BBC: Romania a primit statutul de economie de piata functionala
Romania a primit la Bruxelles o nota pe care o astepta de un an de zile: statutul de economie de piata functionala. Raportul Comisiei Europene afirma ca in continuare e posibil ca Romania sa incheie negocierile asa cum si-a propus, si sa devina membru cu drepturi depline al Uniunii Europene la 1 ianuarie 2007.
Oficialii europeni avertizeaza insa ca cei doi ani care au mai ramas nu vor fi deloc usori.
Intr-o dupa amiaza dominata de dezbaterile pe marginea aspiratiilor europene ale Turciei, cuvintele oficialilor de la Bruxelles despre raportul privind Romania au fost putine. Putine, dar ferme.
„Nu exista garantii. Niciodata nu exista garantii”, mi-a spus comisarul pentru extindere, Guenter Verheugen.
Aderarea la UE
Tinta de aderare in 2007 a fost confirmata, in opinia mea este una realista, dar nu putem vorbi de garantii.
Comisarul pentru extindere, Guenter Verheugen
„Tinta de aderare in 2007 a fost confirmata, in opinia mea este una realista, dar nu putem vorbi de garantii. Totul depinde de felul in care Romania se va achita de obligatiile asumate si promisiunile facute. Va fi un proces dificil de negociere, vor fi monitorizari si vom vedea daca Romania trece testul sau nu” a declarat domnul Verheugen.
„Dar eu sunt foarte increzator ca tara dumneavoastra poate atinge acest obiectiv”, a mai adaugat comisarul european.
In opinia lui, raportul prezentat miercuri la Bruxelles este unul amestecat. Sunt multe progrese, politice si economice, dar mai sunt inca multe de facut.
Sa recapitulam: Romania a fost declarata economie de piata functionala, dar pentru a face fata presiunilor competitionale intr-o piata cum este cea europeana trebuie sa continue programele de reforme structurale.
Raportul mentioneaza progresele in reformarea administratiei si justitiei, dar atrage atentia ca inca ar mai exista posibilitatea ca unele decizii ale magistratilor sa fie influentate de executiv.
Olli Rehn: „Depinde de Romania, sa duca la indeplinire criteriile cerute, astfel incat sa fie incheiate negocierile.”
In fine, analiza Comisiei Europene apreciaza adoptarea pachetului de masuri anti-coruptie, dar afirma in acelasi paragraf ca fenomenul coruptiei continua sa fie grav si foarte raspandit.
Negociatorul sef cu Uniunea Europeana, Vasile Puscas s-a declarat optimist in legatura cu incheierea ultimelor 3 capitole de negociere in orizontul de timp stabilit.
De anul viitor, Comisia Europeana va folosi un nou sistem de monitorizare si avertizare a statelor candidate, in cazul unor abateri de la cursul negociat. Vasile Puscas nu se teme de acesta, ba chiar crede ca este un instrument util.
Ministrul Puscas este convins ca nu exista alta cale. Alternativa, daca ceva ar interveni in urmatorii doi ani este stiuta de pe acum – aderarea in 2008.