FMI: Nu vedem cum vor fi finantate cresterile de pensii dupa 2009
„Nu vedem cum vor fi finantate cresterile de pensii dupa 2009, dar, in general, credem ca trebuie o strategie mai bine dezvoltata pentru pensii, care sa mearga mai incolo de 2009, din cauza presiunii la care vor fi supuse pensiile ca urmare a emigrarii si imbatranirii populatiei”, a explicat Jaeger.
Acesta a subliniat, de asemenea, ca, in Romania, cheltuielile pentru pensii sunt relativ scazute comparativ cu alte tari in tranzitie.
„Problema pensiilor este intotdeauna dificila. Este nevoie foarte mare de o crestere a bugetului si va fi dificil de gasit resurse pentru a finanta aceasta crestere, dar aceasta crestere va fi acoperita”, a mentionat Jaeger.
Fondul Monetar International estimeaza o apreciere a leului in 2007, daca inflatia se va mentine scazuta, a aratat seful delegatiei FMI in Romania, Albert Jaeger.
„Ne asteptam ca o economie ca cea a Romaniei, care a inregistrat cresteri in ultimii ani, dar si luand in considerare ca inflatia se va mentine scazuta, leul ar putea inregistra o apreciere nominala”, a explicat Jaeger.
Jaeger considera ca politicile Bancii Nationale au fost bune pana in luna iulie, cand moneda nationala s-a apreciat. In luna august insa preturile produselor agricole au crescut, acestea reflectandu-se in inflatie.
Reprezentantul FMI considera totusi ca tinta de inflatie propusa de Banca Centrala pentru acest an este cea potrivita. Oficialul FMI considera ca exista riscul de supraincalzire a economiei, in cazul in care ar aparea presiuni inflationiste iar balanta externa se va mentine pe deficit ridicat in continuare.
Jaeger a mai spus ca Romania a fost pana in prezent influentata in mod semnificativ de criza creditelor ipotecare din Statele Unite, acest lucru reflectandu-se si in aprecierea leului. FMI prognozeaza pentru 2007 si 2008 o crestere economica de 6%.
FMI recomanda Romaniei, pentru 2008, un deficit bugetar mult sub nivelul de 2% din Produsul Intern Brut. Tinta de deficit bugetar stabilita de autoritatile romane pentru anul urmator este 2,7% din PIB, in scadere fata de tinta de 2,8% din PIB stabilita pentru 2007.
Reprezentantul FMI a precizat ca proiectul de buget pentru anul viitor este, inca, foarte fluid, din cauza mediului politic fragil din Romania. Pe de alta parte, reprezentantul FMI a reafirmat nevoia de a proiecta veniturile bugetare in mod realist si de a acorda cresteri salariale mai moderate.
Albert Jaeger a subliniat si necesitatea realizarii, de catre Romania, a unei strategii fiscale pe termen mediu.