Sari direct la conținut

Educatia asistata de calculator din Romania – caz de succes la Conferinta Europeana de eLearning Lisabona 2007

Ager Press

In perioada 15 – 16 octombrie 2007, Portugalia a gazduit Conferinta Europeana de eLearning Lisabona 2007, organizata sub inaltul patronaj al Comisiei Europene si al Presedentiei Portugaliei.

Evenimentul a surprins cele mai actuale subiecte din domeniul eLearning-ului la nivel european, adresandu-se cu precadere factorilor de decizie din mediul politic, managerilor de resurse umane, oficialitatilor si managerilor din domeniul educational, profesorilor si expertilor in eLearning.

Avand ca tema generala „Delivering on the Lisbon Agenda”, evenimentul a reunit nume de marca din lumea europeana a eLearning-ului.

Cu aceasta ocazie, domnul profesor Radu Jugureanu, Directorul Departamentului AeL eContent din cadrul companiei SIVECO Romania, a sustinut prezentarea cu titlul „Nationwide Implementation of the IT-Based Educational System in Romania, a Success Story”.

„Prezenta SIVECO Romania in cadrul sesiunilor stiintifice ale acestei prestigioase conferinte dovedeste ca notorietatea Proiectului SEI si a solutiei de eLearning AeL a depasit de mult granitele tarii, iar invitatia speciala venita din partea Comitetului stiintific ne onoreaza”, a declarat Radu Jugureanu, Directorul Departamentului AeL eContent din cadrul SIVECO Romania.

Proiectul SEI a debutat in anul 2001, avand ca principal obiectiv sustinerea procesului didactic in invatamantul preuniversitar cu ajutorul sistemelor informatice. Programul a fost implementat de catre companiile HP, IBM si SIVECO Romania, in parteneriat cu alte companii de prestigiu precum Microsoft si Intel.

In cadrul acestui program, au fost instruiti peste 75.000 de profesori, iar 3 milioane de elevi din peste 4.800 de scoli si licee din Romania beneficiaza de 1.700 de lectii multimedia ce acopera 14 materii.

Prezentarea proiectului SEI s-a alaturat celorlalte dezbateri din cadrul conferintei, axate pe analizarea rolului eLearning-ului in contextul schimbarilor majore care vizeaza Europa in urmatorii ani. Tematica a abordat subiecte din sfera: eIncluziune, reproducerea cunoasterii, invatarea informala, comunitati, abilitati, calitate si evaluare.

Dintre vorbitorii conferintei sunt de mentionat personalitati precum Luis Filipe, Presedintele Fundatiei Portugheze pentru promovarea TIC, Jose Vieira da Silva, Ministrul Muncii si Solidaritatii Sociale, Pedro Silva Pereira, Ministru pentru Presedentia Uniunii Europene, Maruja Gutierrez-Diaz, Director al Directiei Generale Educatie si Cultura, Inovare si Politici Transversale din cadrul

Comisiei Europene, Laurentino Dias, Secretar de Stat pentru Tineret si Sport, Valter Lemos, Secretar de Stat pentru Educatie, Mariano Gago, Ministrul Stiintelor, Tehnologiei si Invatamantului Superior.

„In multe state europene, solutiile complementare la sistemul clasic de invatamant castiga tot mai mult increderea profesorilor, a elevilor si a societatii in general. Aceasta intrucat traim intr-o societate a cunoasterii, acolo unde elevii nu mai trebuie sa memoreze si sa reproduca exact informatia ci, in primul rand, sa o inteleaga.

eLearning-ul ofera o perspectiva noua asupra educatiei, a relatiei dintre profesor si elev, in ultima instanta, asupra profesorului si a elevului. Programul SEI derulat in Romania nu a inlocuit si nici nu va inlocui vreodata cartea – el a adus insa sansa participarii in mod creativ la procesul de instruire pentru toti cei implicati”, declara domnul profesor Jugureanu.

In Romania, nevoia de forta de munca educata, capabila sa utilizeze noile tehnologii si sa se adapteze rapid la un mediu in permanenta schimbare a adus un climat deosebit de favorabil dezvoltarii solutiilor de eLearning.

AeL, solutia de eLearning creata de SIVECO Romania, urmareste tocmai transformarea procesului didactic clasic intr-o activitate interactiva si atractiva, usor de parcurs, ce conduce la o implicare mai mare din partea elevilor si la o asimilare mai rapida si de durata a cunostintelor.

In viitor, utilizarea solutiilor de eLearning va deveni, la nivel european, o componenta obligatorie de dezvoltare la nivelul societatii. Prin proiectul SEI, SIVECO Romania isi propune sa contribuie la formarea unor viitoare generatii creative, familiarizate cu tehnologia si cu schimbarea, cu reactie de raspuns rapida la acestea.

„Evolutia tehnologica va reconstrui scoala, la nivel mondial, iar eLearning-ul va permite, in cele din urma, accesul liber si egal, pentru copiii din toate tarile lumii, la educatie si cultura”, concluzioneaza profesorul Radu Jugureanu, Directorul Departamentului AeL eContent din cadrul SIVECO Romania.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro