Sari direct la conținut

Cartea „1984” a lui George Orwell a devenit cel mai vândut roman online în Rusia

HotNews.ro
Romanul „1984” al lui George Orwell, Foto: U.J. Alexander / Alamy / Profimedia Images
Romanul „1984” al lui George Orwell, Foto: U.J. Alexander / Alamy / Profimedia Images

Romanul distopic „1984” al scriitorului britanic George Orwell, a cărui poveste are loc într-o lume în care lideri totalitari își spală pe creier cetățenii și poartă războaie inutile pentru a prezenta un inamic comun populației, a urcat pe prima poziție a vânzărilor de cărți electronice în Rusia, relatează Reuters.

Romanul este cea mai populară carte de ficțiune descărcată în 2022 de pe platforma librăriei online LitRes și a doua cea mai populară carte din orice categorie, după cum a anunțat marți chiar TASS, cea mai cunoscută agenție de presă a statului rus.

Cartea lui Orwell a fost publicată în 1949, la doar câțiva ani după înfrângerea nazismului în Europa și în timp ce începea Războiul Rece dintre Occident și blocul sovietic condus de dictatorul Iosif Stalin.

„1984” a fost interzisă în Uniunea Sovietică până în 1988.

Autorul britanic a afirmat că a folosit dictatura totalitară a lui Stalin drept model pentru cultul personalității Fratelui cel Mare, a cărui poliție a gândirii forțează cetățenii să învețe „dublugândit” pentru a crede că „războiul este pace” și „libertatea este sclavie”.

Însă numeroase persoane văd în roman ecouri ale regimului instaurat de Vladimir Putin în Rusia, care a eradicat opoziția politică și presa independentă din spațiul public în cele două decenii în care liderul de la Kremlin s-a aflat la putere.

Propagandiștii Kremlinului au reabilitat inclusiv imaginea lui Stalin iar tancurile rusești au intrat în Ucraina arborând steaguri sovietice.

O Rusie ca în „1984”

Kremlinul respinge până și folosirea cuvântului „război”, referindu-se în mod faimos la războiul de agresiune rusesc drept o „operațiune militară specială”.

Oficiali de rang înalt de la Moscova continuă să susțină că Rusia nu dorește răul Ucrainei, nu a atacat țara vecină și că nu ocupă în mod ilegal teritoriile ucrainene pe care Rusia le-a anexat.

Săptămâna trecută disidentul rus Ilia Iașin a fost condamnat la 8 ani și jumătate de închisoare pentru răspândirea de „informații false” despre armată după ce a discutat despre atrocitățile comise de soldații ruși la Bucha.

Iar luna trecută purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a susținut cu seninătate că forțele rusești nu lovesc ținte civile în Ucraina, în pofida valurilor de atacuri cu rachete și drone kamikaze care au lăsat milioane de ucraineni fără electricitate și căldură în toiul iernii.

Însă într-o ironie tipic orwelliană, traducătoarea noi ediții a „1984” în Rusia vede paralele ale poveștii autorului britanic în altă parte.

„Orwell nu ar fi putut visa în cele mai rele coșmaruri ale sale că era ‘liberalismului totalitar’ sau ‘totalitarismului liberal’ va ajunge în Occident și că oamenii – separat, indivizi izolați – se vor comporta ca o turmă furioasă”, a declarat traducătoarea Daria Tselovalnikova pentru editura AST în luna mai.

Urmărește ultimele evoluții din a 293-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro