Sari direct la conținut

Mistretii distrug culturile de porumb

Monitorul de Alba

Cu felinare si torte pe cimp

Am primit semnale din mai multe zone ale judetului ca mistretii au inceput sa faca ravagii, distrugind si ceea ce natura s-a indurat sa ajute, sa dea speranta unor productii de porumb care sa nu-i falimenteze total pe proprietari.

De pe Valea Secaselor sau Tirnavelor, prin zona Mihalt pina peste dealuri catre Straja sau Daia Romana, avem sesizari ca oamenii au inceput sa iasa noaptea cu felinare si torte, in speranta ca mai alunga din cirdurile de mistreti ce le ataca culturile. In zona Hapria-Straja ni se spune ca mistretii ies imediat ce se insereaza si intra in lanurile de porumb.

Se spune ca cele mai mari ravagii le fac acele grupuri unde sint scroafe cu purcei, care tavalesc totul pe unde trec. Din experienta anilor trecuti, oamenii au observat ca mistretii ataca cel mai puternic in perioada cind porumbul este in lapte. Aceasta coincide cu cea premergatoare inceputului de august. Dupa ce porumbul intra in coacere, atacurile mistretilor aproape dispar.

Iernile blinde priesc mistretilor atacatori

Contactat de noi, ing. Ioan Lupsa, seful departamentului de vinatoare din cadrul Directiei Silvice Alba, ne-a marturisit ca sesizari cu privire la aceasta situatie a primit si el.

Acesta ne-a explicat ca, deocamdata, nu se poate face nimic pentru oganizarea unor vinatori in zonele afectate, fie si macar pentru a speria efectivele de mistreti, deoarece sezonul de vinatoare este inchis.

Ioan Lupsa spune ca, intr-adevar, efectivele de mistreti au crescut mult, in ultimii ani, in unele fonduri de vinatoare, evolutie pusa in primul rind pe seama iernilor blinde care au favorizat inmultirea. Acesta afirma ca, dupa data de 1 august, vor fi organizate partide de vinatoare cu prioritate unde sint atacuri la culturile agricole.

Referitor la raspunderea administratorilor fondurilor de vinatoare fata de pagubele produse de salbaticiuni, Lupsa spune ca este destul de dificil ca cei pagubiti sa intruneasca toate conditiile pentru a obtine despagubiri. In primul rind este vorba despre existenta imprejmuirilor terenurilor cultivate.

Astfel, oamenii nu au mare lucru de facut decit sa-si pazeasca singuri culturile sau sa renunte la a mai insaminta terenurile expuse atacului de mistret.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro