategi anonimi dar cu rol crucial in lupta electorala.

Susan Rice, Condi a democratilor, lucreaza pentru Obama

Senatorul Barack Obama a strans in jurul lui o echipa alcatuita din consilieri tineri, dar si din strategi de prima clasa. Fostii consilieri pe probleme de securitate nationala Zbigniew Brzezinski si Antony Lake sau fostul sef al marinei, Richard Danzig, se afla in tabara senatorului de Illinois alaturi de nume de prim-rang ale establishment-ului democrat, precum Joseph Cirincione (de la influenta asociatie Carnegie Endowment), Lawrence Korb si fostul sef al contraterorismului american, Richard Clarke.

David Axelrod, un fost ziarist din Chicago, este creditat cu crearea sloganului „Change We Can Believe In” si cu introducerea termenului de „schimbare”, care domina campania lui Obama. In chestiunile economice, Obama cere ajutorul lui Austan Goolsbee, profesor la Universitatea din Chicago, Jeff Liebman, specialist in probleme de buget si pensie, sau David Cutler, expert in sistemul de sanatate.

Susan Rice si Barack Obama
Foto: Associated Press

O figura aparte printre Obamanauti o reprezinta insa Susan Rice, unul dintre consilierii principali ai senatorului de culoare pe teme de politica externa. Fata unui fost guvernator al Federal Reserve, Rice este absolventa a universitatilor Stanford si Oxford, a fost consultant pentru tandemul Kerry-Edwards la alegerile din 2004 si adjunct al secretarului de stat in Administratia Clinton. Pe lista scurta a taberei lui Omaba, Susan Rice este prezentata ca viitor consilier pe probleme de securitate nationala. Analistii o compara mereu cu actualul secretar de stat, Condoleezza Rice, iar suporterii lui Barack Obama o numesc cu respect „Our Dr. Rice” sau Condi a democratilor.

Colaboratorii sai spun despre Susan Rice ca este „foarte muncitoare si disciplinata, genul de om care nu abandoneaza lupta”. Ca dovada a rolului important pe care-l joaca in cercul lui Obama, Susan Rice a preluat de multe ori si rolul de purtator de cuvant al campaniei electorale, asa cum s-a intamplat in ziua de Super Tuesday, cand a aparut la canalul Fox News si a explicat reusitele succesului neasteptat al senatorului de culoare. Cat priveste devotamentul sau pentru Obama, este suficient sa reproducem o declaratie facuta recent de Rice: „Am fost atrasa de la inceput de el asa cum esti de cineva care este extraordinar de inteligent, profund si are o viziune larga si o intelegere adanca a provocarilor externe majore ale fiecarei zile”.

De altfel, chestiunile de politica externa par sa fie cele care ii diferenteaza pe Obama de Hillary Clinton. Tabara lui Obama este mai moderata in ceea ce priveste spre exemplu dosarul iranian, iar senatorul de Illinois a anuntat chiar ca se va aseza la masa negocierilor cu liderii de la Teheran. Mai mult, Obama a promis ca, in calitate de comandant suprem, va retrage trupele americane din Irak „cat mai curand posibil”.

Pe de alta parte, este interesant de mentionat ca taberei lui Obama i se reproseaza lipsa de experienta ce a generat de multe ori confuzii in chestiuni vitale, precum acordul NAFTA, dar si gafe impardonabile, asa cum a fost compararea lui Hillary cu un „monstru” si care a facut ca influenta Samantha Power sa-si dea demisia. Analistii cred ca, in acest context, un inconvenient major il reprezinta chiar faptul ca oameni care nu au mai fost implicati in viata politica sau in campanii prezidentiale au capatat roluri majore in campania lui Obama, iar de multe ori „se lasa dusi de val”.

Buldogul lui McCain

Analistii au incercat sa desluseasca succesul fulminant al lui John McCain in cursa din interiorul Partidului Republican. Amenintat anul trecut cu spectrul renuntarii la cursa electorala din cauza lipsei fondurilor, McCain si-a revenit rapid si a obtinut victorii dupa victorii in alegerile preliminare din ultimele trei luni. Dincolo de ambitia sa uriasa, disciplina si puterea de munca extraordinara, McCain se poate lauda cu sprijinul unora dintre cei mai importanti strategi conservatori: John Weaver, analistul politic sef si liderul comitetului de actiune politica Straight Talk America,Tom Loeffler, fost congressman de Texas sau Michael Deaver, fost sef al personalului de la Casa Alba. In chestiuni de politica interna, veteranul razboiului din Vietnam beneficiaza de sfaturile lui Phil Gramm, fost senator de Texas si candidat la prezidentiale, iar problemele economice sunt abordate de Gerry Parsky, fost la Departamentul Trezoreriei, Kevin Hassett, venit din echipa lui Bush sau Carlos Bonilla.

