Asigurarea obligatorie a locuintelor, o piata de 150 milioane de euro
Legea a fost deja aprobata de comisia din Senat, iar intr-o saptamana ar putea fi aprobata si in plenul Senatului.
„Pana la adoptarea legii in forma finala, in Camera Deputatilor, putem interveni cu unele amendamente, pentru a face corecturile necesare”, a precizat Radu Mircea Popescu, consilier in cadrul Ministerului Internelor si Reformelor Administrative (MIRA), in cadrul unui forum despre riscuri catastrofale.
Noul segment al pietei asigurarilor va aduce o valoare a primelor subscrise de 145 milioane de euro.
Estimarea ia in calcul asigurarea tuturor locuintelor din Romania care vor intra sub incidenta acestei legi. „Eu ma astept ca 50-60% din proprietari sa achizitioneze o polita de asigurare obligatorie a locuintei”, a adaugat Popescu, citat de NewsIn.
Reprezentantul MIRA a explicat ca riscul cedat in reasigurare a fost stabilit la peste trei miliarde de euro, iar costul reasigurarii nu va depasi 100 milioane de euro in cazul unui grad de cuprindere in asigurare a locuintelor de 100%.
Prima de reasigurare urmeaza sa fie intermediata de un consortiu de brokeri format din Willis, AON, Benfield si Guy Carpenter, toti din Marea Britanie.
Prima anuala de asigurare va avea o valoare cuprinsa intre 10 si 20 de euro, in functie de materialele utilizate si de structura imobilului, potrivit proiectului de lege. Valoarea asigurata a unei locuinte nu va depasi 20.000 de euro, iar nivelul minim se va situa la 10.000 de euro.
Proprietarii care doresc sa isi asigure locuinta la o valoare mai ridicata vor avea posibilitatea sa incheie o polita facultativa. Pe de alta parte, persoanele care nu vor incheia polita de asigurare obligatorie intr-un interval de timp ce va fi stabilit prin normele de aplicare vor plati o amenda maxima de 500 de lei, a mai mentionat consilierul.
Doar 10% din totalul locuintelor din Romania sunt asigurate
Proiectul de act normativ prevede infiintarea unui entitati denumita Pool de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID), ca societate pe actiuni, prin afilierea firmelor de asigurare autorizate sa incheie asigurari obligatorii pentru locuinte.
In plus, pe langa asiguratori autohtoni, si companii externe de profil si-au manifestat intentia de a intra actionariatul PAID.
Potrivit celor mai recente date estimative ale Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, prezentate in octombrie 2006, doar circa 10% din totalul locuintelor sunt asigurate impotriva dezastrelor naturale.
In Romania exista aproximativ 8,5 milioane de unitati locative, inclusiv case de vacanta, locuinte de protocol, de serviciu si sociale.