Cel mai înalt oficial al Pentagonului pentru China a sosit în Taiwan, relatează FT
Cel mai înalt oficial al Pentagonului pentru China, secretarul adjunct al apărării Michael Chase, a sosit în Taiwan pentru o vizită, a relatat vineri Financial Times citând o sursă, într-o călătorie care ar putea exacerba tensiunile dintre Beijing și Washington.
Atât Ministerul Apărării din Taiwan, cât și Pentagonul au refuzat să comenteze.
„Nu avem un comentariu cu privire la operațiuni, angajamente sau antrenamente specifice, dar aș dori să subliniez că sprijinul nostru pentru Taiwan și relația noastră de apărare cu această țară rămân aliniate împotriva amenințării actuale reprezentate de Republica Populară Chineză”, a declarat un purtător de cuvânt al Pentagonului.
Anterior, ministrul taiwanez al Apărării Chiu Kuo-cheng a declarat că nu este „foarte sigur” în legătură cu un raport potrivit căruia călătoria va avea loc, scrie Reuters.
Chiu, întrebat dacă va veni Chase, a spus că „cei care ne sunt prieteni” sunt bineveniți.
„Dar deocamdată nu este foarte sigur”, a declarat el reporterilor în marja unei sesiuni parlamentare.
„Nu voi explica detaliile”, a spus el. „Nu voi explica până când nu voi primi o notificare oficială”.
Chase ar fi cel mai înalt oficial american din domeniul apărării care vizitează insula din 2019.
China, care consideră Taiwanul ca fiind propriul său teritoriu, a cerut în mod repetat ca oficialii străini să nu viziteze insula guvernată în mod democratic.
China și Statele Unite sunt implicate într-o dispută acerbă din cauza doborârii de către armata americană a ceea ce a numit un balon spion chinezesc în largul coastelor Carolinei de Sud luna aceasta. China susține că balonul avea ca scop monitorizarea vremii.
Vorbind la Beijing, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Wang Wenbin, a reiterat că guvernul se opune cu fermitate interacțiunilor oficiale și legăturilor militare dintre Statele Unite și Taiwan.
China a organizat exerciții militare în apropierea Taiwanului în august anul trecut pentru a-și exprima furia față de o vizită la Taipei a președintei de atunci a Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi.
Deși, la fel ca majoritatea țărilor, Statele Unite nu au legături diplomatice oficiale cu Taiwanul, ele sunt cel mai important furnizor de arme al insulei și cele două țări au o relație strânsă în materie de securitate, cu vizite ocazionale ale oficialilor americani din domeniul apărării.
În 2020, un amiral cu două stele al Marinei care supraveghează serviciile de informații militare americane în regiunea Asia-Pacific a efectuat o vizită neanunțată în Taiwan. (Reuters)