Presa despre scaderea indicilor bursieri
Aproape toate titlurile companiilor tranzactionate pe bursele internationale au inregistrat scaderi importante, scrie Ziarul Financiar. Principala cauza o constituie planul de masuri anuntat de administratia Bush pentru relansarea economiei americane, considera Evenimentul Zilei. Trendul descendent al burselor nationale a afectat inclusiv cele mai puternice titluri listate pe bursa romaneasca, informeaza Romania Libera. Curierul National sustine ca o evoluţie proasta a Bursei ar putea amâna listarile unor companii importante care isi anuntasera participarea la BVB.
Bursele internationale inregistreaza scaderi importante
Titlurile companiilor tranzactionate pe bursele europene au cazut astazi in Germania, Hong Kong, India si Brazilia, indicele futures american continuand scaderea pe baza speculatiilor unei incetiniri a economiei globale, informeaza Bloomberg.
Indicele european Dow Jones Stoxx 600 a cazut cel mai mult de la atentatele din 11 septembrie pana acum, printre pierzatorii zilei aflanduse Allianz SE si BNP Paribas SA.
Indicele din Hong Kong Hang Seng a avut cea mai mare scadere din ultimii sase ani dupa ce BNP Paribas a declarat ca Bank of China ar putea avea pierderi de 4,8 miliarde dolari.
Indicele global Morgan Stanley a pierdut 2,3 procente astazi, continuand declinul ce tine de cateva luni.
Principalul motiv: economia americana
Dupa anuntul facut vineri de presedintele SUA, George W. Bush – si anume ca va introduce un set de masuri temporare pentru a stabiliza economia americana -, Bursele din intreaga lume au inregistrat ieri scaderi abrupte, deoarece investitorii nu cred in eficienta planului, informeaza agentia Reuters.
Indicele Nikkei al Bursei din Tokio a scazut cu 3,9 procente, pana la nivelul de 13.325 de puncte, cel mai mic din octombrie 2005. De asemenea, indicele Hang Seng al Bursei din Hong Kong a scazut cu 5,5 procente. Pentru marile companii din Asia, starea economiei americane este extrem de importanta, deoarece SUA este pentru ele cea mai importanta piata de desfacere.
Indicele australian ASX 200 a pierdut si el 2,9 procente, ajungand la 5.580 de puncte, cel mai mic nivel din ultimul an. Si in Europa, Bursele au inregistrat ieri pierderi. Indicele pan-european FTSEurofirst 300, care include actiunile celor mai importante companii europene, a pierdut la jumatatea zilei de ieri peste 5 procente, una dintre cele mai mari caderi inregistrate intr-o singura zi, de la atentatele din 11 septembrie 2001.
Planul prin care presedintele Bush incearca sa evite acest lucru consta, in special, intr-o reducere a impozitului pentru fiecare persoana fizica si in scutiri de taxe pentru intreprinderi.
Probleme si la BVB
Indicele titlurilor-vedeta listate la BVB, BET, a coborat ieri cu 4,6%, urcand nivelul pierderii din acest an la 19%. Analistii spun ca investitorii au intrat in panica si ca in piata romaneasca de capital speculatorii fac legea.
Par sa nu mai conteze fundamente, de tipul profit pe actiune, sau marimea dividendului. Cum se explica insa ca scade cotatia actiunilor din domeniul constructiilor, probabil cel mai dinamic sector al economiei romanesti, domeniu in care Romania a fost liderul european al cresterii in primele 11 luni din 2007?
De ce scade Impact?
Singura actiune a unei companii profilate pe constructii din BET este Impact SA, care a pierdut ieri 7,8% din cotatia de vineri. Ca titlul Impact este oarecum penalizat de investitori, de ceva vreme, din cauza viitoarei majorari de capital, de 85,14 milioane lei, care va dilua profitul pe actiune, deci implicit si pretul, era deja evident de cateva luni.
Caderea actuala are insa radacini in panica investitorilor, spun analistii. Impact estima un profit de operational de 27,54 milioane lei, rezultat din afaceri in valoare de 290 milioane lei, prognoza-suport pentru actiunile sale.
„E paradoxal sa cada cu asemenea viteza actiunea unei companii dintr-un domeniu in puternica expansiune. Nu e singurul exemplu, titlurile bancare n-au motive de a se deprecia. Toate calculele financiare raman insa fara impact atunci cand se asterne panica, ceea ce se intampla acum”, spune Adrian Simionescu, presedintele casei de brokeraj Vienna Investment Trust.
Desi aparent s-ar putea crede ca investitorii straini, care controleaza peste 44% din banii in miscare pe bursa, sunt cei care au intrat in panica si vand ieftin, statisticile indica o miscare speculativa a romanilor care plaseaza bani in piata de capital.
Listarile pe 2008 in pericol
Pentru acest an au fost anunţate mai multe oferte publice, atât pentru companii de stat, dar şi private.
Dacă luăm însă exemplul listării TEL (care a avut loc în vara lui 2006, însă după ce fusese amânată pentru mai mult de un an) şi a Fondului Proprietatea (amânată de mai multe ori şi plină de obstacole dificil de depăşit), promisiunile venite din partea politicului nu mai sunt de încredere.
Din acest domeniu, au fost anunţate pentru listare companiile de utilităţi Romgaz, Hidroelectrica şi Nuclearelectrica, dar şi FP, care se pare că a început procedurile.
Societatea de brokeraj Raiffeisen Capital&Investment a declarat că va aduce la Bursă producătorul de profile PVC Teraplast, din Cluj, şi producătorul de materiale de construcţii Adeplast, din Oradea. IFB Finwest a anunţat că are în proiect patru oferte publice iniţiale, a căror valoare depăşeşte 20 milioane de euro, una dintre ele fiind Contor Grup, din Arad.
O listare de proporţii, aşteptată în 2008, este Erste Bank. Listarea Erste Bank la Bursa de Valori Bucureşti va avea o importanţă majoră pentru viitorul pieţei româneşti de capital.
Pentru anul 2008, dar şi pentru anii următori, şi-au anunţat interesul de a se lista la BVB şi companii din IT&C sau retail: Gecad, BitDefender, Wizrom Software, Altex sau RTC.
Ca şi promisiuni, toate sună bine, dar trebuie luat în calcul şi contextul pieţei. „Piaţa are o evoluţie ciudată şi, dacă va continua aşa, probabil că şi cel mai bun emitent va amâna momentul de listare, până când lucrurile vor intra pe un făgaş normal”, ne-a mai spus Simionescu, preşedintele Vienna Investment Trust.