Presa despre inceperea noului an scolar
Noul an scolar debuteaza cu stangul, intrucat 40% din unitatile scolare nu au primit aviz sanitar de functionare, iar din banii alocati de Guvern pentru reabilitari s-au cheltuit doar 18%, afirma Romania libera. Conditiile sunt proaste, deoarece banii ar fi fost directionati inspre localitatile cu primari liberali, considera Cotidianul. Peste 220.000 de copii, cei mai multi nascuti in anul 2000, intra astazi in clasa I, noteaza Evz. Aproape 2,5 milioane de elevi si prescolari incep, astazi, un nou an scolar, scrie Adevarul.
„Noul an scolar debuteaza, ca si altadata, cu stangul. Peste 40% din unitatile scolare nu au primit aviz sanitar de functionare, iar din banii alocati de Guvern pentru reabilitari s-au cheltuit doar 18%.
Pentru unii elevi, clopotelul va rasuna in corturi, in sala vreunei Case de casatorii sau in cea a Caminului cultural.
Situatia este cu atat mai de neinteles cu cat anul acesta chiar au existat bani, Guvernul alocand 1,5 miliarde de lei pentru reabilitarea scolilor, din care unele judete nu au cheltuit nici un leu”, scrie Romania libera.
„Prima zi de scoala incepe in conditii aproape la fel de proaste ca si anul trecut. Desi bani exista, unii profesori si inspectori acuza ca acestia au fost directionati catre scolile din localitatile cu primari liberali.
Scolile care trebuiau sa fie reparate urgent nu au primit finantare de la Guvern, in favoarea altora, care nici nu au cerut bani. Asta dupa ce precedentul val de finantari a fost utilizat in proportie de numai 17%. Fiecare inspectorat scolar judetean a trimis catre Ministerul Educatiei lista scolilor care au prioritate la finantare.
S-au trezit insa ca alte scoli primesc banii si doar citeva au fost selectate din lista trimisa de ei. „Noi am trimis o lista, insa se pare ca ministerul a avut alta lista.
Pina la urma, toate scolile au nevoie de bani, dar sint scoli care nu au primit niciodata, sint altele care au primit si de doua ori la rind“, spune Matei Gheorghe, inspector general Prahova.
In luna august, au fost alocate 320 de milioane de lei din bugetul de stat catre bugetele locale pentru reapararea a 2.344 de gradinite si scoli. De exemplu, in judetul Prahova, inspectoratul scolar a cerut reabilitarea a 51 de scoli.
Ministerul Educatiei a stabilit ca banii trebuie sa ajunga la 52 de scoli, dintre care doar 21 au fost cele propuse de inspectorat. In Salaj, doar 38 propuse din 105 scoli au intrat pe lista de 64 de unitati finantate. In judetul Alba, din cele 58 de scoli care au primit finantare, doar pentru 25 s-a facut solicitare.
Inspectorul general din Alba, Sandu Cornel Stelian, spune ca a trimis „o lista cu scoli, in ordinea prioritatilor. Iar cel putin primele zece scoli, care aveau prioritate zero, nu au primit nici un ban, cu toate ca noi am motivat solicitarile. Ba erau lucrari neterminate, ba erau lucrari neplatite“, noteaza Cotidianul.
„Peste 220.000 de copii, cei mai multi nascuti in anul 2000, intra astazi in clasa I. Multi dintre reprezentantii acestei generatii tasteaza la calculator de la varsta la care au inceput sa lege primele propozitii, iar unii vor pune in ghiozdan, pe langa penar, si un telefon mobil.
Pe langa accesul la aceste tehnologii, formarea lor va fi influentata insa fundamental de parinti, ramasi putin in urma vremurilor, dupa cum observa specialistii.
„Depinde ce vrem pentru a-i ajuta sa evolueze catre ceea ce noi numim normalitate. Gasim la ei preocupari noi, inclusiv sexuale, la varste la care nu se intampla nici in adolescenta.
Parintii nu au prins spiritul vremii, nu reusesc sa-i stimuleze pe copii, nu sunt pregatiti sa stea de vorba cu ei”, considera Margareta Modrea, profesor psiholog la Cabinetul de asistenta psihopedagogica al Colegiului National „Al.I. Cuza” din Focsani”, noteaza Evz.
„Autoritatile locale au fost incapabile sa cheltuiasca banii pentru reabilitarea scolilor si i-au trimis pe copii sa invete in spatii improvizate
Aproape 2,5 milioane de elevi si prescolari incep, astazi, un nou an scolar. Exista localitati unde clopotelul va suna in baraci de metal, corturi, baruri, dispensare medicale, CAP-uri sau chiar in cladirea unei mine dezafectate. Desi guvernul a alocat peste 1,5 miliarde de lei pentru reabilitarea unitatilor de invatamant, autoritatile locale au cheltuit doar circa 20 la suta din fonduri.
Aproape 350 de scolari din localitatea hunedoreana Aninoasa vor invata, cel putin jumatate de an, intr-o scoala amenajata, in graba, in fosta mina din oras, inchisa in 2006. Vechea scoala este in reparatii capitale, iar autoritatile locale nu au gasit alta solutie.
Astfel, scolarii vor trebui sa treaca printr-o curte sinistra, cu galerii de mina, mastodonti din beton, cladiri subrede si puturi de mina inundate. Adica pericole la tot pasul. Primarul Ilie Botgros a declarat ca isi asuma raspunderea pentru securitatea copiilor”, scrie Adevarul.