Sari direct la conținut

Guvernul ucrainean da in judecata Lukoil

HotNews.ro

Guvernul Ucrainei vrea sa dea in judecata compania Lukoil, anunta Nezavisimaia Gazeta. Scandalul poate depasi cadrul relatiilor dintre Kiev si investitorul rus, antrenand schimbari serioase in sectorul petrochimic al Ucrainei, crede sursa citata.

E posibil ca recenta inlocuire a conducerii Ukrtatneft sa fie una din aceste schimbari. Conflictul, care dateaza din 2005, vizeaza conditiile crearii, in 2000, a companiei Lukor, pe baza celui mai mare complex petrochimic al Ucrainei – Oriana (regiunea Ivano-Frankovsk), a unei intreprinderi mixte cu participarea Fondului proprietatii de stat (FGI) si a uneia din filialele Lukoil, Lukoil-Neftehim.

Acum, Kievul cere cofondatorului holdingului Lukor sa verse in fondul acestuia peste 100 milioane de dolari si sa stinga un imprumut de 170 de milioane euro.

La data infiintarii Lukor, partea ucraineana a transferat in fondul statutar intreg patrimoniul companiei Oriana, aflata in stare de falimen, iar Lukoil-Neftehim a venit cu 107 actiuni, evaluate ulterior de Procuratura generala a Ucrainei la 3 milioane de dolari, in conditiile in care contributia Lukoil trebuia sa fie de 111 milioane dolari.

In octombrie 2004, in ajunul alegerilor prezidentiale din Ucraina, Lukor si o alta filiala a Lukoil, Lukoil Chemical B.V. au mai infiintat un holding „Karpatneftehim”. Expertii sustin ca dupa aceasta manevra, Lukoil s-a transformat intr-o „firma fantoma”.

Pe acest fundal, FGI s-a grabit sa anunte ca partea rusa a transferat, in mod speculativ, sub controlul ei intreg patrimoniul Orianei. Fondul s-a adresat justitiei. In vara acestui an, Curtea suprema a Ucrainei a decis ca fondul Karpatneftehim a fost format legal.

FGI, noteaza Nezavisimia Gazeta, nu a renuntat sa conteste dreptul de proprietate al Lukoil asupra Orianei, asa ca a trimis o scrisoare guvernului Ucrainei, acuzand compania rusa de nerespectarea angajamentelor asumate.

Expertul ucrainean Vladimir Saprakin spune ca, intr-adevar, legislatia tarii prevede posibilitatea revenirii in proprietatea statului a intreprinderilor ai caror investitori nu se achita de obligatii. „Dar termenul de actiune a obligatiilor de investitii este de cinci ani, ca atare cazul Ucraina vs Lukoil are sanse sa zaca multi ani prin tribunale”.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro