Sari direct la conținut

Bucur: „N-avem proiecte de 15 milioane Euro”

Ziarul de Sibiu

Directorul Complexului National Muzeal ASTRA, Corneliu Bucur, nu se arata foate entuziasmat in ceea ce priveste alocarea de catre Guvern a 15 milioane de euro pentru dezvoltarea turismului cultural din Sibiu.

Patit cu sume alocate si, apoi, respinse, Corneliu Bucur spune ca, deocamdata, Sibiul nu are o strategie pentru cheltuirea celor 15 milioane de euro.

Reporter: Guvernul aloca Sibiului 15 milioane de euro. Ajunge si pentru cultura?

Corneliu Bucur: Este vorba, din cate am inteles, de investitii in turism, in special. Nu stiu, deocamdata, daca pot fi atrase investitii in institutiile de cultura, ceea ce nu cred.

Rep.: Este scris negru pe alb ca banii vor fi folositi pentru promovarea patrimoniului si a turismului cultural

C.B.: Suna foarte bine, dar eu am emotii foarte mari.

De ce? Probabil stiti ca prin initiativa doamnei Raluca Turcan, a fost promovat un amendament la Legea bugetului, iar acolo s-a aprobat amendamentul in intregimea lui, dar cineva a binevoit sa schimbe amendamentul astfel incat in Monitorul Oficial a aparut fara mentionarea sumei si destinatarului.

Suntem intr-o tara in care nici macar vointa Parlamentului nu este respectata de executiv. si atunci, ce sa te mai astepti din formulari ambigue?

Rep.: Cum credeti ca sumele alocate de Guvern vor ajuta anul cultural 2007?

C.B.: As raspunde in felul urmator. De cand s-a infiintat Asociatia Sibiu 2007, nu a existat nici o sedinta de Asociatie, nici macar cu membri fondatori, care sa dezbata obiective si strategii, proiecte si programe pentru 2007.

Totul se desfasoara in cel mai mare secret, totul este intr-o stare ocultare generala. Totul se realizeaza la nivel de Bucuresti, comisii si comitete.

Mai nou am aflat din listarea pe site-ul ministerului ca densitatea proiectelor culturale aduse la Sibiu de altii si, in mod special, de bucuresteni, risca sa concureze si chiar sa depaseasca proiectele Sibiului.

In acest context ce ar mai trebui sa spuna un sibian despre ce ar trebui facut pentru 2007, cata vreme sibienii sunt tinuti in afara oricaror discutii despre Capitala Culturala Europeana.

Rep.: Aveti incredere ca sumele care vor veni vor fi folosite asa cum trebuie?

C.B.: Ca sa vina niste sume trebuie sa existe niste proiecte. Acestea trebuie validate, intr-o circulara a domnului Nistor trimisa in aprilie anul trecut domnului Johannis, in calitate de presedinte al Fundatiei, acolo se cerea sa fie formulate si trimise la minister proiectele Sibiului, inclusiv cele in infrastructura.

S-a facut un astfel de documente, tinut si el in mare secret, avea 35 de puncte, am ajuns si eu an posesia luzi, proiectul acela nu a fost discutat cu nimeni, trimis pe sest si totul se discuta la nivelul trativelor bilaterale, Johannis – Nistor. Deci si proiectele pentru aceasta investitie banuiesc ca vor urma acelasi traseu.

In loc sa ne mai chestionati pe noi, oamenii din cultura, ar trebui sa folositi o singura sursa de informatii – cabinetul domnului primar.

Rep.: Oamenilor de cultura ce le ramane?

C.B.: Altfel ne ramane sa fim spectatori si nu actori si sa mergem pe mana celor care decid peste capul nostru si sa cautam alt sens democratiei noastre originale decat ceea ce spune ceea ce grecii au tradus prin demos si cratos.

15 milioane de euro de la Guvern

Autoritatea Nationala pentru Turism a anuntat ca va promova alaturi de autoritatile publice locale sibiene o serie de proiecte si investitii in domeniul turismului, proiecte pentru care a alocat la sfarsitul saptamanii trecute 15 milioane de euro.

Acesti bani, la nivelul Sibiului, vor fi folositi pentru promovarea patrimoniului cultural, dezvoltarea turismului cultural cu accent pe arhitectura specifica din sudul Transilvaniei, conservarea traditiilor culturale din aceasta zona.

Lucrarile au in vedere reabilitarea incintelor obiectivelor turistice, realizarea de obiective de investitii pentru prezentarea spectacolelor in aer liber la principalele monumente incluse pe lista UNESCO.

Vor fi construite drumuri de acces spre obiectivele turistice, spatii de parcare pentru turisti, facilitati pentru transportul auto rapid la monumentele incluse in program, precum si centre si puncte de informare turistica. Costul estimat al programului este de 15 milioane de euro.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro