Sari direct la conținut

Dmitri Medvedev a vorbit în premieră despre posibilitatea unei înfrângeri în Ucraina / Avertismentul pentru NATO

HotNews.ro
Vladimir Putin și Dmitri Medvedev, Foto: Mikhail Metzel / TASS / Profimedia Images
Vladimir Putin și Dmitri Medvedev, Foto: Mikhail Metzel / TASS / Profimedia Images

Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, a vorbit pentru prima oară joi despre o posibilă înfrângere a Moscovei în războiul din Ucraina, avertizând NATO că aceasta ar putea declanșa un război nuclear, relatează Reuters.

„Înfrângerea unei puteri nucleare într-un război convențional ar putea declanșa un război nuclear”, a scris acesta joi pe canalul său de Telegram.

„Puterile nucleare n-au pierdut niciodată conflicte majore de care depinde soarta lor”, a adăugat Dmitri Medvedev, care anterior a fost premier și președinte al Rusiei ca parte a „rocadei” de putere de la Moscova care i-a permis lui Vladimir Putin să rămână la putere timp de peste două decenii.

Medvedev a mai spus că liderii NATO și ai țărilor partenere ale Alianței Nord-Atlantice, care urmează să se întâlnească vineri la baza aeriană Ramstein din Germania, ar trebui să se gândească la riscurile politicilor pe care le duc în ceea ce privește Ucraina și Rusia.

Comentariile făcute de oficialul rus joi par să fie prima ocazie cu care acesta a admis posibilitatea unei înfrângeri în „operațiunea militară specială” declanșată de Putin pe 24 februarie, deși acesta a amenințat anterior în numeroase ocazii Occidentul cu armele nucleare ale Moscovei.

Medvedev afirma chiar la finele anului trecut că armele nucleare ale Rusiei împiedică Occidentul să îi declare război, dând asigurări că Moscova îşi va continua războiul în Ucraina până când „regimul dezgustător, aproape fascist” de la Kiev va fi înlăturat şi ţara va fi total demilitarizată.

Ce a spus Vladimir Putin despre folosirea armelor nucleare ale Rusiei

Rusia și Statele Unite, de departe cele mai mari puteri nucleare ale lumii, dețin împreună în jur de 90% din focoasele nucleare ale lumii. Președintele Vladimir Putin este decidentul suprem în privința folosirii armelor nucleare ale Rusiei.

Deși NATO are o superioritate în ceea ce privește forțele militare convenționale asupra Rusiei, la capitolul arme nucleare Moscova are o superioritate asupra alianței în Europa.

Invazia declanșată de Putin anul trecut a dus la izbucnirea celui mai mare conflict din Europa de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial și la escaladarea tensiunilor între Moscova și Occident la un nivel fără precedent de la Criza rachetelor cubaneze din 1962.

Președintele rus a amenințat cu folosirea armelor nucleare atât în discursul său de pe 21 septembrie, când a anunțat decretarea mobilizării parțiale în Rusia, cât și în cel susținut pe 30 septembrie, când a proclamat anexarea teritoriilor ucrainene ocupate.

În luna decembrie acesta a părut să își tempereze retorica, avertizând că pericolul unui război nuclear este „în creștere”, însă afirmând că Rusia nu a înnebunit încât să fie cea care îl declanșează. Dar în mesajul său adresat rușilor de Anul Nou acesta a descris din nou Occidentul drept adevăratul inamic al Rusiei în Ucraina și a avertizat că Moscova nu va da înapoi în privința conflictului.

Dmitri Medvedev, mai pesimist decât președintele rus în privința victoriei în Ucraina?

La începutul acestui an Putin a dispus trimiterea navei „Amiral Gorșkov”, una dintre cele mai moderne ale Flotei Ruse în Oceanul Atlantic, aceasta fiind înarmată cu noile rachete hipersonice de croazieră Zircon. Rusia spune că această rachetă pe care a dezvoltat-o industria sa de armament poate lovi ține aflate la o distanță de până la 1.500 de kilometri.

Miercurea aceasta Putin a declarat că industria de armament rusă își crește producția și că victoria Moscovei în Ucraina este „inevitabilă”, comentariile făcute de Medvedev cu doar o zi mai târziu părând oarecum neobișnuite în această lumină.

Doctrina nucleară a Rusiei permite lansarea unui atac nuclear în cazul unei „agresiuni împotriva Federației Ruse cu arme convenționale când însuși existența statului este amenințată”.

Washingtonul nu a oferit detalii cu privire la ceea ce ar urma să facă dacă Putin va ordona prima folosire a armelor nucleare de la bombardarea orașelor japoneze Hiroshima și Nagasaki în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Rusia are 5.977 de focoase nucleare, în timp ce Statele Unite dețin 5.428, China 350, Franța 290 și Marea Britanie 225, potrivit Federației Oamenilor de Știință Americani.

Urmărește ultimele evoluții din a 330-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro