Sari direct la conținut

SUA: Donald Rumsfeld inlocuit cu un fost director al CIA. Bush e „dezamagit” de rezultatele alegerilor

Presedintele SUA, George W. Bush, a declarat miercuri seara, intr-un discurs televizat de posturile americane, ca este „dezamagit” de rezultatele alegerilor, in urma carora Partidul Democrat, de opozitie, a castigat una dintre cele doua camere ale Congresului. Bush a anuntat si demisia lui Donald Rumsfeld, secretarul de stat al Apararii.

Bush a declarat ca a luat decizia impreuna cu Rumsfeld, ambii ajungand la concluzia ca este bine ca un nou lider sa ocupe fotoliul acestuia.

Inlocuitorul lui Rumsfeld – unul dintre artizanii doctrinei de aparare preventiva a SUA – este Robert Gates, fost director al CIA.

Vizibil afectat de rezultatele alegerilor de catre Partidul Republican, Bush a declarat ca-si asuma pierderea majoritatii in Camera Reprezentantilor. Presedintele nu a anuntat nici o masura privind politica americana privind Irakul si Afganistanul, recunoscand insa ca situatia „nu evolueaza suficient de bine”.

Bush a declarat ca a avut deja intalniri cu liderii republicani si cu cei democrati, cu acestia din urma discutand despre agenda politica a SUA pentru anul viitor.

Foto: BBC News

Opozitia democrata a castigat Camera Reprezentantilor

Democratii au reusit sa castige categoric, inca de miercuri, una dintre cele doua camere, pe fondul scaderii popularitatii presedintelui republican George W. Bush. Potrivit CNN, democratii au obtinut in Camera mai mult de 15 mandate suplimentare, trei in statul Indiana, doua in Pennsylvania, si celelalte in Kentucky, Conneticut, Ohio, New Hampshire, Florida si North Carolina.

Potrivit CNN, opozitia democrata a iesit victorioasa si in Senat, obtinand 51 din cele 100 de mandate, dupa ce democratul Jim Webb a castigat in fata republicanului George Allen, postul de senator al statului Virginia.

Casa Alba a recunoscut, miercuri, victoria democratilor in Camera Reprezentantilor si si-a exprimat dorinta de a colabora cu noua majoritate pe teme cum ar fi Irakul, razboiul impotriva terorismului si economia, relateaza AFP.

Ambele camere au fost controlate de republicani din 1994 incoace. Ultimele sondaje de opinie aratau ca acestia detin un usor avans in cursa pentru Senat, iar democratii aveau sanse mai mari in Camera Reprezentantilor.

Campania alegerilor pentru Congres a fost dominata de tema razboiului din Irak. Desi Partidul Democrat considera ca principala cauza pentru esecul republicanilor a fost modul de administrare a razboiului din Irak, se pare totusi ca verdictul dat in cazul fostului lider irakian a adus un usor avans sustinatorilor presedintelui Bush.

Congresul este o entitate legislativa bicamerala, compusa din Camera Reprezentantilor, camera inferioara si din Senat, camera superioara.

Numarul total al membrilor din Congres este de 535.

Din acest total, 435 sunt membri ai Camerei si reprezinta numarul de districte electorale din Statele Unite, periodic ajustate proportional cu distributia populatiei in teritoriu. La acestea se adauga un numar de 100 de senatori, cate doi pentru fiecare din cele 50 de state ale SUA.

Senatul si Camera Reprezentantilor sunt camere complementare. Astfel, exista domenii de exercitare ale puterii specifice pentru fiecare din ele.

Senatul este camera care are imputernicirea de a aviza si aproba, atributii necesare pentru ca presedintele si oficialitati importante sa poata participa la intalniri de rang inalt sau ca tratatele internationale sa fie ratificate.

Proiectele de legi precum cresterea salariilor pot fi initiate doar de Camera Reprezentantilor.

Pe de alta parte, conform BBC, marti, in 36 de state au avut loc si alegeri pentru postul de guvernator al statului.

Candidatii Partidului Democrat au castigat cursa electorala pentru acest post in cinci state: Arkansas, Colorado, Ohio, Massachussetts, Maryland si New York.

In California, Republicanul Arnold Schwartzeneger a fost reales guvernator al statului.

La nivel statal s-au desfasurat si o serie de referendumuri, la care alegatorii au fost chemati sa se pronunte prin vot asupra unor probleme locale.

Numarul acestor consultari a fost de peste 200, inclusiv o propunere in California de a impozita companiile petroliere in vederea finantarii unui program de energie alternativa.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro