Sari direct la conținut

Prima conducta ce evita Rusia: Europa se va aproviziona cu gaze din zona Caspicii

HotNews.ro

Pe 18 noiembrie va fi inaugurat un prim gazoduct ce va aduce in Europa resurse din zona Marii Caspice si care nu traverseaza teritoriul Rusiei. Gazul natural este extras din Azerbaijan si traseul conductei traverseaza teritoriul Turciei, ajungind in Grecia.

Lideri din Grecia, Turcia, SUA, Azerbaijan, Georgia si Italia vor participa la debutul oficial al noii conducte, cunoscuta si sub numele de proiectul “South European Gas Ring”, si a carei constructii a inceput in iulie 2005. Ea transporta gaz din cimpul Shah Deniz din Azerbaidjan, traverseaza Turcia si ajunge in Grecia, unde urmeaza cursul riului Marita.

De aici se intentioneaza extinderea spre Italia, printr-o conducta subterana ce urmeaza sa traverseze Marea Adriatica.

Constructia viitoarei extensii urmeaza sa inceapa anul viitor si sa termine in 2012. Uniunea Europeana finanteaza acest proiect cu suma de 130 de milioane de euro.

Capacitatea gazoductului e de circa 700 de mii de metri cubi pe zi, ori de 250 de milioane de metri cubi pe an. “Aceasta e o cantitate inca mica, dar care va creste in anii ce vin.

Conducta are insa si o importanta simbolica, deoarece contribuie la imbunatatirea relatiilor dintre Grecia si Turcia, care au dispute in zona Marii Egee, dar mai ales prin faptul ca deschide o ruta energetica ce ocoleste Rusia”, a spus un oficial turc din ministerul Energiei, citat de publicatia specializata Jamestown.

Azerbaidjanul intentioneaza sa furnizeze circa 12 miliarde de metri cubi de gaze pe an, intai catre Grecia si apoi catre Italia, cu cea mai mare cantinate (circa 8 miliarde) exportata catre Italia. Expertii considera ca la cimpul din Shah Deniz exista sufieciente rezerve.

Cu toate acestea, lupta pentru resurse nu se anunta una simpla. Turcia indeosebi incearca sa joace un rol major in ajungerea la cimpul energetic de la Shah Deniz unde intentioneaza sa achizitioneze 15 la suta din rezervele de gaze. Numai ca azerii se tem ca turcii vor prelua aceste resurse pentru a le revinde ulterior, la un pret mai mare, si nu pentru a le folosi pentru consumul intern.

Desi Ankara a anuntat mai demult ca isi propune sa devina un centru regional pentru traseele conductelor energetice ce vin sau vor veni dinspre regiunea Asiei Centrale, nu poate sa ignore si continua crestere a consumului intern. In plus, Turcia nu doreste sa se bazeze pe o singura tara pentru a-si asigura o treime din necesarul energetic, mai ales daca e vorba de import din Rusia sau Iran.

Conducta din cadrul proiectului “South European Gas Ring”marcheaza un prim pas semnificativ in directia reducerii dependentei tarilor din Uniunea Europeana fata de livrarile de energie care traverseaza teritoriul Rusiei.

Discutiile dintre oficiali ai Uniunii Europene si cei rusi au inceput inca din anul 2000, in incercarea de a ajunge la o formalizare a relatiilor in domeniul energetic, atita timp cit UE e principalul partener al Moscovei iar un sfert din importurile europene de petrol si gaze provin din Rusia.

In incercarea de a reduce dependenta de resursele energetice din Rusia si de a reglementa totodata piata europeana, Bruxellesul propune noi reglementari, care sa stopeze intrarea unor companii precum Gazprom pe pietele europene de gaz si titei daca acestea nu separa activitatile de distributie de cele de productie, ceea ce ar putea forta unele companii straine sa opreasca operatiunile de distributie.

Daca noile reguli vor fi aplicabile si companiilor din afara Uniunii Europene, atunci una din companiile vizate de modificari ar putea fi Gazprom, gigantul rus detinut de stat, care asigura 25 la suta din necesarul de gaze naturale al Europei si are deja actiuni in mai multe companii europene.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro