Sari direct la conținut

Zelenski va avea o misiune dificilă în fața republicanilor din Camera Reprezentanților din SUA

HotNews.ro
Kevin McCarthy, Foto: Michael Brochstein / Zuma Press / Profimedia Images
Kevin McCarthy, Foto: Michael Brochstein / Zuma Press / Profimedia Images

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski se va confrunta cu o audiență critică atunci când se va adresa miercuri unei sesiuni comune a Congresului SUA, republicanii din Camera Reprezentanților putând bloca miliarde de dolari în ajutorul de război începând de luna viitoare, potrivit Reuters.

Administrația președintelui Joe Biden a trimis aproape 50 de miliarde de dolari ca asistență externă Ucrainei de când Rusia a început invazia vecinului său în februarie, inclusiv sprijin umanitar, financiar și militar.

Congresul, controlat în prezent de democrații lui Biden, este de așteptat să aprobe săptămâna aceasta încă 44,9 miliarde de dolari într-un proiect de lege de finanțare a guvernului federal.

Acest flux de finanțare ar putea încetini începând cu 3 ianuarie, când republicanii vor prelua o majoritate restrânsă în Camera Reprezentanților.

Unii membri din linia dură a grupului parlamentar au cerut încetarea ajutorului care a ajutat Ucraina să lupte împotriva forțelor rusești, solicitând în schimb un audit pentru a urmări modul în care au fost cheltuiți banii alocați anterior.

Toate cele 57 de voturi din Cameră împotriva unui proiect de lege care prevedea peste 40 de miliarde de dolari pentru Ucraina în luna mai au venit din partea republicanilor.

„Gata cu cecurile în alb pentru Ucraina”, a scris pe Twitter reprezentantul republican Andy Biggs cu câteva ore înainte de vizita lui Zelenski la Washington.

Biggs se poziționează ca principalul contracandidat al liderului republican al Camerei, Kevin McCarthy, în alegerile pentru funcția de președinte al Camerei, programate pentru 3 ianuarie.

Un alt republican de linie dură din Cameră, Paul Gosar, a exprimat o opinie similară pe Twitter, în timp ce senatorul republican conservator Josh Hawley a declarat pentru Reuters că, în opinia sa, finanțarea apărării Ucrainei este responsabilitatea Europei, nu a Statelor Unite.

„Când vine vorba de apărarea convențională a Europei, ei trebuie să preia conducerea”, a declarat Hawley.

Diviziuni între partide

Primele săptămâni ale anului 2023 ar putea fi caracterizate de o bătălie pentru conducere în Camera Reprezentanților, timp în care legiferarea s-ar putea opri.

Și chiar și atunci când Camera, condusă de republicani, se va pune de acord asupra liderului său, diviziunile profunde dintre aceasta și Biden și Senatul condus de democrați, ar putea face dificilă ajungerea la un acord între legislatori asupra noilor inițiative.

Deși este puțin probabil ca aceștia să oprească ajutorul în totalitate, republicanii ar putea încetini sau reduce asistența sau ar putea să o folosească drept pârghie pentru a obține concesii din partea democraților cu privire la prioritățile republicane, cum ar fi reducerea imigrației la granița de sud cu Mexicul.

McCarthy a declarat în octombrie că Ucraina nu va mai primi un „cec în alb” din partea Statelor Unite.

Finanțarea pentru Ucraina pune în contradicție prioritățile istorice ale partidului republican: o apărare puternică și opoziția față de Rusia versus dorința de a limita cheltuielile guvernamentale. La această complexitate se adaugă și apartenența multor membri ai partidului la politicile „America First” ale fostului președinte Donald Trump.

Unii dintre aliații săi din Congres au considerat guvernul ucrainean ca fiind corupt încă de la primul proces de destituire a lui Trump.

Democrații din Camera Reprezentanților au votat pentru punerea sub acuzare a lui Trump în 2019, sub acuzația că a reținut ajutorul militar pentru Ucraina pentru a face presiuni asupra lui Zelenski să îl ancheteze pe unul dintre fiii lui Biden.

Problema ar putea apărea din nou în momentul în care Trump va încerca să obțină nominalizarea republicană la alegerile prezidențiale din 2024.

Mulți republicani din Camera Reprezentanților insistă asupra faptului că susțin Ucraina

Reprezentantul Michael McCaul, în cărți pentru a fi următorul președinte al Comisiei pentru afaceri externe a Camerei Reprezentanților, a declarat într-un interviu acordat în noiembrie agenției Reuters că partidul dorește mai multă „supraveghere și responsabilitate”, dar și că dorește să ajute Ucraina și să „evite un conflict global”.

Liderul majorității democrate din Senat, Chuck Schumer, a recunoscut îngrijorarea într-un discurs din Senat, miercuri.

„Sper că toți republicanii din Camera Reprezentanților vor participa la discursul lui Zelenski din această seară. Și când o vor face, ar trebui să-l asculte pe președintele Zelenski descriind oroarea pe care poporul său a îndurat-o din partea (președintelui rus) Vladimir Putin”, a declarat Schumer.

„Acum nu este momentul, nu este momentul să luăm piciorul de pe accelerație atunci când vine vorba de a ajuta Ucraina”, a adăugat el.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro