Sari direct la conținut

Capitala culturala incepe in mai

Explozia culturala pe care o asteapta sibienii de la Capitala culturala europeana 2007 se va mai lasa asteptata pana in luna mai. Doar lunile calduroase vor atrage aglomeratiei de evenimente culturale, toamna aducand iarasi obisnuitele evenimente monotone. ZIARUL de Sibiu va prezinta perioadele in care este bine sa nu va faceti planuri de plecare.

In oglinda, ZIARUL pune si opiniile a doi oameni de cultura pe planuri diferite fata de Capitala Culturala. Un proscris, Sorin Tara, si un actor pe val, Florentina Tilea

In ianuarie, sibienii au beneficiat de 53 de evenimente culturale – fiecare s-a putut convinge de calitatea lor. Cele mai rasarit a fost concertul Filarmonicii Natiunilor Unite, iar multimea s-a putut bucura de spectacolul de artificii si de concertele din preajma Anului Nou.

A urmat un februarie relativ fad, in care a aparut izolat concertul Scalei di Milano, din cele 50 de evenimente culturale. Ca o remarca, din cele 50 inscrise in programul oficial al Capitalei Culturale Europene, 19 poarta semnatura Studioului de film Astra – adica sunt proiectiile de filme cu care ne-a obisnuit Studioul. Nici luna martie nu iese cu mare lucru in evidenta.

Cu un Festival coral organizat pe trei zile si un spectacol semnat de genialul Andriy Zholdak, programul cultural numara nu mai mult de 44 de evenimente. Oricum mai multe decat in aprilie, ce programeaza doar 35 de evenimente culturale. Printre care, mai disputat, dar cu locuri limitate, vor fi Galele Uniter, spectacol importat pe banii Capitalei culturale de la Bucuresti.

Andriz Zholdak va salva din nou programul cultural cu „Viata cu un idiot”.

Aproape 100 de evenimente culturale numara luna mai, in programul oficial. Numai ca acestea vor fi mult mai multe, avand in vedere ca la sfarsitul lunii va avea loc Festivalul de Teatru. Si ca in aceeasi luna are loc si Festivalul de Jazz.

Ca un detaliu, in programul cultural al lui mai, sunt prinse si 8 evenimente culturale marca FDGR, printre care sta si o conferinta de presa, ca exemplu de manifestare spirituala.

De altfel, mai este luna care da tonul Capitalei culturale. Odata cu inceputul verii, sibienii se vor putea bucura de Festivalul Artmania, ce va aduce pe scena din Piata Mare trupe precum Anathema sau My Dying Bride. Urmeaza tot in iunie si TIFF-ul adus de la Cluj-Napoca, un festival de dans si unul de animatie.

Tot in aceste luni calduroase se vor „inghesui” si restul evenimentelor aduse pe banii Guvernului de la Bucuresti.

Din toamna, insa, se pare ca marsul evenimentelor culturale isi va diminua din nou ritmul. Luna octombrie va numara numai 64 de evenimente culturale, majoritatea expozitii sau „discutii la o cafea”, cap de afis ramanand pentru aceasta luna Festivalul de Film Documentar ASTRA Film Fest.

Ultima luna a Capitalei culturale europene, noiembrie, mai numara 30 de evenimente, din care nici unul nu rasare drept cap de afis.

13 milioane de la Guvern

Ministerul Culturii a alocat in a doua jumatate a lui ianuarie aproape 13 milioane de lei pentru peste 100 de proiecte culturale. Din pacate, nu toate se regasesc in programul oficial intocmit pana acum – cum ar fi spectacolul de opera „Tragedia lui Carmen”, regizat de Ion Caramitru, al carui costuri depasesc 625.000 de lei.

Capitala Culturala la Bucuresti

Unele proiecte cuprinse in programul Sibiu 2007 nu isi au locul de desfasurare in orasul lui Hermann.

De exemplu, proiectul „Importanta cercului literar de la Sibiu”, ce avut ca loc in Libraria Carturesti din Capitala, sau proiectul „O noua axa culturala europeana : Bucuresti-Sibiu-Luxembourg”, gandit de Fundatia Culturala Secolul 21, ce va avea ca loc de desfasurare hotelul Hilton dn Bucuresti. Iar evenimente exportate mai sunt.

Pro si contra

Florentina Tilea: „Joc cu mult drag la Sibiu”

Teatrul este un „rasfatat” al Capitalei Culturale. Cu atat mai mult cu cat „Radu Stanca” are doua nominalizari la premiile Uniter, pe Florentina Tilea, alaturi de spectacolul „Vremea mortii, vremea dragostei”. Pentru Florentina Tilea, atmosfera este mult mai degajata.

„Vestea nominalizarii am primit-o ca pe o gluma! Buna, ce- i drept, nu? Dar cand au inceput sa-mi zbarnaie telefoanele am zis «hopa , nu-i de gluma!».

Mi-au tasnit lacrimile si-am inceput sa aplaud! A fost un gest reflex, dar sigur ii aplaudam pe partenerii de scena, pe colegii din personalul tehnic si de la celelalte departamente din teatru care ne sunt alaturi la orice spectacol si, nu in ultimul rand, pe Radu (n.r. Radu Alexandru Nica) care mi-a oferit ocazia sa joc in spectacolul lui, adica spectacolele…ca-s trei pana acum”.

Pentru Florentina Tilea lucrurile aduc in perspectiva si un viitor cu multe planuri. „Azi e prima zi de vacanta! Ieri, am terminat sesiunea. Cu bine! Imi fac doctoratul la Bucuresti, la Universitatea de Arta Teatrala si Cinematografica.

De maine reiau repetitiile la Teatrul Metropolis din Bucuresti, la un musical unde am rolul principal si mult, mult de munca, iar peste doua saptamani imi preiau studentii la un nou curs, intr-un nou semestru. Joc cu mult drag la Sibiu aproape in fiecare week-end si astept cu mult interes castingurile urmatoare de aici, de la TNRS si noile proiecte. Asta-mi doresc!”.

Tara: „Totul e o minciuna”

„Nu am nimic cu Johannis. Eu si familia mea am votat cu el si la urmatoarele alegeri tot cu el vom vota. Cu toate acestea consider ca el este un fel de dictator iubit de popor si ca cetatean liber al acestei tari pot sa am orice parere”, spune artistul Sorin Tara, unul din cei eliminati din programul cultural oficial.

Totusi, asta nu-l impiedica pe Tara ca in expozitia lui de pe strada Constitutiei, nr. 3 sa prezinte Sibiul ca o Capitala Culturala a Coruptiei, iar primarul orasului sa fie pozitionat desupra tutror celor care au dus proiectul in acesta directie.

Expozitia nu se vrea un atac direct indreptat asupra Sibiului si conducatorului lui, ci o simpla pozitie, o luare de atitudine in fata intregii clase politice. „Totul este o minciuna in Capitala Culturala. Artistii vizuali, care ma intereseaza pe mine, sunt foarte defavorizati.

Pentru ei nu s-a facut absolut nimic si nu pot sa zic decat ca totul este o vrajeala ieftina, o gluma sinistra in care probabil s-au dat tepe cu bani negri. Dupa parerea mea lantul asta merge pana sus”, a mai spus Tara.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro