Sari direct la conținut

Agentia imobiliara Biserica Evanghelica CA

Ziarul de Sibiu

In urma retrocedarilor, reprezentantii Bisericii Evanghelice au inceput sa scoata la vanzare imobilele primite: scoli, camine culturale sau locuinte. Dar asta, doar in satele uitate de lume. In orase precum Sibiul, cladirile Bisericii sunt scoase la inchiriat pe sume mari si perioade lungi.

Potrivit agentilor imobiliari sibieni, cresterea chiriilor din centrul istoric al Sibiului se datoreaza politicii imobiliare duse de Biserica Evanghelica. Printre importantii jucatori imobiliari din Sibiu se numara si Biserica Ortodoxa.

Pe site-ul Districtului Evanghelic Sibiu, din cele sase sectiuni una este dedicata exclusiv domeniului imobiliar. Reprezentantii sibieni ai Bisericii Evanghelice scot la vanzare, inchiriere sau concesionare nu mai putin de 20 de cladiri din tot judetul, unele aflate in curs de retrocedare.

Valoarea acestora nu este, insa, foarte mare datorita localitatilor fara perspective in care sunt situate. Adevaratele afaceri se fac in centrul Sibiului, pe Nicolae Balcescu, spre exemplu.

Agentii imobiliari sustin ca prin licitatiile repetate pentru gasirea unor chiriasi si prin preturile ridicate impuse pentru majoritatea cladirilor pe care le detin, reprezentantii Bisericii evanghelice au ridicat chiria la 50 de euro pe metru patrat in centrul orasului.

„Fiecare comunitate evanghelica stabileste ceea ce face cu proprietatile pe care le detine. Cladirile retrocedate sunt analizate dupa care se decide soarta lor”, declara Friedrich Gunnesch, secretarul general al Consistoriului superior al Bisericii Evanghelice C.A. Printre cladirile scoase la vanzare sunt si opt foste scoli.

Reprezentantii agentiilor imobiliare sustin ca imobilele postate de reprezentantii Bisericii Evanghelice pe internet nu sunt de mare valoare. „Astfel de cladiri precum Biserica din Veseud are, cel mult, o valoare sentimentala. Daca un etnic german s-a botezat acolo si poate si vrea sa o cumpere.

Dar zonele acelea vor disparea”, spune Bogdan Gicu, reprezentant al agentiei imobiliare al Prestland.

Altfel stau lucrurile in orase, unde domeniul imobiliar este unul ce presupune sume tot mai mari de bani. In Sibiu, spre exemplu, Biserica Evanghelica nu a vandut pana acum nici unul din imobilele care i s-au retrocedat, toate fiind inchiriate.

In ceea ce priveste politica imobiliara dusa de reprezentantii Bisericii Evanghelice, agentii imobiliari cad de acord: chiriile au fost duse puternic „in sus”. „Se fac licitatii repetate, pentru cresterea preturilor, iar contractele sunt inchiriate pe perioade mai lungi de zece ani”, sustin agentii imobiliari.

Clientii, atent selectionati

Reprezentantii Districtului evanghelic Sibiu sustin ca cei care doresc sa inchirieze aceste imobile sunt atent selectionati. „Cumparatori sunt, dar nu primim pe oricine. Avem impuse anumite standarde, prin care cladirile sa nu fie scoase din circuitul social, civic.

Spre exemplu, casa din Nocrich va fi inchiriata unei asociatii din Viena, care vrea sa dea o destinatie pedagogica acestei cladiri. Iar fostele scoli apar pe aceste liste pentru ca nu mai sunt folosite.

In cazul lor, precum si al monumentelor istorice, respectam dreptul de preemtiune al institutiilor statului roman”, a declarat preotul Stefan Cosoroaba, din partea Districtului evanghelic Sibiu. El sustine ca anunturile au fost postate pe internet pentru a gasi, in special, clienti din afara tarii. „Asa au venit, de exemplu, cei din Austria.

Pentru ca nu puteam inchiria casa unora care vroiau sa faca acolo o crasma sau ceva de genul acesta. In cazul Sibiului, avem si acolo astfel de anunturi, numai ca in Sibiu sunt alte posibilitati de comunicare si publicitate”, a adaugat Stefan Cosoroaba.

Bisericile impart centrul Sibiului

In urma retrocedarilor imobiliare, centrul istoric al Sibiului a intrat in proprietatea catorva institutii si oameni de afaceri. „Biserica Ortodoxa Romana, Biserica Evanghelica, Biserica Catolica si «oameni foarte importanti din Sibiu» desin 70 % din centrul Sibiului.

Bisericile mai sus mentionate si-au revendicat, dupa revolutie, in baza Legii 10/2000, foarte multe spatii comerciale si imobile, care la ora actuala sunt inchiriate pe bani frumosi”, sustine Bogdan Gicu, din partea Prestland. Restul de 30 la suta din imobilele din centrul orasului sunt detinute de persoane fizice, fosti chiriasi la stat.

Primele scoli scoase pe piata

Din cele 20 de cladiri scoase la vanzare de Districtul evanghelic Sibiu, aproape jumatate sunt foste scoli. Potrivit presedintelui Autoritatii Nationale de Retrocedare a Proprietatilor, Ingrid Zaarour, Sibiul este primul judet in care se scot la vanzare cladiri. „Potrivit legii, cei care redobandesc astfel de imobile sunt obligati sa le pastreze destinatia timp de cinci ani.

Dupa care, pot face orice cu respectivele cladiri, sunt in deplinatate in proprietatea lor. Este prima oara cand aud ca se vand scoli in Romania”, a afirmat Ingrid Zaarour.

Saptamana trecuta, ZIARUL de Sibiu a publicat un amplu articol referitor la faptul ca unitatile de invatamant din judet sunt revendicate in proportie de 85 la suta – din cele 172 de unitati, 150 sunt fie retrocedate fie in curs de retrocedare. Cea mai mare parte din cladiri sunt revendicate de biserici.

In aceste conditii, autoritatile locale sustin ca vor fi nevoie de cel putin 50 de noi cladiri destinate scolilor.

Retrocedarile, abia la jumatate

La nivelul judetului au fost depuse, pana acum, 3.747 de notificari pentru diferite imobile. Din acestea, isi mai asteapta solutionarea inca 1.862 de notificari.

Total notificari 3.747

Restituiri in natura 388

Restituiri in echivalent 398

Compensari 14

In natura si echivalent 81

In natura si compensare 0

Compensare si echivalent 5

Notificari respinse 713

Notificari nesolutionate 1..862

Notificari directionate 286

Sursa: Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor

Lista cladirilor

Localitate / Locatie / Explicatii

Hosman / centrala / fosta scoala

Rosia / centrala / fost camin cultural

Netus / intravilan / cladire obsteasca

Nocrich / centrala / fosta casa parohiala

Bruiu / centrala / fosta scoala plus curte

Somartin / centrala / fosta casa parohiala plus gradina

Somartin / centrala / fosta scoala, degradata, plus curte

Sura Mare / centrala / fosta casa parohiala plus gradina

Cisnadioara / centrala / plus 380 mp arabil,1993 mp gradina, 584 mp curte

Cisnadioara / centrala / spatiu comercial, 110 mp plus toaleta si curte

Cisnadioara / centrala / fost sediu al pompierilor, in curs de retrocedare

Cisnadioara / centrala / fosta scoala (in curs de retrocedare)

Nou / centrala / casa parohiala (4 camere libere, 2 inchiriate temporar)

Nou / centrala / fosta scoala, plus curte

Veseud / centrala / Biserica fortificata

Veseud / centrala / fosta scoala

Cincsor / centrala / fosta casa parohiala plus curte si gradina

Cincsor / centrala / fosta scoala plus curte

Bradeni / centrala / fosta casa parohiala plus curte si gradina

Merghindeal / centrala / fosta scoala

Sursa: http://www.bkh.ekh.ro/Immobilien/Immobilien.htm

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro