Criminali cu ochi albastri
Lista „rosie”
Pe listele de ofiteri ai securitatii care au facut politie politica facute publice de membrii Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii se numara foarte multi prahoveni. Acestia au facut cariera la „Secu”, ocupind functii importante in aparatul represiv al sistemului comunist. Iata citeva dintre CV-urile fostilor securisti care ascultau telefoane, puneau interdictii de parasire a tarii sau ordonau anchetarea dizidentilor.
Printre prahovenii cu ochi albastri care l-au slujit pe Ceausescu, se numara si Gheorghe Goran. Nascut la 18 decembrie 1939, in Breaza, Goran a fost seful Securitatii din judetul Maramures in perioada 1981-1985. Pentru rezultatele bune din cimpul muncii socialiste, acesta a fost transferat in 1986 la Securitatea Bucuresti, unde a ocupat timp de trei ani functia de loctiitor al sefului securitatii Capitalei, avind gradul de locotenent colonel.
Unul dintre cei care au ocupat functii importante in securitate a fost si Grigore Nita, nascut la 2 ianiarie 1938 in comuna Ciorani. In anul 1962 a condus Directia a IV-a Securitatii Bucuresti (contrainformatii militare), unde a lucrat pina in 1985, fiind sef de colectiv timp de sase ani, in perioada 1975-1981.
Verdict: politie politica
Ultimul nume dat publiciatii de CNSAS este cel al ofiterului Gabriel Stanescu, nascut e 20 octombrie 1945 in localitatea Calugareni. Acesta a fost agent al politiei politice comuniste, fiind capitan al securitatii prahovene in anii ’80 si loctiitorul sefului Directiei a III-a. Membrii CNSAS au dat verdictul de politie politica dupa ce au studiat mai multe note informative intocmite de securistul Stanescu care-l vizau pe angajatul unei fabrici ploiestene.
Capitanul de securitate scria superiorilor sai ca persoana respectiva „avea legaturi neoficiale cu cetateni straini si era cunoscut pentru comentarii denigratoare la adresa politicii partidului si statului nostru comunst”.
Acesta recomanda in finalul raportului interdictia ca ploiesteanul sa paraseasca tara, hiar si in interes de serviciu. Prin aceste inscrisuri, securistul a incalcat dreptul la libertatea cuvintului si dreptul la libera circulatie, acestea fiind de fapt si motivele pentru care CNSAS l-a etichetat pe Gabriel Stanescu drept ofiter al securitatii, care a acut politie politica.