Europa de Est suporta consecintele crizei financiare din SUA
Avertizarea a fost lansata de directorul economic al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare, citat de Financial Times. Anterior, Erik Berglof apreciase ca turbulentele cauzate de criza americana „au fost suportate foarte bine” de anumite state din Europa de Est si din spatiul ex-sovietic.
Europa de Est nu fusese afectata prea puternic datorita ratei record de crestere economica pe care o inregistreaza statele din zona. Reformele economice intreprinse de state precum Romania, Bulgaria sau Ucraina au avut si ele un cuvant greu de spus la acest capitol.
Comentariile oficialului BERD seamana intrucatva cu cele cuprinse intr-un raport al Bancii Mondiale, publicat saptamana trecuta, in care se arata ca problemele starnite de prabusirea americana au ocolit pana acum Europa de Est,
dar ca anumite state est-europene – cele care au un deficit mare de cont curent – raman totusi vulnerabile (in Romania moneda nationala a avut o tendinta de depreciere).
„Suntem siguri ca aceasta criza care a afectat deja Occidentul va dura un timp si va fi una destul de serioasa, ceea ce inseamna ca va avea un impact mare asupra tarilor noastre (n.r. Europa occidentala).
Marirea dobanzilor limiteaza numarul de credite
Putem distinge doua tipuri de efecte : probleme pe termen scurt cu lichiditatile si, pe termen lung, cu cresterea dobanzilor”, spune Erik Berglof.
Astfel, desi initial problema nu era considerata una foarte grava si cu toate ca Banca Centrala Europeana a pompat mai multe zeci de miliarde de euro pe pietele financiare pentru a preveni o criza europeana, lumea financiar-bancara europeana recunoaste ca efectele, in special cele pe termen lung, au fost subestimate.
„Cele mai importante efecte (n.r. – pentru statele din Europa de Est) vor fi cele pe termen lung, atunci cand cresterea economica va incetini si creditele vor fi obtinute cu costuri mult mai mari”, mai spune economistul-sef al BERD, potrivit Financial Times.
El spune ca cinci state est-europene cu deficit mare de cont curent „au fost supuse presiunii la un moment dat”: Letonia, Ungaria, Bulgaria, Romania si Serbia.