Sari direct la conținut

Conspiratia lui Putin

HotNews.ro

Operatiunea „Succesorul” a demarat intr-un mod absolut surprinzator. Prim ministru al Federatiei Ruse cu perspectiva de a deveni succesorul presedintelui a fost desemnat Viktor Zubkov, seful agentiei de informatii financiare, un om in varsta, lipsit de ambitii politice, dar care multi ani a intretinut legaturi stranse cu anturajul apropiat al lui Vladimir Putin.

Stilul conspirativ folosit de Putin in rezolvarea tuturor marilor schimbari de cadre a functionat si de aceasta data ireprosabil. Candidatura lui Zubkov i-a lasat pe toti cu gura cascata, scria cotidianul electronic Gazeta.ru.

Principalul controlor financiar al tarii nu era pomenit pe nici una din multele liste cu posibilii succesori, sociologii nici nu l-au bagat in seama, politologii nu l-au inclusi in calculelel lor. Iar reactiile si explicatiile politicienilor si comentatorilor au fost dintre cele mai diverse, cum variate si pline de originalitate au fost si noile scenarii si speculatii de presa.

• Leondi Radzihovski, politolog: Pot spune un singur lucru: Putin are un remarcabil simt al umorului – desemnarea lui Zubkob aminteste fantastic de numirea lui Fradkov in fruntea guvernului. Ma bucur sincer pentru toti colegii ziaristi si politologi care de-a lungul ultimelor zile nu au facut decat sa prezica numirea lui Ivanov.

Alegandu-l pe Zubkov, Putin a urmat o singura strategie: multumiti-va cu ce vi se propune, pentru ca spectacolul abia a inceput.

• Aleksei Muhin, director general al Centrului de informare politica: Demisia guvernului este urmare a conflictului dintre grupurile de influenta din anturajul presedintelui. Procedand ca atare, Putin a decis sa pastreze echilibrul de forte. Insusi Zubkov nu va fi, desigur, viitor sef al statului, iar functia de premier nu este o trambulina catre presedintie.

In primul rand, Zubkov e prea batran, peste cateva zile va implini 66 de ani, depasind deja cu un an varsta de pensionare. In al doilea rand, nu are orgolii politice. In al treilea rand, rusii nu vor vota pentru Zubkov, nici macar la rugamintea lui Putin. Zubkov este o cunostinta mai veche a presedintelui, dar nu face parte dintre colaboratorii apropiati. El este insa un om de mare incredere.

Print urmare, Zubkov va ramane premier pana la alegeri si va avea doi viceprim ministri – pe Serghei Ivanov si Dmitri Medvedev. Cu alte cuvinte, schema ramane aceeasi si este meritul lui Putin ca a stiut sa stabilizeze lucrurile.

• Iosif Diskin, copresedintele Consiliului pentru strategie nationala: Presedintele nu vrea sa fie „o rata schioapa” in jumatatea de an care i-a mai ramas pana la terminarea mandatului. De aceea, numirea lui Zubkov este mutarea perfecta si logica. De fapt, ea consolideaza pozitiile lui Serghei Ivanov. Este de la sine inteles ca Zubkov nu poate ajunge presedintele.

Iar Ivanov si-a pastrat toate posibilitatile de a-si promova in continuare activitatea de piar. Fara mari pierderi – el nu este nevoit sa ia masuri impopulare. Daca Putin l-ar fi numit pe Ivanov, totul s-ar fi terminat, iar in lunile ramase pana la alegerile prezidentiale, toti s-ar fi straduit sa cucereasca inimia succesorului.

Pentru Putin, mai important s-a dovedit pastrarea controlului si sigurarea stabilitatii pana in ultima secunda.

• Aleksei Makarkin, director general adjunct al Centrului pentru tehnologii politice: Exista sentimentul ca presedintele a modificat configuratia puterii, pastrandu-si insa pozitia de pion principal. El a introdus in procesul concurentei pentru succesiunii un element nou. Decizia a venit pe neasteptate.

Si ea poate insemna ca pe scena sunt aruncate noi figuri, chestiunea succesiunii coborand pe un plan secundar. Toti vor dezbate acum componenta viitorului guvern, cine vine, cine pleaca. Iar a doua intrebare a ordinii de zi va fi: „Cine sunteti, gospodin Zubkov?” Sa fie succesorul, sau omul chemat sa asigure fundalul politic al alegerilor.

Iar din acest punct de vedere, Putin rezolva mai multe lucruri dintr-un foc. In primul rand, a pus un om care l-a insotit de la inceputul anilor 90. In al doilea rand, a schimbat radical agenda de lucru. Toate discutiile legate de succesiune scad in importanta, iar Putin ramane sef al statului si coordoneaza totul.

• Aleksandr Konovalov, presedintele Institutului pentru evaluari strategice: De ce credeti ca Zubkov nu poate fi succesor? Totul depinde de ce vrea de la el presedintele. Poate, daca Putin se decide sa puna in aplicare planul botezat de mine „Sa pleci ca sa ramai”. Un plan greu de realizat in Rusia.

Dar ganditi-va: in ultimul timp, Putin a amplasat in pozitii cheie oameni care nu au nici o legatura cu functia incredintata, dar care ii sunt total loiali si care sun priceputi in chestiuni precum controlul asupra fluxurilor financiare. Asa a fost numit la noi ministrul apararii, presedintele Biroului central electoral.

Putin se comporta ca un om care va ocupa o anumita pozitie, nu ca un om care se pregateste sa iasa din scena. Dupa parerea mea, numirea lui Zubkov poate insemna tentativa de realizare a strategiei elaborata la Kremlin. Si care presupune alegerea unui presedinte tehnic, care sta si incalzeste fotoliul de sef al tarii, motaind linistit un an, un an jumate.

Apoi sunt convocate alegeri prezidentiale anticipate, castigate triumfator de Putin. Adica doua mandate, a cate patru ani fiecare, cel putin.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro