Costurile integrarii se vad in deficitul comercial urias
Semne proaste anul are, mai ales la capitolul deficit comercial. Asa cum era de asteptat, primele costuri ale integrarii se regasesc in diferenta din ce in ce mai mare dintre importurile si exporturile de pe plaiuri mioritice.
Am reusit „performanta” de a intra in Top 5 la capitolul deficit comercial, alaturi de state cu nume grele. Insa, acestea se regasesc si printre lideri la importuri si exporturi, doar Grecia avand o situatie cat de cat asemanatoare cu a noastra.
Din nefericire, in primul an se pare ca beneficiile vor fi mult mai mici decat costurile intrarii in UE, pentru ca nu suntem in stare sa atragem si fonduri comunitare.
Pentru cine mai avea dubii, cele mai noi statistici realizate de Eurostat arata clar ca, din punct de vedere economic integrarea ne cam doare. Caderea barierelor vamale a dat un impuls puternic importurilor, exporturile – aflate sub presiunea aprecierii leului- nefiind capabile sa echlilibreze balanta comerciala.
Ce este ingrijorator, aceasta adancire fara precedent a deficitului are loc in situatia in care importurile si exporturile Romaniei din primele cinci luni ale anului se pozitioneaza, din punct de vedere valoric, in a doua jumatate a clasamentului din tarile membre ale Uniunii Europene.
In intervalul ianuarie-mai, valoarea exporturilor Romaniei a fost de 11,6 miliarde de euro, ceea ce claseaza statul pe locul 18 in topul Uniunii Europene. Lider la acest capitol este Germania, cu exorturi de 354,2 miliarde de euro, urmata de Marea Britanie sI Franta cu 162,9 si respectiv 162,8 miliarde de euro.
In ceea ce priveste importurile, in perioada mentionata, valoarea acestora a fost de 19,6 miliarde de euro, plasand Romania pe locul 19. Conduce in acest top tot Germania, cu 315,4 miliarde de euro, urmata de marea Britanie, cu 182,8 miliarde de euro si respectiv Franta, cu 178,2 miliarde de euro.