PwC: Salariile din Romania, la doar 13% sub Ungaria
Distanta fata de Cehia in acest sector este ceva mai mare – un manager sau un specialist ceh castiga cu aproximativ 30% mai mult decat omologul lor roman.
Totusi, diferentele se atenueaza de la an la an, in conditiile in care cresterea salariala de anul acesta a fost in Romania de 18%, potrivit studiului PwC, adica de trei ori mai mare decat in tarile din jur – Cehia a inregistrat o crestere de 5,5%, Slovacia – 7,2% si Ungaria – 6,6%.
“Asistam la o atenuare a discrepantelor salariale – atat fata de tarile din regiune, cat si in interiorul Romaniei”, spune Ruxandra Stoian, director in cadrul PwC Romania.
Potrivit acesteia, este vizibila o reducere a decalajului existent intre diferitele zone ale tarii – spre deosebire de anul trecut, cand salariile din zona Banat-Transilvania au crescut aproape dublu fata de celelalte zone. “Salariile din Bucuresti raman, totusi, cu 25-30% mai mari decat media pe tara.
Au scazut in ultimii ani si discrepantele existente intre salariile managerilor si ale celorlalti angajati”, considera Stoian.
La nivel de top management, spune aceasta, s-au micsorat diferentele de salarii existente intre diferitele categoriile de manageri. In 2004, salariul celui mai bine platit director – de regula directorul financiar sau cel de vanzari – era cu aproximativ 53% mai mare decat al directorului de HR sau de marketing. In prezent, aceasta diferenta s-a redus la doar 21%.
“Companiile incep sa practice din ce in ce mai mult un sistem de grile salariale care evita diferentele foarte mari intre pozitii”, explica Stoian.
Un articol de Razvan Ilie