Finantarea businessului autohton – scumpa si redusa fata de Europa
Romanii, mai recent intrati in clubul european, folosesc si ei bancile, dupa cum arata statisticile Bancii Nationale, chiar daca finantarea acordata de institutiile de credit acopera cel mult 10% din totalul necesarului de finantare autohtona.
Oferta de produse bancare autohtona si cea din statele membre UE arata discrepante uriase referitoare la calitatea serviciilor bancare, dar si la portofoliul propriu-zis de produse.
Ca sa dam cateva exemple, bancherii germani au produse dedicate pensionarilor (denumit “Imprumut testamentar”), carora le achita renta lunara in schimbul ipotecii pe casa.
Francezii isi fac cu meticulozitate baze de date cu zilele de nastere ale clientilor, sunandu-i pe acestia de ziua lor pentru a-i felicita si pentru a le oferi imprumuturi cu reduceri de dobanda.
Asta, referindu-ne numai la bancile universale, pentru ca, daca luam bancile de nisa, tertipurile de marketing par a fi infinite in materie de oferta bancara.
De ce serviciile financiare autohtone difera de cele din UE
“Piata bancara romaneasca este mai avansata fata de restul economiei, iar gradul de sofisticare al clientilor se afla la un anumit nivel. De exemplu, instrumentele de hedging sunt inutile in conditiile in care clientii nu sunt pregatiti sa le accepte.
Servicii simple, ca Online Banking sau Direct Debit, nu au intrat in rutina romanului, care continua sa prefere sa intre in sucursala pentru simple operatiuni”, a explicat pentru Business Standard Adriana Tudorancea, Director de Produse Retail si Segmente de Clienti de la UniCredit Tiriac Bank.
Explicatiile tin de faptul ca, in Romania, costul riscului este mai mare decat in UE. Bancile de pe pietele emergente sunt mai prudente si din cauza diferentelor avutiei nete a populatiei si a companiilor – ceea ce se reflecta in costul total al creditului.
La randul lui, seful Departamentului de Strategii din cadrul BRD SocGen admite ca diferenta dintre serviciile financiare autohtone si cele din UE se datoreaza maturitatii pietei si reglementarilor BNR.
“Serviciile financiare romanesti sunt mai sarace si mai scumpe fata de cele europene, mai ales cele de pe segmentele de economisire si bancassurance-ul”, a afirmat pentru Business Standard Jean Baptiste Hueber, directorul executiv al Departamentului de Strategie si Marketing al BRD-Groupe Societe.
Un articol de Dan Popa