Sari direct la conținut

13 societati interesate sa extraga petrol

Romania Libera

Concesionarea a 35 de zacaminte petrolifere a atras interesul a 13 companii, iar numarul potentialilor investitori ar putea creste, ca urmare a mentinerii taxelor si redeventelor la nivelurile actuale.

Companiile care au preluat date despre cele 26 de perimetre scoase la licitatie de ANRM in vederea exploatarii sunt Toreador Resources (SUA), Sterling (Canada), Zeta (Marea Britanie), Expert Petroleum (Romania), Valhalla (Norvegia), RAG (Austria), Solaris (Egipt), Blackstairs (Irlanda), Celtic (Irlanda), Winstall, Amromco (SUA), Transbalkan (Bulgaria) si Thetys (Suedia).

Totodata, RAG si Blackstairs au preluat si documentele privitoare la explorarea a cinci din cele noua perimetre pe care ANRM intentioneaza sa le concesioneze.

Decizia care a stimulat companiile

„Decizia Guvernului de a nu creste taxele si redeventele petroliere a fost bazata pe argumente juridice, in care determinante au fost avizele nefavorabile ale Ministerului Justitiei, dar in mod cert va stimula companiile sa vina la licitatie”, au afirmat surse din Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM), citate de Mediafax.

Executivul a respins propunerea ANRM de a majora taxele si redeventele petroliere, care viza reducerea decalajului semnificativ dintre nivelul practicat in Romania si cel din celelalte state membre ale Uniunii Europene, in principal din cauza ca noile valori ar fi trebuit aplicate si companiei de petrol si gaze Petrom.

Petrom beneficiaza insa, pe baza contractului de privatizare incheiat in anul 2004, cand a trecut in proprietatea companiei austriece OMV, de mentinerea nivelului procentual, a bazei si a modalitatii de calcul al redeventelor pentru o perioada de zece ani de la data finalizarii privatizarii.

Zacamintele provin de la Romgaz si Petrom

Zacamintele de exploatare scoase la licitatie au fost operate anterior de Romgaz si Petrom, care au renuntat la acestea pe fondul cresterii costurilor.

„Cele 26 de zacaminte la care au renuntat Petrom si Romgaz sunt marginale, ele pot fi economic rentabile pentru micii operatori, dar sa nu se astepte nimeni sa aiba rezultate senzationale, pentru ca sunt zacaminte mici”, au spus sursele citate. Acestea au adaugat ca agentia nu detine o evaluare a resurselor energetice totale din perimetrele scoase la licitatie.

integral in Romania Libera

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro