Sari direct la conținut

VIP-urile moldovenilor stabiliti in Banat l-au comemorat pe Stefan cel Mare

Romania libera, Editia de Transilvania - Banat

Toata floarea cea vestita a moldovenilor stabiliti in Timisoara si in alte localitati din Timis au fost prezenti, vineri seara, la Restaurantul Studentesc, loc unde s-a organizat prima editie a „Balului Moldovenilor”, in paralel cu comemorarea a 500 de ani de la moartea domnitorului Stefan cel Mare.

Peste 250 de oameni de afaceri, politisti, profesori, artisti si ale VIP-uri – atent selectati de organizaori -, care-si au obarsia pe plaiurile moldave, dar au reusit sa se realizeze profesional sau in mediul afacerilor in Banat, au dat viata unei eveniment monden extrem de reusit, cu momente realmente fierbinti, provocate de invitatii speciali Sofia Vicoveanca, Mioara Velicu, Constantin

Mandristeanu sau banateanul autentic Traian Jurchelea. Meniul „ca la mama acasa” pregatit de bucatarii coordonati de Gheorghe Apavaloaie, administratorul restaurantului din Complexul Studentesc, si vinul adus special de la Cotnari au conferit savoarea specifica unei manifestari derulate la cote maxime.

„Moldova nu este a mea, nu este a voastra, ci a urmasilor urmasilor vostri!”, a tunat actorul Vladimir Jurascu, maestrul intregii ceremonii, dand citire testamentului domnitorului Stefan cel Mare, dupa ce, in prealabil, un sobor de preoti a tinut o slujba de pomenire in memoria marelui conducator.

„Ca o dovada a multiculturalismului specific acestei zone, Timisoara i-a adoptat rapid pe moldovenii care au venit aici, preluand, chiar, de la ei, lucrurile bune, specifice zonelor din care provin”, a spus, printre altele, presedintele Consiliului Judetean Timis, Dan Ioan Sipos, in timp ce primarul orasului, Gheorghe Ciuhandu, a dezvaluit ca tocmai scapase din lupta cu balaurul.

„Imi cer scuze daca prin intarzierea mea am provocat oarece problemei distinsei adunari, insa, asa cum Sf. Gheorghe s-a luptat si a rapus balaurul, asa si eu, azi, m-am luptat cu balaurul «Timp». Dupa cum vedeti, am reusit sa-l inving si sa vin aici”.

Sa mai spunem ca evenimentul a fost onorat de prezenta mai multor oficialitati locale, printre care seful Politiei, chestorul Dorel M. Andras, seful Garzii Financiare, Ionel Olari, viceprimarul Dorel Borza si adjunctul sefului DGFP Timis, Doru Dudas.

Cum era si firesc, leitmotivul muzical al serii a fost arhicunoscuta melodie „Hai Catrina si ne-arata”, secondata, cu o hora formata din aproape jumatate din participanti, de traditionalul „Trandafir de la Moldova” si, nu in cele din urma,… „Banatule, loc de dor”.

Glumind pe seama numeroasei comunitati a moldovenilor stabiliti in Banat, Mioara Velicu a apreciat ca, daca s-ar trezi Stefan cel Mare si ar intreba – „Unde sunteti voi, moldovenii mei?”, ar primi, cu siguranta, raspunsul – „La Timisoara, Maria Ta!” Petrecerea a continuat pana spre dimineata – cu o pauza la ora 0, cand au fost aniversate persoanele cu numele Gheorghe – rastimp in care,

printre aparitiile scenice, Sofia Vicoveanca a acordat autografe pe cartea sa de versuri „Dureri ascunse”. „Ideea organizarii acestui bal a fost starnita de celelalte reuniuni ce se organizeaza de ani multi in Timisoara – a gugulanilor, a almajenilor, a bihorenilor – si poate fi considerata inceputul unei consolidari a comunitatii moldovenilor din aceasta zona.

Ne-am vazut, ne-am cunoscut, am avut surpriza sa aflu ca multe persoane cu care colaboram provin din Moldova, de la noi, iar acest lucru va duce la intarirea acestei comunitati”, ne-a declarat unul dintre cei 20 de membri din comitetul de organizare.

Poate nu este lipsit de interes sa mai spunem ca „devizul” acestei prime intalniri dintre cei mai instariti si cunoscuti moldoveni din Timisoara a fost de aproape 10.

000 de euro, nu au existat sponsori, ci doar contributii banesti din partea fiecarui organizator (100 euro) si cuplu invitat (50 de euro), iar in anumite grupuri se discuta despre posibila separare, pe viitor, a bucovinenilor de moldoveni, pe motiv ca bucovinenii ar avea un potential financiar si de imagine net superior…

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro