UE si Rusia nu si-au rezolvat inca problemele energetice
La sfarsitul discutiilor insa, cele doua parti au ajuns la concluzia ca, pentru a evita eventualele crize energetice, problemele vor fi discutate anterior, iar UE va sustine acceptarea Rusiei in Organizatia Mondiala a Comertului.
Liderii europeni si presedintele rus, Vladimir Putin, considera ca nu s-au intalnit in van la summitul UE-Rusia, de la Mafra, Portugalia. Asta, chiar daca in opinia sefului Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, divergente intre cele doua parti inca raman.
El a specificat insa ca relatiile economice dintre Rusia si UE au un potential mare pentru a putea fi exploatate mult mai bine si, prin urmare, europenii sustin acceptarea Rusiei in Organizatia Mondiala a Comertului (OMC).
In plus, Vladimir Putin a afirmat ca tara sa este dispusa sa renunte la controversatele taxe pentru exporturile de cherestea daca va fi acceptata in OMC. Dar pentru a atinge acest tel, Rusia mai are nevoie si de reforma tarifelor feroviare.
Rusia anuntase ca va dubla taxele de export pentru lemnul verde, ceea ce a determinat companiile producatoare de cherestea sa afirme ca acest lucru va pune capat importurilor de acest fel din Rusia.
Legea europeana a energiei nu discrimineaza Rusia
Liderul de la Kremlin le-a cerut europenilor sa nu se mai teama de prezenta investitorilor straini pe pietele lor. „Ideea ca rusii vin cu banii lor inspaimantatori sa cumpre tot din Europa ma face sa rad. Investitiile europene in Rusia se ridica la 30 miliarde de euro.
Nu stiu daca este o suma mica sau mare, dar investitiile rusesti in UE sunt de 10 ori mai mici”, a afirmat Putin, citat de Reuters.
Un articol de Elena Stanescu