Sari direct la conținut

Soldatii NATO vor bea apa din Comarnic

Republicanul

Izvor de bani la bugetul local

La 13 km de Comarnic, din creierul muntilor de pe Valea Prahovei se scurge un firicel de apa, care se va transforma curind intr-o comoara de aur pentru bugetul localitatii cu 10.000 de suflete. Izvorul a fost concesionat pe o perioada de 49 de ani prin licitatie firmei Furry Infor SRL din Cimpina, pentru 1,5 lei pe mc de apa utilizata.

„La bugetul local vor intra cam 8.500 de lei pe luna numai din captarea apei izvorului Bolovani, care are un debit de doi litri pe secunda. La acestea se vor adauga taxele si impozitele locale aferente investitiei”, spune viceprimarul orasului Comarnic, Sorin Peticila. Acesta spera ca la viitoarea fabrica de imbuteliere sa fie angajate citeva zeci de persoane, pentru a rezolva macar partial criza de slujbe cu care se confrunta comunitatea.

Fiind intr-o zona greu accesibila, izvorul de apa minerala nu este cunoscut localnicilor. Doar cei care muncesc in padure la taiat copaci ajung in locul in care apa tisneste din stinca, la 13 km de zona locuita a orasului. „E cea mai buna apa pe care am baut-o, mai ales vara, cind ne incingem la taiat busteni. Ducem si acasa, cu bidoanele ca acolo apa are gust salciu”, spune Florea Turca, unul dintre putinii oameni care au acces la aceasta sursa de apa minerala.

Apa la standarde NATO

Directorul companiei care va comercializa apa minerala de Comarnic, Dumitru Bolocan, sustine ca in prima faza va investi un milion de euro in aceasta afacere. „Pentru captarea si transportul apei va trebui sa cumparam utilaje si sa montam o conducta destul de lunga pentru ca izvorul se afla la o distanta mare de comunitate.

Apoi vom construi o fabrica moderna de imbuteliere a apei, ale carei proprietati sint nemaipomenite. Altfel nu mai cistigam primul loc la un concurs international de profil care s-a tinut la Berlin pentru desemnarea viitorilor furnizori de apa ai trupelor NATO. Daca ne miscam repede, apa din Comarnic va ajunge in sticlele soldatilor trimisi in teatreele de operatiuni”, a declarat directorul societatii Furry Infor SRL. Compania livreaza deja apa plata companiei Pepsi, dintr-un izvor de pe raza comunei prahovene Talea.

Prin noua investitie aceasta va deveni unul dintre principalii jucatori pe piata autohtona a apei minerale.

Romanii prefera apa de la robinet

Romanii nu sint mari bautori de apa minerala, principala sursa fiind robinetul. Potrivit statisticilor Societatii Nationale a Apelor Minerale, un roman consuma in medie doar 45 de litri anual, de patru ori mai putin decit un occidental, productia nationala fiind evaluata in acest an la un milion de litri. ~n prezent, piata apelor minerale este controlata de cinci companii romanesti: Romaqua Grup, European Drinks, Perla Harghitei, Bibco Biborteni si Dorna Apemin, achizitionata anul trecut de multinationala Coca-Cola.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro