Sari direct la conținut

REPORTAJ Cum au reacţionat politicienii după ce au aflat datele sondajului în care AUR e pe primul loc în preferinţele tinerilor. Vasile Dîncu, PSD: „Tinerii votează normal, doar că noi nu-i înţelegem”

Dezbatere la Parlament organizată de „Tinerii Votează”, Foto: Laurențiu Ungureanu / HotNews
Dezbatere la Parlament organizată de „Tinerii Votează”, Foto: Laurențiu Ungureanu / HotNews

Peste 200 de tineri au venit, miercuri, la Parlamentul României pentru a discuta, alături de reprezentanţi ai partidelor parlamentare, despre sondajul care a generat o dezbatere naţională: de ce este AUR partidul cel mai popular în rândul tinerilor de 18-35 de ani. Reporterii HotNews.ro au participat la eveniment şi au vorbit cu tineri şi cu politicieni.

„Pentru mine, sondajul a fost optimist”, spune preşedintele Consiliului Naţional al PSD, senatorul Vasile Dîncu. În sală e linişte. „Cu privire la România, la direcţia în care merge ţara. Doar 2% dintre tineri se plâng de faptul că statul nu-i ajută”, continuă senatorul în faţa celor 200 de tineri din sala Nicolae Iorga din Palatul Parlamentului.

„Sunt optimist şi foarte optimist cu privire la tinerii din România”, continuă şi deputatul PNL Alexandru Muraru.

AUR, primul dintre partide la categoria de vârstă 18-35

Datele sondajului naţional IRES care arată că tinerii de 18-35 ar vota AUR mai mult decât alte partide au generat o dezbatere naţională în ultimele două săptămâni.

Miercuri, 3 aprilie, liderii partidelor politice parlamentare au avut ocazia să le audă direct din partea tinerilor care au solicitat cercetarea. „Ar trebui să fie un wake-up call (semnal de trezire, n.r.)”, au spus iniţiatorii studiului, într-un interviu pentru HotNews.ro.

Datele sunt acestea: Partidul lui George Simion se situează cu 16% pe primul loc în preferințele tinerilor pentru alegerile parlamentare. Urmează USR și PNL, la egalitate, cu 14%, PSD 12% și S.O.S. România, condus de Diana Șoșoacă, cu 5%.

Pentru europarlamentare, coaliția PSD-PNL (măsurată împreună) e pe primul loc în intențiile de vot, cu 18%. Pe locul al doilea se află AUR, cu 16%, urmat de Alianţa Dreapta Unită, care ar aduna 14% din voturile tinerilor.

„Desigur că știrile nu au fost tocmai adevărate”, a intervenit Oana Ţoiu, deputată USR. Reprezentanta AUR, deputata Ana Predescu, a spus că „tinerii sunt o categorie vulnerabilă în România și o categorie în risc de excluziune socială”, iar Ramona Strugariu, eurodeputată REPER, a spus că politicienii ar trebui să acorde mai multă încredere tinerilor.

Ce le-au răspuns politicienii tinerilor: „Tinerii conduc atunci când le vine rândul”

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

După discursurile politicienilor, a venit rândul întrebărilor. „Eu nu am încă 18 ani. Dar văd aceleaşi feţe în politică. Ce şanse avem noi vreodată să fim în faţă?”, a întrebat un tânăr.

Primul a răspuns Vasile Dîncu: „N-o să folosesc prea mult din timp, pentru că am o idee foarte clară, o ştiu de la filosofii presocratici: nu există încă o societate condusă de tineri, tinerii conduc atunci când le vine rândul, de regulă când sunt maturi şi când nu-i mai respectă pe tinerii care au fost”, a spus senatorul PSD. „Tinereţea, cum spune Marin Preda, este un orgoliu, arareori o valoare”, a continuat Vasile Dîncu.

Răspunde şi Alexandru Muraru, deputat PNL: „Media de vârstă al celui de-al 180-lea Congres al SUA este de aproape 60 de ani. Şi preşedintele are 80 de ani. Deci, dacă ne raportăm la cea mai performantă democraţie a lumii, stăm oarecum mai bine”.

Ana Predescu, AUR: „Datele combat ideea potrivit căreia doar tinerii cu studii medii şi submedii sunt dispuşi să voteze AUR”

Foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Reporterii HotNews.ro i-au întrebat pe liderii politici care au ţinut discursuri în faţa tinerilor dacă se aşteptau la datele din sondaj şi cum interpretează cifrele din cercetarea IRES.

Deputata AUR Ana Predescu a fost singura care s-a arătat surprinsă de rezultatul cercetării: „M-au surprins rezultatele în privinţa intenţiei de vot a tinerilor. M-am uitat şi pe eşantion şi am văzut că datele combat ideea potrivit căreia doar tinerii cu studii medii şi submedii sunt dispuşi să voteze o formaţiune politică precum AUR”, a spus Predescu.

Majoritatea liderilor politici au susţinut însă că nu au fost surprinşi de cifrele din sondajul IRES şi că înţeleg foarte bine intenţia de vot a tinerilor.

Alexandru Muraru, PNL: „E un procent mare şi îngrijorător de tineri pe segmentul 18-25 care votează cu partide extremiste”

Foto: Inquam Photos / Casian Mitu

„Nu mă surprinde nimic din zona tinerilor. Sunt de aproape 17 ani la catedră, într-una din cele mai mari universităţi ale României, Universitatea A.I. Cuza din Iaşi, şi interacţionez zilnic cu ei. Nu mai vorbesc de faptul că ştiu aşteptările celor care vin într-un partid politic. […] Astfel de informaţii avem la Iaşi, din sondajele din septembrie 2023 şi din martie 2024, şi anume că e un procent mare şi îngrijorător de tineri pe segmentul 18-25 care votează cu partide extremiste”, a spus deputatul PNL Alexandru Muraru.

Şi preşedintele Consiliului Naţional al PSD, senatorul Vasile Dîncu, a arătat că este la curent cu atitudinea tinerilor: „Ştiu rezultatele sondajului şi, ca sociolog, nu m-au surprins deloc. Sunt foarte normale. Eu cercetez fenomenul ăsta de foarte multă vreme, deci am explicaţii mai elaborate. În primul rând, tinerii votează diferit la europarlamentare faţă de parlamentare – e ceea ce în sociologia electorală se numeşte vot intermitent. Ăsta e viitorul votului. Oamenii vor vota în funcţie de interesul lor. În al doilea rând, USR şi Forţa Dreaptă au un procent foarte bun, adică este procentul tradiţional. Deci tinerii votează normal, doar că noi nu-i înţelegem”, a spus Vasile Dîncu.

Deputata USR Oana Ţoiu a spus că nu este de acord cu cifrele din sondajul IRES, care arată că, la alegerile europarlamentare, AUR ar fi votat de 15% din tineri, în comparaţie cu Alianţa Dreapta Unită – 14% şi că, la alegerile parlamentare, AUR ar obţine 16% din voturile tinerilor, faţă de USR – 14%.

„Nu este adevărată informaţia că AUR este, aşa, câştigător în opţiunile lor. În practică, tineretul se împarte aproape egal între tendinţa asta extremistă, un răspuns al furiei şi al faptului că se simt ignoraţi, şi o tendinţă modernă, care este Alianţa Dreapta Unită. Scorul adunat al partidelor noastre îl va depăşi pe cel al AUR”.

Cum au reacţionat la „semnalul de trezire” dat de tineri

Răzvan Petri şi Vlad Adamescu, de la organizaţia non-partizană „Tinerii Votează”, una dintre organizaţiile care au comandat cercetarea IRES, au spus că rezultatele sondajului ar trebui să fie un „wake-up call” (semnal de trezire, n.r.) pentru partidele de la guvernare. Reporterii HotNews.ro i-au întrebat pe politicieni şi dacă, la nivel de partid, au existat schimbări generate de informaţia că AUR este partidul preferat de tinerii între 18 şi 35 de ani.

Deputatul liberal Alexandru Muraru nu a putut indica vreo decizie a PNL menită să atragă mai mulţi tineri printre susţinătorii partidului: „Nu am asistat la nicio dezbatere de felul ăsta. Noi, pe lista PNL pentru europarlamentare, am introdus-o pe preşedinta organizației de tineret şi cred că ăsta e un mesaj bun, dar nu cred că a prins sondajul”, a spus Alexandru Muraru.

