Sari direct la conținut

Romania e vazuta si in 2007 drept cea mai corupta tara a UE

Romania ramane cea mai corupta tara din Uniunea Europeana. Raportul Transparency International (TI), prezentat ieri, pune aceasta eticheta desi, in ultimul an, nivelul coruptiei dupa nivelul de perceptie a scazut intr-o masura importanta. „Romania a facut un salt pe care noi l-am aprecia drept important, de 0,6 puncte.

Acesta se datoreaza in primul rand integrarii Romaniei in UE cu evitarea clauzelor de salvgardare care vizau coruptia”, a declarat, Victor Alistar, liderul TI-Romania.

Totusi, atat Alistar, cat si colegul sau de organizatie, Codru Vrabie, si-au manifestat temeri privind sustenabilitatea acestui rating, date fiind „evolutiile din ultimul timp”. Raportul, intocmit pe baza unor sondaje efectuate in 180 de tari si teritorii, a realizat un clasament in functie de indicele de perceptie a coruptiei la nivelul functionarilor publici si politicienilor.

Pe scara coruptiei, Romania aduna in acest an 3,7 puncte, intervalul de notare fiind de la 1 la 10, unde 1 primeste tara perceputa drept cea mai corupta, iar 10 statul cu o coruptie perceputa ca aproape inexistenta. In schimb, combaterea coruptiei inregistreaza progrese in Croatia, Cehia si Macedonia.

Pentru Cehia, de exemplu, care ocupa pozitia 41, la egalitate cu Italia, indicele este de 5,2 puncte, cu care castiga o pozitie pe care o ocupa in urma cu zece ani.

„Un lucru foarte important ar fi aparitia condamnarilor definitive in dosarele de coruptie. Acesta ar intari perceptia ca lupta impotriva coruptiei in Romania a devenit eficienta”, a declarat Codru Vrabie, membru in board-ul TI-Romania.

Romania ramane, in ciuda progresului important, in urma Bulgariei si chiar in urma Turciei din punct de vedere al raspandirii fenomenului de coruptie.

de Tudorel Glaman

integral in Gandul

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro