Sari direct la conținut

Joseph Daul: „Fondurile UE nu sunt pentru mafie”

Romania Libera

„Este foarte important cine reprezinta Romania in Parlamentul European, pentru ca Romania are un interes direct, de exemplu la votarea bugetului pentru tara dvs.

Trebuie sa existe oameni capabili, care sa fie acolo cand se vorbeste despre Romania”, spune Daul. In privinta luptei anticoruptie, liderul PPE se arata ingrijorat, mai ales dupa demiterea Monicai Macovei.

„Nu pot sa accept ca doar unii oameni corupti sa beneficieze de fondurile europene. Fondurile sunt pentru Romania, pentru imbunatatirea calitatii vietii romanilor, a infrastructurii, nu pentru mafie. Este foarte important ca Guvernul sa faca totul impotriva coruptiei.

In cazul in care Comisia Europeana va constata ca sunt probleme mari, se poate intampla ca intr-o buna zi sa spuna ca nu mai trimite bani in Romania. Iar acest lucru ar fi catastrofal pentru romani”, sustine Daul, fost presedinte al Comisiei pentru Agricultura din Parlamentul European.

Prezent la conferinta „European Ideas Network”, ce a avut loc la Varsovia, la sfarsitul saptamanii trecute, Joseph Daul, liderul popularilor europeni, grupul cel mai numeros din Parlamentul European, a acordat un interviu „Romaniei libere”.

Peste doua luni vom avea alegeri europene, dar interesul publicului si chiar al partidelor este foarte scazut. Cat de importante sunt aceste alegeri pentru Romania?

— Este foarte important cine reprezinta Romania in Parlamentul European, pentru ca Romania are un interes direct, de exemplu la votarea bugetului pentru tara dvs. Trebuie sa existe oameni capabili care sa fie acolo cand se vorbeste despre Romania. Este foarte important.

Cum vedeti faptul ca Romania a amanat euroalegerile, spre deosebire de Bulgaria, care are deja din luna mai europarlamentari alesi democratic?

— Am spus-o si atunci, nu am fost pentru amanarea alegerilor. Am crezut intotdeauna ca Bulgaria si Romania, care au aderat impreuna la UE, vor avea si alegeri pentru Parlamentul European in acelasi timp.

Ar fi fost mai bine pentru Romania daca ar fi organizat alegerile atunci.

Dar politica interna nu este problema mea – am destule probleme cu politica de la noi din Franta. Ce pot spune e ca sper ca la aceste alegeri sa se vorbeasca si despre Europa.

Fiind prima campanie de acest gen si un dezinteres general, cum ii sfatuiti pe politicienii romani sa abordeze problemele europene?

— Voi veni in Romania de doua ori, pe 5-6 octombrie si pe 19-20 noiembrie, pentru a ajuta putin in campanie si pentru a vorbi despre Europa, ce inseamna, ce decizii depind de ea.

Ce se intampla in agricultura, ajutoarele pentru infrastructura, tot ce se construieste acum din fonduri europene – Romania trebuie sa inteleaga ce important este ca a devenit membru UE, ca standardul de viata va creste -, suntem in Polonia acum si vedem cat de multe s-au schimbat pentru ei aici dupa aderare.

Lupta anticoruptie a fost o tema foarte importanta inainte de aderarea Romaniei, dar acum mijloacele de presiune ale UE s-au diminuat, chiar daca exista acel mecanism de „asistenta” postaderare in domeniul Justitiei.

— N-as spune ca s-au diminuat, poate din perspectiva Romaniei. Am insa o temere: ati avut un ministru al Justitiei foarte bun, Monica Macovei, pe care am sprijinit-o total, iar guvernul a dat-o afara. Acesta a fost un semn foarte prost. si nu pot sa accept ca doar unii oameni corupti sa beneficieze de fondurile europene.

Fondurile sunt pentru Romania, pentru imbunatatirea calitatii vietii romanilor, a infrastructurii, nu pentru mafie. Este foarte important ca guvernul sa faca totul impotriva coruptiei.

In cazul in care Comisia Europeana va constata ca sunt probleme mari, se poate intampla ca intr-o buna zi sa spuna ca nu mai trimite bani in Romania. Iar acest lucru ar fi catastrofal pentru romani.

Integral in Romania libera

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro