Statele Unite rămân fără muniție să combată o nouă criză petrolieră după ce rezervele sale au scăzut dramatic
Retrageri suplimentare din Rezerva Strategică de Petrol (SPR) a Statelor Unite ar putea paraliza capacitatea administrației președintelui american Joe Biden de a combate un viitor șoc pe piața petrolieră, scrie Markets Insider.
Biden a deblocat peste 200 de milioane de barili din rezervă anul trecut după ce războiul declanșat de președintele rus Vladimir Putin împotriva Ucrainei a zguduit piețele energetice. SPR, cea mai mare rezervă de petrol din lume, a ajuns acum la cel mai scăzut nivel din 1983.
Congresul a aprobat deja scoaterea pe piață a încă 26 de milioane de barili în luna aprilie, nivelul rezervelor SUA urmând să ajungă după această viitoare retragere la 346 de milioane de barili – aproape jumătate față de când președintele Biden și-a preluat mandatul în ianuarie 2021.
Deși cantitatea rămasă este mai mare decât numărul total de barili deblocați anul trecut, analiștii avertizează că în mod real rezervele SUA ar putea fi mai mici decât arată cifrele oficiale.
Ce spun analiștii despre diminuarea rezervei de petrol a SUA
„Să permiți această retragere să aibă loc a pus sub presiune nejustificată resursele americane și ne-a limitat capacitatea de a răspunde la o creștere subită a prețurilor de pe piața petrolieră”, afirmă James West, director la compania de consultanță bancară Evercore ISI.
„Odată ce SPR scade la 346 de milioane de barili ca urmare a deblocării în cauză va exista o gamă foarte limitată de opțiuni pentru Casa Albă în ceea ce privește alte retrageri din stocurile strategice”, afirmă și Viktor Katona, analist la Kpler, o firmă de consultanță specializată în piețele de mărfuri.
Katona amintește însă că în ultimii ani SUA au devenit mai puțin dependente față de importurile de petrol după creșterea vertiginoasă a producției interne, ceea ce înseamnă că un șoc extern va fi resimțit atlfel decât în urmă cu un deceniu.
„Așadar cei 346 de milioane de barili vor fi probabil suficienți. Reducerea graduală a opțiunilor este cea care provoacă oarecum îngrijorări”, spune acesta.
SUA i-a luat la țintă pe principalii săi producători de petrol
În luna octombrie a anului trecut președintele Joe Biden i-a criticat dur pe marii producători de petrol americani, cerându-le să crească producția.
„Profiturile rafinăriilor sunt de două ori mai mari decât de obicei. Iar marjele distribuitorilor sunt cu peste 40% mai mari decât de obicei”, a scris el pe Twitter în data de 19 octombrie.
Este urgent să „creştem în mod rezonabil producţia americană de petrol”, a pledat el în timpul unei conferințe de presă pe care a susținut-o o zi mai târziu, subliniind că „familiile americane suferă” din cauza creșterii prețurilor la carburanți.
Comentariile lui Biden au venit în contextul în care administrația sa nu a reușit să convingă Arabia Saudită să susțină la OPEC creșterea producției mondiale de petrol, situație ce a declanșat tensiuni fără precedent în ultimele decenii între Riad și Washington.
În luna iulie Joe Biden efectuase personal o vizită oficială în Arabia Saudită tocmai pentu a încerca să convingă aliatul SUA din zona Golfului Persic să pună mai mult petrol pe piață.