Sari direct la conținut

Parlamentul a votat Codul mafiotilor (de Dan Tapalaga)

HotNews.ro

Cu ajutorul deputatilor care au fraternizat cu infractorii, politicienii anchetati sau trimisi deja in judecata vor rade in nasul procurorilor. Si al nostru. Si mai constatam ceva: ca jurnalistilor li se pregatesc botnite si catuse. Aveti un film cu ministri luand spaga? Foarte bine.

Dati-l pe post si luati sapte ani! In urmatorii doi ani de campanie electorala continua, Guvernul are nevoie de liniste.

Cea mai desteapta protectie le este asigurata, de departe, marilor mafioti. Pana acum, prejudiciu cu consecinte deosebit de grave era calculat la circa 60 de mii de euro. Potrivit modificarilor ticluite in parlament, intra la prejudiciu cu consecinte deosebit de grave doar mafiotii care fura peste 10 milioane de euro! Restul, niste gainari.

Adica daca tu, ministru, nu esti in stare sa furi decat trei-patru milioane, tot papagal ai ramas. Chiar si cu 7-8 milioane de euro sterpelite, esti tot in divizia C a infractorilor, alaturi de hotii de gaini.

Nici unul dintre marile dosare anchetate de procurori nu se incadreaza la prejudiciu de 10 milioane de euro. La Copos, de pilda, procurorii au calculat un prejudiciu putin peste 1 milion. Chiar daca modificarile la Codul Penal si la Codul de Procedura Penala au fost votate marti, noile reguli se vor aplica si lui Copos, Nastase sau Patriciu.

In penal se aplica legea cea mai favorabila. Si nici nu stiti ca de favorabila le este legea asta. Pe langa faptul ca tunurile trase pe vremea guvernarii se transforma subit, pentru ca asa vor muschii deputatilor, in maruntis, noile reguli penale mai produc un efect important. Si anume: schimba regimul prescriptiei.

In cazul prejudiciului cu consecinte deosebit de grave, scapi de proces daca in zece ani n-ai fost condamnat. Insa termenul de prescriptie se reduce la jumatate daca prescriptia nu are consecinte deosebit de grave.

Altfel spus, daca in urmatorii cinci ani (sau chiar mai putin in cazul proceselor deja incepute in instanta), judecatorii nu vor reusi sa pronunte o sentinta in marile dosare de coruptie, pa si la revedere! Adio si n-am cuvinte. Faptele se prescriu, poporul se indigneaza iar ei isi vor poate scoate linistiti banii din conturi.

Daca modifcarile vor intra in vigoare, exista mari sanse sa se intample asa, pentru ca avocatii celor cu multi bani stiu cum sa traga de timp.

Romania incepe sa semene tot mai mult cu Italia. Si acolo, in timpul operatiunii „mani pulite” din anii 90, deputatii au redus termenele de prescriere ca sa-i faca scapati pe oamenii politici intrati in mafie.

Cititi cu atentie schimbarea regulilor penale! Nu va vine sa va apucati de furat? Pai daca procurorul nu va mai poate salta pentru 24 de ore, daca inainte sa va scotoceasca prin casa trebuie sa va ceara voie, daca inainte sa va asculte telefonul trebuie sa va anunte ca sunteti urmarit penal, daca nici in caz de flagrant nu mai prea poate face nimic si daca vi se ofera nenumarate ocazii sa-i

distrugeti ancheta, atunci cine va opresete sa dati o spargere la o banca? De ce sa mai truditi pe branci pentru cinci sute de euro sau mai putin?

Nu-i de ras. Deputatii din comisia juridica au comis cel mai grav atentat la democratie si statutul de drept din cate au clocit ei pana azi. De aceea, va trebui sa stim de unde a venit fiecare amendament, fiecare modificare adusa la Codul Penal si Codul de Procedura Penala. Cine le-a propus si cine le-a sustinut.

Comisia Juridica si Parlamentul, care au dat iama in legile penale masacrandu-le, au ogligatia sa dea socoteala publica.

In proiectul de lege de pe site-ul Camerei Deputatilor rezulta ca modificarile au autori anonimi (comisia juridica) iar cateva amendamente sunt semnate de PSD. Potrivit unor surse, amendamentele care au ca autor comisia juridica ar fi fost promovate de ministerul justitiei si preluate de parlamentari.

In acest caz, si Tudor Chiuariu are obligatia sa explice public care sunt amendamentele sustinute de ministerul sau si sa-si motiveze demersul. Altfel, Chiuariu va deveni suspect ca protejeaza o camorra de stat, alaturi de toti ceilalti deputati.

Retelele politico financiare din Romania, oligarhii mari si mici, au acum Codul lor. Codul mafiotilor a devenit lege votata de Parlament. Iata, Romania aproape ca s-a procopsit cu justitia privata visata de un om de afaceri. Ultima sansa ca mutilarea legilor penala sa fie indreptata este Curtea Constitutionala.

Daca nici acolo nu se inampla nimic, Codul Lor poate fi desfiintat pe 25 noiembrie, la vot.

P.S. Si mai observati ceva: niciun parlamentar nu a ridicat glasul, niciun pedist sau peledist din Parlament nu a observat catastrofa si nici n-am auzit vreun peremist sa mai strige doct „Jos Mafia!”. Cum de nu s-a sesizat nimeni pe durata dezbaterilor din Comisia Juridica? Omerta sau prostia a nascut Codul Mafiotilor?

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro