Credite pentru persoanele fara carte de munca
In principiu, PFA-urile sau AF-uril trebuie sa demonstreze ca isi desfasoara activitatea pentru care au fost autorizate de cel putin un an, ca nu inregistreaza incidente majore in Centrala Incidentelor de Plati si datorii restante in Centrala Riscurilor Bancare
si in Biroul de Credit (ca persoana fizica, dar si ca persoana fizica autorizata) si sa poata dovedi, in baza ultimei decizii de impunere fiscala, ca au obtinut un venit net in ultima perioada.
Situatia financiara „stabileste” dobanda
Fiecare institutie bancara care isi doreste astfel de clienti are cel putin trei sau patru tipuri diferite de credite, cu limita de credit, fara plafon maxim de indatorare, cu diferite perioade de rambursare, cu si fara garantii imobiliare sau de alta natura.
Spre exemplu, prin creditul Easy Invest de la Volksbank se pot obtine cel mult 15.000 de euro pentru o perioada de 5 ani cu o dobanda anuala cuprinsa intre 7 si 8%, in functie de situatia financiara a persoanei fizice autorizate.
Ultimul criteriu este luat in calcul si la calcularea comisionului anual de administrare (0,4 sau 0,5%).
La BCR iti trebuie un avans minim de 10% pentru creditul Invest Extra care iti permite sa finantezi, printre altele, si investitiile in animalele de productie si reproducere, plantatii pomicole si viticole amenajari piscicole sau achizitionarea de inventar agricol mecanic (tractoare, combine sau utilaje agricole).
La aceeasi banca, suma maxima se stabileste in functie de capacitatea de rambursare si de garantiile constituite.
300.000 euro numai pentru investitii
Constructia de imobile si achizitia de terenuri ce urmeaza sa fie incluse in proiectele de investitii pentru desfasurarea activitatii unui PFA sau refinantarea angajamentelor in sold la alte banci pot fi realizate prin credite pe care le acorda si BRD.
Valoarea imprumutului poate ajunge la 300.000 de euro, bani cu care se pot finanta integral investitiile.
Daca avansul este mai mic de 25% se percep garantii atat pe imobilele achizitionate, cat si pe alte bunuri personale, impunandu-se in plus si asigurari de viata.
Un articol de Lucian Hainarosie