Sari direct la conținut

Presa despre infiintarea companiei energetice de stat

HotNews.ro

Guvernul Romaniei a decis sa infiinteze o companie nationala de energie, scrie Romania Libera. Compania ar putea fi infiintata in 30 de zile.

20 la suta din pachetul de actiuni majoritar va fi detinut de Fondul Proprietatea, noteaza EvZ. Potrivit ziarului Cotidianul, noua entitate ar putea sa dubleze productia de energie electrica pana in 2020.

Curierul National afirma ca un asemenea sistem functioneaza cu suscces in cateva state europene precum Grecia sau Cehia.

Companie nationala pentru securitatea energetica

Guvernul intentioneaza sa infiinteze in perioada urmatoare o mare companie nationala in domeniul producerii, transportului si distributiei de energie, a anuntat miercuri primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu, la finalul sedintei de Guvern, in care a fost aprobata Strategia energetica pentru perioada 2007-2020, informeaza Rompres.

„Vreau ca aceasta companie sa devina un actor puternic in plan intern si regional”, a spus primul-ministru, care a subliniat ca o astfel de companie va putea asigura securitatea energetica a Romaniei si va putea promova proiecte de anvergura si de interes pentru tara noastra.

Seful Executivului a anuntat ca, in saptamanile urmatoare, va fi demarata o analiza a unitatilor economice care ar putea face parte din aceasta companie, iar in termen de 30 de zile s-ar putea stabili care va fi structura acesteia.

Romania Libera

Incep negocierile

Premierul Calin Popescu-Tariceanu a afirmat ca saptamana viitoare vor fi organizate discutii cu Ministerul Economiei si Finantelor, cu reprezentantii reglementatorului din energie si ai producatorilor de energie din surse hidro, nucleare si termo, precum si ai celor trei companii de distributie a energiei aflate inca in posesia statului.

„Crearea acestei entitati va permite Romaniei sa atinga obiectivele propuse in strategie, in special tinta care vizeaza securitatea energetica, si sa se implice in deciziile strategice regionale si europene”, a afirmat Tariceanu, care a dat ca exemplu companii de stat similare din alte tari, precum CEZ din Cehia.

Dupa infiintarea noii companii prin hotarare de guvern, statul are de gand sa listeze la Bursa pachete minoritare ale societatii create, iar banii obtinuti din acest proces sa fie folositi pentru investitii. Statul va detine pachetul majoritar al companiei energetice, iar 20a din actiuni vor fi detinute de Fondul Proprietatea.

EvZ

100 de terawati in 2020

Strategia energetica are in vedere dublarea productiei de energie electrica la orizontul anului 2020. “Daca in acest an productia estimata este de 56 terawati, in 2020 va fi de 100 terawati. In plus, consumul va creste in perioada 2015-2020 de la 75 terawati la 85 terawati.

In cea de-a doua parte a deceniului urmator Romania va fi un exportator important in acest domeniu”, a spus Vosganian.

integral in Cotidianul

Sistem utilizat in Europa

Nu ar reprezenta o premiera constituirea acestui fond, o actiune similara a intreprins si Grecia, care participa prin Public Power Corporation, producatorul elen de energie, la South Eastern Energy Capital (SENCAP).

Un alt exemplu este cel al MMT Energy Fund, administrat de Energy Capital Management si care are in plan investitii majore in sectorul energetic din Europa.”Infiintarea unui Fond national de investitii in sectorul energiei ar reprezenta un salt urias pentru piata de capital din Romania si nu numai.

S-ar crea un mecanism transparent de administrare a resurselor nationale, a capacitatilor de productie prin intermediul caruia pot fi atrase in Romania importante resurse investitionale atat din partea micilor investitori, cat si din partea celor institutionali, resurse care vor acoperi necesarul de investitii in modernizarea sistemului.

Toata lumea ar avea de castigat de pe urma unui actor puternic nu numai in Romania, dar si in zona. Totusi, pana la urma, decizia va fi una politica” – declara Adrian Simionescu, director general al Finans Securities.

Curierul National

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro