Ocuparea forței de muncă în SUA își revine în ianuarie, Biden exultă / Cea mai mică rată a șomajului din 1969
Piața americană a locurilor de muncă a crescut în ianuarie, dovedind „o sănătate de fier”, în ciuda temerilor de încetinire a creșterii economice și a anunțurilor de concedieri, cu o revenire a creării de locuri de muncă și o rată a șomajului la cel mai scăzut nivel din 1969, potrivit AFP.
Președintele Joe Biden a salutat „cea mai puternică creștere a locurilor de muncă din istorie” și „cea mai mică rată a șomajului din ultimii 54 de ani”, semn că programul său economic „funcționează”.
„Am creat 12 milioane de locuri de muncă de când am preluat mandatul”, a declarat el de la Casa Albă, iar „șomajul în rândul afro-americanilor și hispanicilor este la un minim istoric”.
Democratul consideră că faptul că „mai mulți oameni intră pe piața muncii, caută și obțin locuri de muncă este un semn pozitiv pentru sănătatea economiei în viitor”, în timp ce mulți economiști se tem de o recesiune în 2023.
„Dacă analiștii economici au fost consecvenți în două lucruri de când (Joe Biden) a devenit președinte, este (1) prezicerea unei recesiuni în următoarele șase luni și (2) greșesc de fiecare dată”, a glumit mai devreme pe Twitter șeful său de cabinet, Ron Klain.
Creștere generalizată a locurilor de muncă
În prima lună a anului, au fost create 517.000 de locuri de muncă, a anunțat vineri Departamentul Muncii.
„Creșterea numărului de locuri de muncă a avut o bază largă”, a detaliat Departamentul Muncii în comunicatul său, citând, printre altele, serviciile de agrement și de ospitalitate, serviciile profesionale și de afaceri și asistența medicală.
Aceasta este aproape dublă față de cele 260.000 de locuri de muncă create în decembrie, potrivit datelor revizuite în creștere publicate tot vineri. Analiștii, între timp, se așteptau la o încetinire la 187.000.
În ceea ce privește rata șomajului, care revenise deja de câteva luni la nivelul de dinaintea pandemiei, cel mai scăzut din ultimii 50 de ani, aceasta a mai scăzut puțin, la 3,4% (-0,1 puncte).
„Piața muncii este mult prea puternică pentru ca economia să fie sănătoasă”, avertizează Kathy Bostjancic, economist șef al companiei de asigurări Nationwide.
În mod paradoxal, acest lucru crește riscul de recesiune. Banca centrală a SUA, Fed, va dori probabil să continue să majoreze ratele dobânzilor pentru a încetini economia și, astfel, să se asigure că va ține inflația sub control.