Sari direct la conținut

Singurele informatii valabile despre valoarea pensiilor private sunt cele din prospect

HotNews.ro

Nu credeti agentii de marketing care va garanteaza o valoare concreta a pensiei private obligatorii la care aveti dreptul si nu va temeti de instabilitatea fondurilor de pensii administrate privat – acestea sunt recomandarile pe care Ion Giurescu, vicepresedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private le face cititorilor Hotnews.ro.

Hotnews.ro: Exista agenti de marketing care, la semnarea aderarii la un fond de pensii administrate privat, garanteaza verbal beneficiarului o valoare certa a pensiei lunare pe care acesta o va incasa peste doua sau trei decenii. Sunt aceste valori reale?

Ion Giurescu: In nici un caz! In primul rand, pentru ca nu stie nimeni, in acest moment, care ar putea fi cuantumul pensiei. In al doilea rand, pentru ca informatia nu apare in prospectul schemei de pensii private. Singurele informatii valabile pe care cei care doresc sa adere la un fond de pensii private trebuie sa le ia in considerare sunt cele din prospect.

Daca promiti ca administrator o pensie finala, costurile tale sunt mult mai mari, pentru ca noi, CSSPP, ii obligam sa isi constituie provizioane pentru a asigura acea pensie finala.

Teoretic, se poate estima o pensie. Exista modele matematice care simuleaza existenta unui fond de pensii si care pot previziona profiturile acestuia. Cu toate acestea, administratorii evita sa garanteze o valoare finala a pensiei.

Imaginati-va ca vine un administrator si spune ca garanteaza o crestere de 3% pe an, in fiecare an. Si sa spunem ca se bazeaza pe faptul ca numai daca investeste in titluri de stat si tot realizeaza un 3,5% pe an. Aici intervine norma CSSPP cu privizonul tehnic, care spune ca daca tu ii promiti omului un 3%, apare si un risc de nerealizare tot de 3%.

Daca ai 200 de mii de participanti in fond, riscul de nerealizare care rezulta din formula din norma de reglementare este de 147 de mii de euro. Ei bine, administratorul trebuie sa vina de acasa cu banii acestia. Este provizionul tehnic pe care el trebuie sa il constituie.

Legea i-a fortat totusi pe administratori sa isi asume un risc, riscul zero. Risc zero inseamna ca daca eu iti dau tie, fond, 100 de euro, poti si tu sa imi da la sfarsitul perioadei de cotizare 100 de euro. Poate aparea situatia in care fondul realizeaza sub zero? Poate, daca in pierdere. De aceea se face provizionul tehnic, care nu are nici o legatura cu fondul de garantare.

Provizionul tehnic acopera numai riscul investitional si de mortalitate. Nu este ilegal sa promita cineva 3% pe an, dar trebuie sa isi constituie provizionul corespunzator. Acest provizion il aduce adminstratorul de acasa, pentru el este un cost. Aceasta este si explicatia faptului ca nici unul dintre ei nu se grabeste sa promita marea cu sarea in prospectul schemei de pensii.

Hotnews.ro: Participantii la fondurile de pensii administrate privat au un grad de mobilitate relativ mare. Exista pericolul destabilizarii fondurilor de pensii din aceasta cauza?

Ion Giurescu: Am discutat deja cu fondurile si vom elabora o norma prin care sa se reglementeze ca nu te poti muta de mai mult de doua ori pe an de la un fond la altul. Daca participantii sunt prea mobili, ei pot destabiliza fondurile.

Si mai este un aspect, daca un broker puternic are in spate 100 de mii de oameni, pe care i-a ”fidelizat” – avem in acest sens exemplul Poloniei – si pe care ii muta de la un fond la altul, situatia fondului de la care se pleaca poate deveni critica.

Vom preintampina asemenea situatii introducand oprelisti la mutare si vom veghea la stabilitatea fondurilor, pentru ca cei care sufera sunt cei care raman in fond.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro