Un altfel de spital
O anexa veche a Spitalului de Psihiatrie „Gheorghe Preda” din Sibiu a devenit, ieri, locul unde 15 persoane cu handicap psihic vor incerca sa duca o viata normala si chiar se vor face utili pentru societate. Persoanele cu virste intre 20 si 40 de ani vor invata sa faca timplarie, croitorie si vor fi consiliati de persoane specializate.
Acest centru de zi este singurul din municipiul Sibiu, desi potrivit statisticilor Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Sibiu, in judet sint 2.400 de persoane cu handicap psihic, dintre care 38 la suta sint numai din municipiul Sibiu.
Beneficiarii acestui centru vor avea toate conditiile asigurate pe o perioada de 15 luni, in urma unui proiect PHARE, dar si cu sprijinul DGASPC.
O viata normala
Beneficiarii acestui centru au fost si ei invitati la inaugurare. Se uitau cu ochii mari unii la ceilalti, dar mai ales la atelierele de croitorie si timplarie, pe care abia asteptau sa le testeze. Imbracate in costum popular, doua surori masurau cu privirea cladirea micuta, care avea sa devina locul unde ele isi vor petrece cea mai mare parte a zilei.
Presedintele Consiliului Judetean, Martin Bottesch a considerat de bun augur acest proiect, mai ales ca beneficiarii nu vor fi despartiti de familiile lor. „Aceste persoane au dreptul la o viata mai buna, iar prin intermediul acestui centru si a activitatilor care se vor desfasura aici, vor fi ajutati atit ei, cit si familiile lor”, a apreciat Bottesch.
Multi locatari
Asa cum o persoana apta merge la serviciu zi de zi, asa vor veni si cei 15 sibieni la centrul de zi. Insa nu vor avea o norma. „Beneficiarii isi vor dezvolta abilitatile si deprinderile prin furnizarea serviciilor de consiliere, reabilitare, terapie ocupationala si socializare pe o perioada de 15 luni.
Infiintarea acestui centru a fost posibila printr-un program PHARE in valoare de 59.465 de euro. Din aceasta suma DGASPC a contribuit cu 11.110 euro. Era nevoie de un astfel de centru, deoarece in judet sint 2.400 de persoane cu handicap psihic, iar circa 38 la suta dint numai din municipiul Sibiu.
Dupa ce se va termina finantarea, acest proiect va fi continuat cu ajutorul Consiliului Judetean Sibiu”, a precizat Laura Camelia Vilsan, director executiv in cadrul DGASPC Sibiu.
Tratati prin munca
Nu doar persoanele cu handicap psihic vor beneficia de terapie ocupationala. Tot in curtea Spitalului de Psihiatrie, se afla un alt centru, unde bolnavii psihic fac ergoterapie, sau terapie prin munca. Sint circa 20 de beneficiari care fac obiecte din ceramica, cos lenejeriile rupte sau, mai nou, lucreaza la calculator.
Potrivit conducerii spitalului, acesti bolnavi sint sub tratament, iar aceasta metoda ii ajuta sa se relaxeze. Acestia au chiar si o expozitie cu vinzare cu obiecte din ceramica. „Dezvoltarea medicinei in ambulatoriu este un subiect de actualitate, iar aceste activitati sint necesare pentru reabilitarea bolnavilor.
Ma bucur ca se gasesc solutii pentru ca aceste persoane sa poata duce o viata normala”, a marturisit Radu Moldovan, directorul Spitalului de Psihiatrie „Gheorghe Preda” din Sibiu