Nici senatorul Vasile Dîncu nu a putut vorbi despre strategia PSD de a câştiga votul tinerilor: „Eu nu m-am ocupat de chestiunea asta, aşa că nu sunt la curent, dar, la nivel de campanie, ştiu că există un departament dedicat tinerilor. Din păcate partidele tradiţionale nu au făcut programe speciale electorale pentru tineri, având o idee greşită, aceea că tinerii nu prea votează”, a spus Vasile Dîncu.

Oana Țoiu, USR, nu crede că datele sondajului se vor regăsi la vot

Foto: Inquam Photos / George Călin

Oana Ţoiu, USR, nu a spus dacă partidul din care face parte şi-a reevaluat mesajul pe care-l transmite tinerilor, motivând că nu este de acord cu cifrele care arată că AUR este pe locul întâi în preferinţele acestora:: „Încă o dată, neg afirmaţia că există o tendinţă prioritar extremistă a tinerilor”.

Ea a susţinut însă că tinerii vor pune ştampila pe partidul din care face parte din următoarele motive: USR are cel mai tânăr deputat şi cea mai tânără senatoare, are organizaţii de tineret cu bugete şi campanii proprii, a avut mai multe proiecte destinate tinerilor şi va propune şi reforme în acest sens.

Cum se simt tinerii față de politicieni: „Este îngrozitor și se vede că sunt persoane foarte, foarte privilegiate”

După ce i-au ascultat pe reprezentanții partidelor, tinerii au explicat în discuțiile cu reporterii HotNews.ro ce îi nemulțumește la scena politică din prezent.

Foto: HotNews.ro

  • „Nu mă simt reprezentat de politicienii din România și, mai mult decât atât, nu mă simt reprezentat de ce fac ei în acest moment la nivel politic. Consider că politica din România nu se se regăsește printre prioritățile tinerilor, iar studiul pe care l-au lansat «Tinerii Votează» chiar asta arată și cred că este nevoie de o prioritizare a mesajului pe care tinerii îl transmit către politicieni în programele lor politice și în ceea ce fac zi de zi”.
  • „Este o așteptare foarte simplă și foarte de bază pentru un om politic: să își țină promisiunile, să și le îndeplinească. În acest moment, încrederea în oamenii politici din România este foarte slabă și asta pentru că nu și-au respectat promisiunile și întotdeauna și-au folosit aceste promisiuni doar pentru a atrage atenția și pentru a atrage capital politic. De aceea cred că este important să existe o nouă generație de politicieni care să înțeleagă că este crucial să își respecte promisiunile pe care le-au făcut față de cetățeni” – Nati, 19 ani.

Foto: HotNews.ro

  • „Din perspectiva mea și a studenților pe care îi reprezint, percepem clasa politică ca fiind puțin invizibilă în ceea ce privește modul în care noi încercăm să ajungem la ei. Adică întotdeauna venim cu idei, propuneri, venim cu chestii pe care noi le vrem și nimeni nu are curajul să își asume o agendă reală pe nevoile tinerilor și studenților. Asta ne face să nu mai avem încredere în clasa politică actuală și să căutăm o clasă politică ceva mai nouă, ceva mai fresh, cu idei care să ne reprezinte”
  • „Ar trebui să aibă o agendă asumată pe ceea ce înseamnă tineret și pe ceea ce înseamnă nevoile tinerilor. Este un pas important, dar o agendă nu vine pur și simplu, ci vine prin consultări. Nu vrem niște politicieni care să «își asume» ce înseamnă nevoile tinerilor, ci vrem niște politicieni care să ne întrebe care sunt nevoile noastre reale, să vadă cum ne descurcăm și ce putem face” – Alex, 23 de ani, prim-vicepreședinte la Uniunea Studenților din România.

Foto: HotNews.ro

  • „Ar trebui să mai iasă din casă și din palate și mașini. Să vorbească cu niște tineri. Cred că nu ai cum să nu înțelegi ce nevoi au tinerii dacă chiar vorbești cu ei. Noi am venit aici să îi ascultăm pe ei vorbind despre aceleași lucruri ca de obicei. În general este îngrozitor și se vede că sunt persoane foarte, foarte privilegiate” – Mel, 24 de ani
Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro