Sediul Universitatii „Petre Andrei”, scos la mezat
Spatiul Universitatii „Petre Andrei”, de pe bulevardul „Stefan cel Mare si Sfant” numarul 10, a fost scos ieri la licitatie de Banca Comerciala Romana.
Conform declaratiilor directorului general al BCR Iasi, Laurentiu Astefanei, „s-a inceput procesul de sechestru asigurator asupra imobilului proprietate a Universitatii «Petre Andrei» din bulevardul «Stefan cel Mare si Sfant» numarul 10, cu care s-a gajat un contract de imprumut efectuat in 2001, de catre Paul Neamtu, in calitate de actionar la MOLDROM SA”.
Prin acest contract, deputatul Paul Neamtu, ca actionar al MOLDROM SA, a solicitat BCR un credit de 650.000 de dolari. Pentru operatiunea de credit, BCR a conditionat gajarea imprumutului de catre o terta parte.
Aceasta a fost reprezentata de Universitatea «Petre Andrei», care a gajat cu imobilul proprietate din bulevardul «Stefan cel Mare si Sfant» numarul 10, cu o suprafata de 2.000 metri patrati, evaluat la acea vreme la doua miliarde de lei”.
Niculescu a gajat cu acreditarea UPA
Universitatea „Petre Andrei” poate sa piarda spatiul de pe bulevardul „Stefan cel Mare si Sfant” cu care, in urma cu trei ani, Niculescu a gajat pentru imprumutul deputatului Paul Neamtu. Evaluarile realizate de specialisti demonstreaza ca spatiul de la CUB al universitatii, denumire sub care este recunoscut, are in moment o valoare de aproape 10 miliarde lei.
Conform declaratiilor conducerii iesene a BCR, in prezent, Societatea Comerciala MOLDROM SA nu poate fi scoasa din faliment si nici din procedura de reorganizare judiciara, demarata in 2003 pentru recuperarea creditului.
„Se demareaza procedurile de scoatere la licitatie a patrimoniului tertilor, mai precis, a Universitatii „Petre Andrei”, ceea ce inseamna ca institutia privata de invatamant risca sa piarda la licitatie o parte consistenta a patrimoniului propriu, in valoare actualizata de zece miliarde lei, pentru ca, prin Ordinul Ministerului Finantelor nr.1.
487 din 30 octombrie 2003, fondurile fixe si bunurile de patrimoniu trebuie reevalute si reactualizate”, a adaugat Laurentiu Astefanei, director general al BCR Iasi. Prin aceasta ilegalitate infaptuita, clanul Niculescu a incalcat flagrant Legea 408 din 20 iunie 2002, care interzice scoaterea din patrimoniul Universitatii „Petre Andrei” a oricarui mijloc fix.
Acest lucru poate atrage sanctiunea legii penale si retragerea acreditarii „Universitatii „Petre Andrei”.
Abuzuri penale
Prin abaterile de la lege comise ani la rand, clanul Niculescu se situeaza in zona dreptului penal. Mai mult, Niculescu poate fi acuzat de abuz in serviciu, de abuz in functie si, nu in ultimul rand, de prejudicierea de miliarde a Universitatii „Petre Andrei”.
Cu toate acestea, pentru ca a gestionat in mod fraudulos banii stransi din taxele studentilor, Niculescu va fi obligat sa scoata din buzunarul propriul zeci de miliarde de lei.
In ciuda tuturor ilegalitatilor comise cu spatiile si banii Universitatii „Petre Andrei”, profesorul Niculae Niculescu indrazneste sa declare ca membrii Biroului Senat nu au stiut si nici nu si-au dat acordul asupra operatiunilor efectuate de el.
„Membrii Biroului Senat al Universitatii nu si-au dat acordul asupra operatiunii de gajare cu spatiul din Bulevardul Stefan cel Mare si Sfant, pentru imprumutul solicitat BCR de MOLDROM SA. Nu sunt singurul vinovat. Pot fi trasi la raspundere si Paul Neamtu, care a falimentat MOLDROM, cat si inginerul Emil Pinteala, mana dreapta a deputatului”, a replicat profesorul Niculae Niculescu.
Cu toate acestea, Niculescu sustine ca, pentru el – „cel mai bogat om din Iasi” -, scoaterea miliardelor pentru recuperarea imobilului Universitatii „Petre Andrei” nu reprezinta o problema.
Declaratia sa demonstreaza inca o data banuielile colegilor sai de breasla, iscate inca din 2001, conform carora Niculescu a gajat creditul MOLDROM SA, premeditand incapacitatea de plata a firmei si paguba ce avea sa o inregistreze Universitatea „Petre Andrei”.
Dan TOMA