Sari direct la conținut

Azi incepe Marea Provocare

Ziarul de Sibiu

24 de tineri vor incepe in aceasta dimineata, la ora 11, meciul vietii lor. Un meci care se va incheia cu siguranta dupa ce bariera de 72 de ore va fi depasita. 72 de ore, Sala Transilvania va respira doar baschet. Sibienii sunt asteptati la meci in numar cat mai mare.

Cristian Topescu, Carmen Tocala si Otilia Badescu, multipla campioana la tenis de masa sunt invitatii de marca ai acestei manifestari. Asociatia „Al 6-lea jucator” a mobilizat aproape 100 de oameni pentru a baga Sibiul in Cartea Recordurilor cu cel mai lung meci de baschet din istorie.

La inceput a fost o simpla idee. O idee ce a venit normal, in urma multiplelor actiuni organizate de Asociatia „Al 6-lea jucator”. Povestea celei mai frumoase galerii din tara a inceput in urma cu aproape doi ani, cand o parte din fanii care inunda Sala Transilvania la fiecare meci al echipei CSU Sibiu au decis sa se organizeze intr-o asociatie non-profit.

Initial, scopul asociatiei era acela de a organiza coregrafii cat mai deosebite pentru meciurile echipei sibiene. Iar cum tinerii sibieni s-au achitat din ce in ce mai bine de sarcini, a inceput si mediatizarea din ce in ce mai puternica a actiunilor Asociatiei si galeriei sibiene.

Titlul de cea mai frumoasa galerie de baschet din tara a venit imediat, iar de aici incolo, actiunile tinerilor suporteri sibieni au inceput sa se extinda.

Promovarea baschetului in scoli

Poate cel mai important proiect al Asociatiei „Al 6-lea jucator” este proiectul „Promovarea baschetului in scoli”. Intr-o tara in care fotbalul este sportul-rege, care acapareaza majoritatea tinerilor din scoli si licee, acest proiect vine ca o manusa pentru promovarea unui sport mult mai spectaculos.

Cu ajutorul clubului CSU Atlassib si al jucatorilor, membrii Asociatiei au inceput sa viziteze mai multe scoli din oras, insotiti de jucatorii profesionisti de baschet.

Fratii Ionut si Viorel Mocanu, Brice Kabengele, Manuela Tecoanta si alti baschetbalisti profesionisti le-au explicat micutilor tainele acestui sport minunat si le-au facut felurite cadouri, de la echipamente de joc la mingi de baschet donate catedrelor de sport.

Dar nu era de ajuns…

„Promovarea baschetului in scoli” nu era insa un proiect suficient de impresionant. Trebuia ceva care sa impuna Asociatia si pe plan national. Un filmulet pe YouTube si totul s-a transformat in realitate. Dupa ce au vazut recordul pus la cale de japonezi din Myazaki, sibienii au decis ca e momentul sa faca pasul spre o recunoastere nationala si internationala.

Timp de sase luni, s-au facut pregatiri intense pentru ca Sibiul si Asociatia „Al 6-lea jucator” sa intre in Cartea Recordurilor. Incepe cel mai lung meci de baschet din lume

Peste 72 de ore de baschet

Acum patru luni de zile, facultatile si scolile din Sibiu erau impanzite cu afise. Se cautau voluntari, curajosi, care sa fie in stare sa participe la un meci de asemenea anvergura. La momentul respectiv, recordul in picioare era de 60 de ore si 3 secunde. 61 de ore erau suficiente pentru ca Guinness Book sa introduca recordul Sibiului in celebra carte. Insa nu era suficient.

Dupa ce au pus tara la cale, tinerii sibieni au decis sa le faca viata grea urmatorilor care vor incerca sa doboare acest record. Iar tinta a devenit pragul de 72 de ore. Patru luni de zile, cei peste 30 de jucatori care formau baza de selectie s-au pregatit fizic si psihic pentru a juca 72 de ore de baschet. Cu doua saptamani inaintea debutului partidei, vine vestea cea neagra.

24 de elevi ai unui liceu britanic au jucat baschet timp de 72 de ore. Iar pregatirile au fost date peste cap. In doua-trei zile planurile au fost modificate, iar in acest moment, tinta stabilita se invarte in jurul a 80 de ore de baschet.

Patru luni de antrenamente

Pentru acest meci record s-au inscris peste 40 de persoane. Majoritatea sibieni, insa au fost doritori si din alte judete. Cum prezenta la antrenamente le era insa aproape imposibila, pe parcurs au renuntat. Singurul non-sibian este Alexandru David din Ploiesti. Unul cate unul, tinerii inscrisi au inceput sa se retraga.

Simularea de 24 de ore a fost testul final la care au fost supusi, modul in care fiecare dintre ei a putut sa vada ce inseamna sa dormi si sa mananci pe parchet, sa nu poti dormi si sa te topesti de caldura. Pana la urma, au ramas 24. Antrenamentele facute pe parcursul acestor patru luni n-au fost deloc usoare. Multe s-au terminat cu glezne fisurate sau luxate, ochi umflati si buze sparte.

Dar in final, cei 24 au fost selectati (vezi pagina 6). Ei formeaza cele doua echipe care se vor intrece in cel mai lung meci din istorie.

Reguli Guinness

Cei 24 de tineri nu vor avea posibilitatea sa paraseasca sala de joc in nici un moment al tentativei de doborare a recordului mondial. Ei pot parasi doar suprafata de joc, pentru a merge la toaleta, cate 5 minute la fiecare 60 jucate. In rest, ei se vor hrani si vor dormi pe marginea terenului de joi dimineata de la ora 11 pana duminica dupa-amiaza.

Cele doua echipe vor fi supravegheate de medicii lotului national de canotaj, care au pregatit un meniu special pentru cele patru zile de desfasurare a meciului. Jucatorii vor primii portii de mancare ce vor avea la baza carne de pui prajita, orez fiert si salata. Deasemenea, ei vor primi ca suplimente nutritive mere, banane si glucoza.

Pentru hidratare, medicii care vor supraveghea echipele au compus doua tipuri de bauturi, una pe baza de miere si alta pe baza de saruri minerale.

Pentru ca recordul sa fie omologat, oficialii Guinness Book solicita un set complet de dovezi, printre care selectii din inregistrarea partidei, tabele de joc semnate de martori care trebuie sa fie personalitati publice ale Sibiului, articole din ziare si inregistrari difuzate de televiziunile locale si nationale.

Alaturi de cei 24 de jucatori, la record vor participa peste 30 de stewarzi, care se vor ocupa de problemele organizatorice si de completarea documentelor pentru Guinness Book.

Meciul se bucura de o asistenta de prima mana. Cristian Topescu, celebrul prezentator TV va fi prezent la Sibiu pe toata durata recordului. Alaturi de el, la Sibiu va fi prezenta si presedinta Federatiei Romane de Baschet, Carmen Tocala, precum si multipla campioana la tenis de masa, Otilia Badescu.

Alaturi de ei, la meci si-au anuntat prezenta majoritatea persoanelor publice din municipiul Sibiu.

Meci live

Meciul va fi transmis live, prin intermediul unui webcam amplasat in sala pe siteul www.sibiul.ro

Revista pentru eveniment

Pentru acest eveniment, Asociatia „Al 6-lea jucator” a editat un numar special al revistei CSU Fans Magazin. Revista contine 24 de pagini, in care sunt descrise cu lux de amanunte toate detaliile care au dus la acest eveniment fara precedent in Romania.

In memoria lui Toci

„Marea Provocare”, meciul de baschet care va dura peste 72 de ore si va fi inscris in Cartea Recordurilor ii va fi dedicat lui Elemer Tordai, capitan si jucator emblematic al lui CSU Sibiu, unul dintre idolii celor care astazi intra in teren. Sambata, in timpul meciului care ii va fi dedicat, la Cimitirul Sibiu va avea loc parastasul eternului numar 9, Elemer Tordai.

“Cred ca ar fi extraordinar ca acum cand Sibiul este Capitala Culturala a Europei, sa intre si in Cartea Recordurilor prin intermediul acestori tineri. Usor nu va fi, dar sper ca duminica dupa miezul noptii sa ne culcam linistiti si multumiti, chiar fericiti ca oamenii acestia au intrat in istorie”, Cristian Topescu

Reculegere pentru Teoctist

Cum vineri va fi zi de doliu national, tinerii suporteri ai echipei CSU au decis sa poarte pe mana banderole de culoare neagra, iar muzica din sala urmeaza sa fie oprita pe tot parcursul zilei. “In acest mod respectam si noi ziua de doliu national pentru aceasta nefericita pierdere a tuturor romanilor”, spune Claudiu Hila, presedintele Asociatiei „Al 6-lea jucator”

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro