Austria nu cedează. Ministrul de Interne: „Ar fi greşit să stabilim o dată concretă pentru aderarea la Schengen și cu frontierele terestre” / Ce răspunde Predoiu
Austria continuă să se opună aderării depline a României și Bulgariei la Schengen, ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner, spunând, marți, într-o conferință de presă susținută alături de Cătălin Predoiu, că în momentul de faţă „ar fi greşit” să fie stabilită o dată concretă pentru aderarea și cu frontierele terestre.
Gerhard Karner a făcut aceste declarații într-o conferință de presă susținută alături de ministrul român de Interne, în care a fost întrebat de ce mai are nevoie România pentru a intra în Schengen şi cu frontierele terestre.
- „Vreau să vorbesc clar că într-adevăr nu am reproşat nimic în mod direct Bulgariei şi României. Acum un an şi jumătate am spus că un sistem care nu funcţionează nu poate fi extins. De aceea, am luat atunci acea decizie.
- Bulgaria şi România sunt parteneri foarte importanţi pentru Austria atunci când este vorba despre punerea de presiune asupra Comisiei Europene pentru îmbunătăţirea sistemului Schengen. Demersurile noastre au dat deja roade.
- Probabil că ştiţi că directorul Frontex a anunţat deja operaţiuni sporite, chiar triplarea ofiţerilor Frontex în aceste ţări. Avem şi confirmarea Comisiei Europene că se vor investi mai multe fonduri în România şi Bulgaria în aceste scopuri şi sunt de părere că acesta este un pas foarte important”, a susținut ministrul austriac de Interne.
Gerhard Karner a mai susținut că Austria va colabora în continuare cu România și Bulgaria pentru îmbunătăţirea sistemului Schengen, în condițiile în care „știm cu toţii că există o mare presiune a migraţiei ilegale în Europa”.
Ministrul de Interne al Austriei: „În momentul de faţă ar fi greşit să stabilim o dată concretă” pentru aderarea României și cu frontierele terestre
- „Aşadar, noi avem aici interese comune, am lansat demersuri comune tocmai pentru a întări acest sistem.
- În prezent există şi alte ţări, membre ale Spaţiului Schengen, cu controale la frontierele terestre, pentru că noi, miniştrii de Interne, suntem responsabili pentru siguranţa cetăţenilor noştri. Există controale în Germania, Franţa şi în Austria.
- Trebuie să facem tot posibilul pentru a remedia situaţia de securitate din Uniunea Europeană, pentru a garanta în continuare libertate de mişcare cetăţenilor noştri, dar cred că în momentul de faţă ar fi greşit să stabilim o dată concretă în acest sens”, a spus Gerhard Karner.
Cătălin Predoiu: România nu este primul stat care intră în Schengen etapizat
În conferința de presă susținută după întâlnirea cu ministrul austriac de Interne, la Viena, Cătălin Predoiu a spus că România – membru Schengen cu frontierele aeriene și maritime, începând din 31 martie – a investit sute de milioane de euro în securitatea frontierelor.
- „Este un moment de etapă pentru noi. Vrem și vom face acest drum împreună, până la capăt. Dar pentru asta trebuie să muncim cu toții și asta am discutat astăzi. Cum să muncim mai bine ca să facem acest drum până la capăt.
- Progresele României în materie de combatere a migrației ilegale sunt recunoscute astăzi de toată lumea. Avem proiecte pilot cu toate țările vecine. Spre exemplu, pe frontiera cu Serbia, migrația ilegală este practic zero. Logica mea și a colegilor din Ministerul Afacerilor Interne este să ridicăm această performanță pe toate frontierele.
- Vom suplimenta forțele Poliției de Frontieră și continua investițiile. Vom continua buna colaborare cu Austria și cu toate celelalte state membre și cu Comisia pentru îmbunătățirea cadrului pentru migrație și azil, dezvoltarea eforturilor pe dimensiunea externă a migrației și cooperarea polițienească bilaterală și multilaterală contra crimei transfrontaliere”, a promis Predoiu.
Întrebat de un jurnalist cum arată acum situația legată de frontierele terestre și dacă acesta este următorul pas, Cătălin Predoiu a spus că România nu este primul stat care intră în Schengen etapizat, mai întâi cu o frontieră și apoi cu altele.
- „Dacă nu mă înșel, chiar și Austria e în această situație. Până acum, istoria Schengen nu cuprinde niciun exemplu în care un stat să fi intrat doar cu o frontieră și să fi rămas fără celelalte frontiere intrate în Spațiul Schengen.
- Deci, înainte de a vă răspunde noi la întrebarea dumneavoastră legitimă, vă răspunde istoria. Da, sigur, ca și celelalte state, vom face acest drum până la capăt. Pentru mine și colegii mei, marea întrebare anul trecut a fost nu când, ci ce anume trebuie să facem ca să se întâmple.
- Și nu intenționez să schimb această metodă. În loc să ne întrebăm, subiectiv, când ar putea fi cel mai bun moment, ne concentrăm pe ceea ce trebuie să facem ca să-l obținem cât mai rapid.
- Altfel, România are îndeplinite criteriile de 12 ani. Dar tratatele sunt clare, decizia e politică. Și politica e întotdeauna raportată la realitate. Și realitatea nu e întotdeauna foarte ușor de gestionat”, a susținut ministrul român de Interne.
România este în Schengen începând de duminică, 31 martie, dar momentan doar cu granițele aeriene și maritime. După repetate amânări și 17 ani de la aderarea la Uniunea Europeană, românii pot călători liberi în statele din zona Schengen. Prima schimbare este că românii care călătoreasc în afara graniței, în state din Schengen, nu mai trebuie să treacă prin controlul de frontieră.
La frontierele terestre, însă, controalele există în continuare pentru că Austria continuă să se opună aderării depline a României la Schengen. În 5 martie, ministrul austriac de interne, Gerhard Karner, a insistat că trebuie mai întâi să vadă cum va decurge intrarea României și Bulgariei în Schengen cu frontierele aeriene și maritime, din 31 martie, iar abia apoi se va gândi și la următorul pas, accesul cu granițele terestre: „Orice altceva este contraproductiv”.