Rafinaria Lukoil, acuzata de ploiesteni ca le otraveste aerul
„Ne sufocam”
Dupa redeschiderea rafinariei Petrotel Lukoil din 2004, locuitorii din zona de est a Ploiestiului s-au plins de nenumarate ori autoritatilor ca nu pot respira din cauza poluarii. Oamenii sustin ca in orele in care functioneaza instalatiile rafinariei, mirosul de sulf devine insuportabil si ca sint obligati sa se ascunda in case.
„Pur si simplu simtim cum ne sufocam pe strada. Degeaba am facut reclamatii la toate institutiile statului, cei de la rafinarie isi vad de treaba”, acuza Elena Dumitrache, unul dintre locuitorii cartierului Mihai Bravu, cel mai expus posibilului val de poluare. Chiar si fostii angajati ai rafinariei recunosc ca mediul in care au lucrat ani de zile a fost unul nociv.
„Am muncit o viata de om la statia de parafina. Eu m-am obisnuit cu mirosul de pe vremea in care eram la fabrica, dar ceilalti simt altfel mirosul din aer. Chiar daca am inteles ca rusii au investit multi bani in rafinarie, tot e poluare”, spune Gheorghe Radu, angajat al rafinariei pina acum zece ani.
La mai putin de un kilometru de obiectivul economic se afla si Grupul Scolar de Industrial de Petrol Teleajen ai carui elevi si profesori resimt efectele poluarii. Conducerea Inspectoratului Scolar Prahova sustine ca nu are solutii. „Nu putem desfiinta una dintre cele mai mari unitati de invatamint pentru ca si asa ne confruntam cu o criza de spatii fara precedent.
Cred ca autoritatile locale si judetene ar trebui sa ia masuri pentru ca toti avem de suferit”, crede inspectorul sef adjunct Gheorghe Borovina.
O singura amenda intr-un an
Autoritatile pentru protectia mediului sustin ca nu au pirghiile necesare sanctionarii companiei Lukoil. „Au program de conformare pina in anul 2011, timp in care trebuie sa investeasca in sisteme de reducere a emisiilor de noxe. Pina atunci ii amendam cind depasesc limitele maxim admise de poluare”, sustine Stefan Popescu, comisarul sef al Garzii de Mediu Prahova.
Totusi, singura amenda pe care aceasta institutie a aplicat-o rafinariei dateaza din luna ianuarie a acestui an. Atunci, comisarii garzii de mediu au sanctionat compania Lukoil cu 225 de milioane de lei vechi pentru depasirea de doua ori a concentratiilor maxime admise ale emisiilor de monoxid de carbon si bioxid de sulf.
Conducerea Agentiei de Protectia a Mediului Prahova recunoaste ca nu are dotarea necesara monitorizarii cu strictete a surselor de poluare, dar promite ca aceasta problema va fi rezolvata curind. „Asteptam sa primim aparatele de monitorizare achizitionate de Ministerul Mediului si care acum se afla in vama.
In Ploiesti vom amplasa sase astfel de aparate in diferite puncte, printre care se numara si zona Lukoil”, a declarat Camelia Steliean, directorul Agentiei de Protectie a Mediului Prahova.
Acuzatii nefondate
De partea cealalta, conducerea rafinariei sustine ca acuzatiile localnicilor nu sint fondate. „Cunoastem reclamatiile care au ajuns la toate institutiile. De fiecare data cind ne-am deplasat la fata locului pentru masuratori cu dispozitive omologate niciodata nu s-au confirmat banuielile oamenilor ca am polua atmosfera.
E normal sa miroasa a rafinarie, ca doar nu e farmacie, dar nu cred ca putem fi acuzati de lucruri pe care nu le-am facut. Exista nenumarate surse de poluare in oras, inclusiv noxele din trafic, insa nivelul emisiilor rafinariei masurat s-a incadrat mereu in limitele legale”, a declarat Constantin Dumitru, directorul executiv al rafinariei.
Acesta a refuzat sa comenteze amenda pe care a platit-o Garzii de Mediu Prahova pentru poluare la inceputul acestui an.
Traditie privatizata
Petrotel este una dintre cele mai vechi unitati de profil din tara, fiind infiintata in 1904, sub denumirea de Rafinaria Romano-Americana. Daca la inceput aici erau prelucrate 80.000 de tone de titei pe an, in prezent capacitatea de rafinare a ajuns la 2,5 milioane de tone pe an.
Aflata in pragul falimentului, din cauza unui management defectuos, rafinaria a fost cumparata in 1998 de catre rusii de la Lukoil pentru 53 de milioane de dolari. Intre 2001 si 2004 unitatea a fost inchisa pentru lucrari de modernizare, timp in care Lukoil a investit masiv in reteaua proprie de distributie a carburantilor produsi la Teleajen, numarul benzinariilor depasind anul acesta cifra de 300.