Comuna Mihai Viteazu nu mai este groapa de gunoi a Turzii
Amenzi mari si Politisti Comunitari mai exigenti
In era regimului comunist, toata lumea stia ca Mihai Viteazu era considerata groapa de gunoi a Turzii. Primarul, Ioan Zeng si consilierii locali au de gand sa schimbe aceasta situatie. Spera ca severitatea si implicarea mai accentuata vor aduce rezultatele mult asteptate.
„Si in acest an firma care a demolat fabrica de lapte din Turda a venit la noi si ne-a intrebat daca pot sa aduca materialele rezultate din demolare pe raza comunei Mihai Viteazu. Raspunsul nostru a fost nu, deoarece Mihai Viteazu nu mai este groapa de gunoi a municipiului Turda”, a declarat primarul, Ioan Zeng.
Majoritatea consilierilor cred ca pana in acest moment nu s-au dat destule amenzi si spera ca de acum incolo acest capitol va capata importanta cuvenita.
Tot in cadrul sedintei am aflat ca foarte multe persoane nu au nici un fel de contract incheiat pentru ridicarea gunoiului. In Cheia, de exemplu, 63% din populatie nu are astfel de acte. Unii arunca gunoiul pur si simplu pe marginea drumului, altii in albia Ariesului sau o depoziteaza in fata vecinului, care eventual are contract cu firma Valmax.
„Din pacate, la noi inca nu s-a format cultul curateniei. Ar trebui sa ne straduim sa invatam sa traim mai curat”, a afirmat primarul Zeng.
Conform Proiectului de hotarare, amenzile pentru asigurarea curateniei in curtile interioare, pe caile de acces, in zonele verzi si pe trotuarele din fata casei, precum depozitarea necorespunzatoare a reziduurilor menajere, industriale, agricole si a materialelor refolosibile se sanctioneaza cu amenzi cuprinse intre 100 si 200 lei, iar neincheierea contractelor cu o unitate specializata in
administrarea rampelor si pentru ridicarea si transportarea reziduurilor menajere si stradale, depozitarea ilegala pe domeniul public si pe cursul vailor sau in albia raului Aries, nerespectarea colectarii selective a gunoiului si achizitionarea unor materiale provenite in urma savarsirii infractiunii de furt, cu amenzi intre 200 si 400 lei.
La fel de mari sunt amenzile si in domeniul intretinerii si ecologizarii zonelor verzi (taierea fara autorizatie a arborilor, distrugerea puietilor, schimbarea destinatiei zonelor verzi fara autorizatie, executarea de lucrari de excavatii pe pasunile care sunt in administrarea primariei, cosirea fara autorizatie, fixarea anunturilor pe arbori, etc.)
Insa cele mai mari amenzi – intre 400 si 500 lei – se vor aplica in cazul neintretinerii corespunzatoare a cladirilor sau a executarii in domeniul public a unor lucrari care, prin natura lor, cer protejarea drumului public prin semnalizarea conform legislatiei rutiere in vigoare ori cand constructiile se finalizeaza dupa expirarea autorizatiilor eliberate.
Atentie sporita si la animale
In acelasi proiect se are in vedere interzicerea amplasarii adaposturilor in curtile particulare la mai putin de 10 m de la cea mai apropiata locuinta invecinata, raspandirea neorganizata, direct pe sol, a dejectiilor rezultate in urma cresterii animalelor, transportul acestora, libere pe drumurile publice fara insotitor si impiedicarea desfasurarii in conditii optime a traficului auto si
pietonal, pasunatul pe terenurile agricole, si pe zonele verzi care nu au fost declarate pasuni. Amenzile sunt cuprinse intre 200 si 400 de lei.
Transporatorii ilegali fac furori si in comuna
Comuna se europenizeaza. Cel mai usor se contureaza din aparitia transportatorilor ilegali, cei fara licenta, care creaza batai de cap soferilor de la firmele de transport cu acte in regula, care de multe ori sunt nevoiti sa faca ruta Cheia-Turda cu masinile goale.
„Rechinii de la noi sunt rezistenti”, a afirmat consilierul UDMR, Kereki P?l.
Consilierii au cerut ca de acum incolo Politia Comunitara sa sanctioneze masinile care opresc in statiile amenajate si nu au licenta de transport.
Tot in cadrul plenului, primarul a lansat ideea ca, in cadrul CUA, ar fi ideal daca autobuzurile RATL-ului ar ajunge si pana in satele comunei.
O alta problema a comunei este legea prea blanda, motiv pentru care exista in evidenta amenzi care stau neplatite de cinci ani de zile.
Consilierul UDMR, Peth? M?rta, a concluzionat: „E important sa votam acest proiect, dar si mai important e ca persoanele abilitate sa aplice aceste amenzi!”