Rusia celebreaza 50 de ani de la lansarea Sputnik I
Rusia sarbatoreste, joi, 50 de ani de la lansarea satelitului “Sputnik I”, primul satelit realizat de om care a ajuns pe orbita. Sputnik I, de doua ori mai mare decat o minge de fotbal, a fost lansat pe data de 4 octombrie 1957, de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan, Rusia.
El putea fi vazut cu ochiul liber, in timp ce inconjura Pamantul, iar semnalele sale puteau fi auzite prin radio.
Potrivit BBC News, evenimentul va da startul manifestarilor organizate la nivel mondial cu ocazia Saptamanii Mondiale a Spatiului, celebrata in fiecare an, intre 4 si 10 octombrie.
Pentru a marca aceasta aniversare, autoritatile de la Moscova au organizat o festivitate la Institutul de cercetari spatiale (IKI) si la Academia Rusa de Stiinte, unde au fost invitati mai multi veterani ai programului spatial rus, oameni care au avut o contributie remarcabila in eforturile depuse pentru cucerirea spatiului cosmic si importante personalitati implicate in actualele programe spatiale sovietice.
Satelitul „Sputnik I”, cu o greutate de 83,6 kilograme, era dotat cu doua radiotransmitatoare si echipament pentru masuratori de temperatura si presiune. Primul semnal radio a fost receptionat chiar in dimineata zilei de 5 octombrie.
Sputnik I a efectuat 1410 de rotatii in jurul Pamantului timp de 94 de zile, dupa care a intrat in atmosfera terestra si s-a dezintegrat prin ardere. Tot in 1957, sovieticii au lansat cel de-al doilea satelit artificial al Pamantului „Sputnik II”, la bordul caruia se afla catelusa Laika.
Dupa 163 de zile, timp in care a efectuat 2370 de rotatii circumterestre, s-a dezintegrat si el in atmosfera terestra.
Lansarea satelitului a constituit o lovitura de propaganda a Uniunii Sovietice si inceputul unei curse spatiale cu Statele Unite. De-a lungul timpului, in lume au fost lansati 28.000 de sateliti artificiali, peste 460 de astronauti au ajuns in spatiu, printre care si romanul Dumintru Prunariu, si 12 astronauti au pasit pe Luna.
In prezent, peste 800 de satelit sunt amplasati pe orbita Pamantului, fiind folositi pentru comunicatii, monitorizare si pentru navigatie.