Presa despre situatia BOR sub Prea Fericitul Daniel
Profesori si teologi considera ca Patriarhul Daniel poate schimba fata celei mai credibile institutii, afirma Evz. Daniel Ciobotea ar fi un excelent manager, iar Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor ar putea ajunge in topul Forbes, scrie Romania libera. Adevarul discuta despre schimbarile pe care noul Patriarh le-ar putea aduce in BOR. Un inalt ierarh ortodox a primit ieri verdict de politie politica, iar o scurgere de informatii din CNSAS i-a indicat pe alti sapte drept colaboratori ai Securitatii, cu tot cu numele de cod, noteaza Cotidianul.
„Profesori si teologi considera ca Patriarhul Daniel poate schimba fata celei mai credibile institutii.
Spre ce se indreapta Biserica Ortodoxa Romana? Cum va arata ea peste cativa ani? Sunt intrebari care stau pe buzele majoritatii credinciosilor ortodocsi.
Suflul nou sau duhul de innoire care va veni odata cu alegerea noului Patriarh este perceput in mod diferit de credinciosi. Asteptarea este insa enorma. „Dusman al triumfa-lismelor si al complexarii pe motiv de ortodoxie,
Patriarhul Daniel nu poate fi decat mai puternic decat Mitropolitul Daniel in combaterea sectarismelor din sanul ortodoxiei, a falselor purisme si a colportorilor de falsa marturie crestina”, spune pr. dr. Constantin Necula.
Spital si campionatde fotbal ortodox
Cei care au lucrat cu Mitropolitul Daniel il apreciaza si cred ca el va continua ce a inceput la Iasi. Adica o implicare in social, o mai buna organizare si gospodarire ale Bisericii, un nou avant pastoral.
„Mitropolitul Daniel este un foarte bun gospodar. A gasit o ruina, iar acum Arhiepiscopia e infloritoare. Numai la Iasi a facut un Spital Providenta, un enorm Centru Cultural, cu sali de conferinta. Nu a neglijat nici tineretul, inclusiv in latura sa sportiva, pentru a nu cadea in plasa altor preocupari.
Avem la Iasi, sub patronajul Arhiepiscopiei, un campionat de fotbal intre cele 12 protopopiate. A demarat un program la nivel national „Hristos impartasit copiilor”, dar a infiintat si o gradinita a Arhiepiscopiei, sub patronajul Fundatiei Solida-ritate si Speranta, un Cabinet Stomatologic „Sf. Pantelimon”.
S-a dat in functiune dispensarul „Sfintii Apostoli Petru si Pavel”, unde oamenii sa-raci primesc gratuitati, indiferent de confesiune, iar eu cred ca acesta este un lucru benefic”, spune pr. Mihai Vizitiu, consilier al Arhiepiscopiei Iasilor, care aminteste ca aceste „reforme” pot continua la nivelul tarii”, scrie Evz.
„Inalt Preasfintitul Daniel, proaspat ales in scaunul de Patriarh al Romaniei, ar putea sta fara probleme alaturi de orice mare om de afaceri din tara sau strainatate, daca socotim dupa profitul pe care il are institutia pe care o conduce.
Mai mult, prefectul de Suceava, Orest Onofrei, spunea, in luna martie a acestui an, despre Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor ca ar avea toate sansele ca in anul 2008 sa fie inclusa in topul realizat de revista Forbes.
La doar 17 ani dupa alegerea sa in scaunul de mitropolit, Inalt Preasfintitul Daniel a reusit sa transforme institutia pe care o conduce in principala furnizoare de fonduri pentru Patriarhia Romaniei.
Acesta a intrat mereu in afacerile cele mai profitabile, Mitropolia avand in prezent aproape 600 de angajati doar in cadrul centrului administrativ si peste 3.000 in toata Arhiepiscopia Iasiului. Mitropolia are afaceri aproape in toate domeniile, incepand de la industria alimentara, turism, comert, imobiliare si mass-media.
Conform informatiilor de la Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara, Mitropolia detine mai multe terenuri in zonele foarte scumpe ale orasului, Bucium,
Combinatul de Utilaje Grele sau „Costache Negri”, si este in continua extindere. Pe langa procesele de retrocedare castigate sau pe rol, Mitropolia ieseana cumpara si de pe piata libera.
Pentru ca tranzactiile imobiliare sa fie complete, Mitropolia Moldovei si Bucovinei mai si vinde din pamanturile sale, evident, pentru un pret mai mare. Astfel, un teren de 11,8 hectare in zona Bucium a fost scos la vanzare, anul acesta, cu un pret de plecare de 2,6 milioane de euro.
De asemenea, majoritatea bisericilor din Moldova au depus cereri de retrocedare a unor terenuri. Doua dintre parohiile Romanului cer cate 10 hectare in afara orasului lor.
Padurile, aur verde
Pe lista „bogatiilor” detinute de Mitropolia Moldovei si Bucovinei un loc de cinste il au padurile. In capul listei se afla Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor, care a cerut sa-i fie retrocedate 192.000 hectare de padure din judetul Suceava.
Fondul Bisericesc Roman al Bucovinei, cel care s-a judecat cu statul in numele Arhiepiscopiei, a primit doar 160.000 de hectare, decizie atacata mai departe in instanta superioara.
Se pare ca, initial, Arhiepiscopiei sucevene i s-au retrocedat 16.000 de hectare care au fost date spre administrare, pentru o suma „potrivita”, Regiei Nationale a Padurilor. Pentru aproape doi ani de administrare, incepand din 2002, Arhiepiscopia a primit dividende in valoare de 50 de miliarde de lei vechi”, noteaza Romania libera.
„Un adevarat „principiu al dominoului” ar putea sa se declanseze, in Dealul Patriarhiei, odata cu preluarea fraielor BOR de catre noul patriarh.
Ar putea fi vorba, pe de o parte, de posibilele schimbari de strategie, si, pe de alta parte, de schimbarile la varful BOR prin numirea viitorului Mitropolit al Moldovei. La fel de importanta este si reactia societatii civile, care cere verificarea dosarului de securitate al noului patriarh, pentru a se evita „precedentul polonez” la varful BOR.
Mostenirea viitorului
Preafericitul Daniel are in fata numeroase provo?cari legate de viitorul BOR. Exista o „strategie Daniel” de innoire a Bisericii? Va pastra noul patriarh „linia Teoctist”, asa cum a promis miercuri seara, in prima declaratie de presa, la cald, sau va aduce schimbari majore, pe linia ecumenismului, de care multi traditionalisti ai Bisericii se tem?”, scrie Adevarul.
„Un inalt ierarh ortodox a primit ieri verdict de politie politica, iar o scurgere de informatii din CNSAS i-a indicat pe alti sapte drept colaboratori ai Securitatii, cu tot cu numele de cod.
La doar o zi dupa alegerea IPS Daniel in scaunul de Patriarh al Romaniei, Biserica Ortodoxa este lovita de un nou scandal. Ieri, episcopul de Alba, Andrei Andreicut, a primit verdict de politie politica din partea Colegiului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS).
Potrivit lui Mircea Dinescu, membru al Colegiului, cazul lui Andrei Andreicut a fost singurul discutat si votat in sedinta de joi.
Bomba avea sa explodeze citeva ore mai tirziu, cind o sursa din CNSAS a furnizat agentiei MEDIAFAX o lista cu alti opt inalti ierarhi ai BOR care ar fi colaborat fie cu Securitatea, fie cu Directia de Informatii Externe (DIE), adica cu securitatea externa.
Pe lista se afla IPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei si Radautilor, episcopul Casian Craciun al Dunarii de Jos, Calinic Argatu, episcopul de Arges, episcopul vicar al Sibiului, Visarion Rasinareanul, episcopul de Husi, Ioachim Mares, episcopul de Arad, Timotei Seviciu, si Epifanie Norocel, episcopul Buzaului si Vrancei.
Potrivit sursei citate de MEDIAFAX, IPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei si Radautilor, a avut legaturi atit cu Securitatea, cit si cu Directia de Informatii Externe (DIE), el fiind cunoscut de ambele structuri cu numele conspirative „Sidorovici“, respectiv „Petru“.
Informatiile legate de IPS Pimen apar atit in dosarele celor despre care dadea date, cit si in diverse note ale ofiterilor de Securitate sau ai DIE catre sefii lor. „Exista informatii grele despre IPS Pimen, despre misiunile din tara si din strainatate la care participa“, au declarat sursele agentiei.
Un alt ierarh de pe lista ar fi episcopul Casian Craciun al Dunarii de Jos, care, potrivit acelorasi surse, a participat si el la misiuni in strainatate in sprijinul DIE. Acesta ar fi avut de-a lungul timpului trei nume conspirative: „Crin“, „Casius“ si „Casio“.
Si episcopul de Arges, Calinic Argatu, ar fi semnat un angajament si a dat note informative Securitatii. In plus, potrivit acelorasi surse, in cazul sau exista si marturii ale unor ofiteri care le scriu superiorilor despre buna colaborare pe care o aveau cu actualul episcop, al carui nume conspirativ era „Zamfir“.
Potrivit MEDIAFAX, episcopul-vicar al Sibiului, Visarion Rasinareanul, ar fi fost racolat de DIE ca „persoana de sprijin“, numele sau conspirativ fiind „Bobi“.
In dosarele ajunse la CNSAS mai apar, potrivit acelorasi surse, numele episcopului de Husi, Ioachim Mares, al carui nume conspirativ era „Matei Gheorghe“, cel al episcopului de Arad, Timotei Seviciu, cunoscut drept „Radu Viorel“ –
despre care exista si date privind participarea la misiuni informative in strainatate -, sau cel al lui Epifanie Norocel, episcopul Buzaului si Vrancei, care a fost si el „persoana de sprijin“.
Cifra a fost confirmata public de Dinescu, care a vorbit ieri de „alti opt ierarhi cu probleme mari in dosar, ierarhi importanti, in legatura cu care urmeaza sa ne pronuntam, insa s-a decis sa aminam luarea unor verdicte si sa ii mai invitam o data la audiere“.
Pe linga cei sapte, Dinescu facea trimitere probabil si la mitropolitul Clujului, Bartolomeu Anania, contracandidatul de miercuri al IPS Daniel la scaunul patriarhal.
De altfel, potrivit lui Dinescu, pentru elucidarea situatiei lui Anania va fi infiintata o comisie mixta cu SIE, care „sa ne ajute sa deslusim cum stau de fapt lucrurile in cazul sau“, deoarece la CNSAS se afla doar „resturi de dosare“, noteaza Cotidianul.