Sari direct la conținut

Financial Times: avertisment BCE privind gradul de pregatire al statelor care vor sa adere la zona euro

HotNews.ro

Banca Centrala Europeana (BCE) trage un semnal de alarma in privinta gradului de pregatire al statelor care urmaresc sa adere la zona euro, in cel mai recent avertisment oficial ca ar putea sa apara dificultati economice in Europa Centrala si de Est, scrie Financial Times preluat de Rador.

O crestere recenta a inflatiei a indicat existenta unor economii supraincalzite, in timp ce alte dezechilibre au semnalat probleme, au avertizat membrii biroului executiv al BCE. Incercarile de a fixa ratele locale de schimb – adoptand politica monetara a zonei euro – ar putea exacerba problemele de convergenta economica cu cele 13 economii existente in zona euro, adauga acestia.

Aparentul motiv de ingrijorare al BCE este acela al ratelor ridicate de inflatie si al deficitelor de cont curent substantiale in unele dintre cele mai noi state membre ale Uniunii Europene. Inflatia in Letonia a atins 10% si se apropie rapid de nivelul din Bulgaria.

Tonul dur al BCE a venit in urma unui avertisment recent al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare, care sustine ca tumultul pietei financiare globale va lovi Europa de Est, provocand probleme celor mai vulnerabile economii. Malta si Cipru vor mari la 15 numarul statelor membre ale zonei euro in 2008, dupa aderarea Sloveniei de anul acesta.

Aproape toate celelalte tari aspirante din regiune au abandonat datele tintite pentru intrare.

Lars Christensen, economist la Danske Bank, spune ca BCE a dorit in mod clar sa trimita un semnal ca dezechilibrele economice, in special cele din statele baltice, Romania si Bulgaria, „au devenit prea mari si ca este nevoie de o adoptare urgenta a unei actiuni”.

Statutul de membru al zonei euro presupune satisfacerea unor criterii economice, sau criterii de „convergenta”, care cuprind rata inflatiei, stabilitatea monedei, politica fiscala si rata dobanzii.

Potrivit unui text dat ieri publicitatii, domnul Stark a avertizat la o conferinta BCE cu usile inchise din Frankfurt: „Mai multe state se confrunta momentan cu dezechilibre externe si interne substantiale precum si in crestere, care ar putea pana la urma sa ameninte procesul de dezvoltare”.

Fixarea ratelor de schimb ar putea spori dificultatile statelor aspirante la zona euro, a adaugat Bini Smaghi.

„Cerintele privitoare la politicile structurale si bugetare impreuna cu o rata de schimb legata de euro ar putea fi prea mult pentru a contracara efectele pro-ciclice ale ratelor reale foarte scazute la dobanzi,” a spus el.

„Aceasta situatie ar putea duce la cicluri de boom si de recesiune, cu posibile preturi de ajustare foarte dure, care ar putea intarzia convergenta reala”.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro