Reactorul 2 al Centralei de la Cernavoda, inaugurat oficial
Aproximativ 18% din energia Romaniei va fi asigurata din surse nucleare dupa intrarea in functiune a celui de-al doilea reactor al Centralei Nuclearoelectrice de la Cernavoda, a afirmat premierul Calin Popescu Tariceanu la inaugurarea oficiala de vineri, insa declaratiile sale au fost criticate de organizatia ecologica Greenpeace care sustine ca „guvernul se afla sub vraja energiei nucleare”.
„Reactorul 2 va da stabilitate mare sistemului energetic national”, a mentionat Tariceanu, anuntand ca, in curand, vor incepe lucrarile la unitatile 3 si 4. Premierul a adaugat ca i-a cerut ministrului Economiei, Varujan Vosganian, sa gaseasca un amplasament pentru o noua centrala nuclearelectrica, deoarece Romania trebuie sa continue sa-si dezvolte capacitatile de productie a energiei.
Constructia Reactorului 2 al Centralei de la Cernavoda a inceput in anul 2003, iar conectarea unitatii la sistemul energetic national a avut loc in 7 august. Reactorul a inceput sa functioneze la capacitatea nominala, de 700 MW, pe 26 septembrie.
Unitatea 2 a fost realizata pe baza unui contract de conducere de lucrari incheiat in 2003 cu Atomic Energy of Canada Ltd. si ANSALDO-Italia. Reactorul CANDU 6 care echipeaza Unitatea 2 este al doilea reactor de acest tip de pe platforma CNE Cernavoda, primul functionand din 1996 si asigurand 10 % din consumul national de electricitate.
Intrarea in functiune a Reactorului 2 de la Cernavoda va face ca aportul energiei atomice la nivel national sa creasca la 18%, a afirmat Tariceanu.
Declaratiile premierului au fost contrazise de un expert pe probleme de energie al organizatiei Greenpeace care a declarat pentru postul RFI Romania ca reactorul inaugurat oficial vineri are emisii masive de tritiu, iar tara noastra nu are nicio solutie in problema deseurilor nucleare ce provin de la centrala.
„Guvernul este sub vraja energiei nucleare si nu cauta variante”, a afirmat Ian Haverkamp, deoarece „nicio centrala nucleara nu este vreodata sigura suta la suta, iar orice centrala de acest gen prezinta un risc pentru un accident mare”.