Randy Scheunemann (cu cravata rosie),
la summitul NATO de la Riga
Foto: www.rigasummit.lv

Dar cei mai cunoscuti consilieri ai lui McCain sunt cei de politica externa, incluzandu-i pe

fostii secretari de stat Henry Kissinger si Colin Powell, Richard Armitage, William Kristol, Robert Kagan sau Randy Scheunemann. Despre acesta din urma in special se afirma ca este cel care a creionat liniile principale ale atitudinii lui McCain in ceea ce priveste politica externa, anuntata printr-un discurs tinut in urma cu cativa ani in care spunea: „Am dovedit ca suntem cea mai mare forta a binelui din istoria omenirii. Avem toate intentiile sa continuam folosirea intaietatii noastre in afacerile globale pentru beneficiul umanitatii”.

Scheunemann este un lobbist cunoscut in cercurile politice de pe Potomac, avand legaturi puternice cu neoconservatorii de la Washington si fiind implicat in numeroase campanii de natura sa promoveze o diplomatie americana agresiva. Scheunemann a participat la dezbaterile privind utilizarea, de catre SUA, a fortei militare in Somalia, Irak, Haiti sau Bosnia. La inceputul anilor 2000, a fost consilier la Pentagon pentru Donald Rumsfeld si a lucrat cu Bruce Jackson la extinderea NATO, fiind lobbist pentru Macedonia, Letonia si Romania.

Poreclit pe bloguri „buldogul lui McCain”, Randy Scheunemann sustine continuarea razboiului din Irak, una dintre chestiunile principale pe care se bazeaza campania electorala a lui John McCain.

Mark Penn, consilierul lui Hillary, are IQ-ul unui geniu

Hillary Clinton s-a inconjurat de veterani ai Administratiei lui Bill Clinton. Fostul secretar de stat Madeleine Albright, consilierul de securitate nationala Sandy Berger sau generalul in rezerva Wesley Clark sunt consilieri apropiati ai fostei Prime Doamne, in timp ce fostul ambasador american la ONU si emisar pentru Balcani, Richard Holbrooke, ar putea ajunge secretar de stat sub presedintele Hillary.

Spre deosebire de tabara lui Obama, caracterizata printr-un aflux impresionat de tineri, cercul lui Hillary este format, mai degraba, din oameni trecuti de prima tinerete, care au in spate ani de lupta pe fronturile de batalie de la Casa Alba sau de pe Capitol Hill. Iar daca viziunile acestora se apropie mai mult de cele ale conservatorilor (Albright a afirmat ca „motivul pentru care trebuie sa folosim forta este acela ca suntem America, natiunea de care lumea are nevoie”, in timp ce Holbrooke l-a comparat pe liderul iranian Ahmadinejad cu Hitler), un personaj iese cu totul din tipare.

Mark J. Penn
Foto: Associated Press

Numele sau este Mark Penn, are 54 de ani si este presedintele Burson-Marsteller, una dintre cele mai importante firme de relatii publice din lume. Penn este cel care a creat sloganul „Ready on Day One” al campaniei lui Hillary, insistand pe experienta fostei Prime Doamene in chestiuni de politica externa, siguranta nationala si relatiile comerciale cu vecinii din NAFTA. Caracterizat printr-o putere de munca extraordinara, fostul absolvent de Harvard s-a specializat pe identificarea unor grupuri tinta clare, asa cum a fost cel constituit din „Soccer moms” si care a contribuit la realegerea lui Bill Clinton in 1996.

Increzator in calitatile lui Hillary, Penn vorbeste cu entuziasm despre viziunea senatorului de New York in transformarea Americii si nu ezita sa-l atace mai mereu pe Obama pentru „abordarile republicane” in probleme precum sistemul de sanatate. Mark Penn a capatat de altfel o notorietate importanta dupa ce a folosit cuvantul „cocaina” in contextul discutiei despre greselile din trecut ale lui Barack Obama, fapt care i-a facut pe comentatorii de la Newsweek sa spuna despre el: „Penn are IQ-ul unui Bill Gates si EQ-ul (inteligenta emotionala) unei legume”.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro