Sari direct la conținut

Balonul spion chinezesc care a fost doborât de SUA viza Hawaii, unde sunt instalații militare americane sensibile – oficial american

HotNews.ro
Rămășițele balonului spion doborât de SUA, recuperate de marina americană, Foto: US Navy/ MEGA / The Mega Agency / Profimedia
Rămășițele balonului spion doborât de SUA, recuperate de marina americană, Foto: US Navy/ MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Oficialii americani cred că balonul Chinei care a fost doborât deasupra SUA avea inițial o traiectorie care ar fi trebuit să îl ducă peste Guam și Hawaii, dar și-a schimbat cursul din cauza vântului, a declarat miercuri un oficial american care a vorbit sub rezerva anonimatului, relatează Reuters.

Balonul, pe care Washington-ul acuză Beijingul că l-a folosit pentru supraveghere, iar China spune că a fost o navă de cercetare civilă, a zburat peste Insulele Aleutine din Alaska, apoi Canada și centrul Statelor Unite, înainte de a fi doborât de armata americană în largul coastei Carolinei de Sud, pe 4 februarie.

Incidentul a tensionat și mai mult relațiile dintre SUA și China și l-a determinat pe secretarul de stat al SUA Antony Blinken să amâne o vizită planificată la Beijing săptămâna trecută.

Agențiile militare și de informații americane au urmărit balonul de când a decolat de pe insula Hainan, lângă coasta de sud a Chinei, a informat marți Washington Post.

Dintre cele patru obiecte zburătoare doborâte de SUA în ultimele săptămâni, doar primul a fost atribuit eforturilor de supraveghere ale Chinei.

Balonul a decolat de pe insula Hainan din China, înainte de a călători pe o rută care părea să treacă peste Guam, scria marți Washington Post, citat de The Guardian. Apoi a luat un viraj „neașteptat” spre nord, potrivit WP, citând oficiali americani anonimi. După ce a intrat în spațiul aerian canadian, vânturi puternice l-au suflat spre sud peste graniță, a raportat WP.

Armata americană a declarat luni că a recuperat componente electronice critice din balon, precum și secțiuni mari ale navei în sine.

De altfel, Pat Ryder, secretarul de presă al Pentagonului, a spus într-o declarație publicată online pe 2 februarie, că astfel de „cazuri cu acest tip de activitate cu baloane au fost observate anterior în ultimii câțiva ani”, inclusiv în perioada Trump.

Deși foști oficiali ai administrației Trump neagă că ar fi știut de existența vreunui balon de spionaj sau, dacă ar fi fost, nu ar fi fost în preajma unor infrastructuri sensibile, Associated Press a scris, citând un expert în apărare, că baloanele-spion ale Chinei au fost detectate în apropierea unor locuri sensibile din Hawaii, unde se află o prezență mare a armatei americane, în ultimii cinci ani.

„Craig Singleton, un membru senior la Fundația pentru Apărarea Democrațiilor, a spus că baloanele de supraveghere chineze au fost văzute de mai multe ori în ultimii cinci ani în diferite părți ale Pacificului, inclusiv în apropierea unor instalații militare americane sensibile din Hawaii”, a scris Associated Press, potrivit Forbes.

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro